Ξεκινώντας να μιλάμε για Στρατηγική, για όποιον λόγο κι αν αυτή προορίζεται, στα αρχικά της σχέδια συναντάμε την γένεση της ιδέας και στην πορεία την αποτύπωσή της σε ένα «πλάνο». Αριθμοί, ημερομηνίες, προβλέψεις κι εκτιμώμενος προϋπολογισμός. Ενθουσιασμός, οραματισμός και μία νέα αρχή να παίζει ως teaser σε ανύποπτες στιγμές της ημέρας στο μυαλό σου. Η κάθε μέρα ωριμάζει το σχέδιο της προηγούμενης, ώσπου φτάνει η ώρα της Δράσης.

«Η δράση, όνομα ουσιαστικόν, πολύ ουσιαστικόν, ενικού αριθμού» (όπου «η δράση» σε αντικατάσταση της λέξης «ο έρωτας», από το ποίημα «πληθυντικός αριθμός της Κικής Δημουλά).

Αρχίζεις να χτίζεις ό,τι αποτυπώνεις στο χαρτί. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει. Κάθε βήμα φέρνει χαρά, αλλά και αγωνία. Σαν μία γέννα, όπου καθώς αγκαλιάζεις το πιο όμορφο «κομμάτι» του εαυτού σου, εμφανίζονται ξαφνικά αγωνίες, που δεν ήξερες καν ότι υπήρχαν. Έτσι και κατά την πορεία της δράσης ξεπηδούν άγχη και αμφιβολίες. Εσύ συνεχίζεις βάσει πλάνου, ώσπου αρχίζει η «αντίσταση» να μεγαλώνει δυσανάλογα. Αυτό είναι το κομβικό σημείο, που θα καθορίσει την πορεία της Στρατηγικής σου.

Ίσως αποφασίσεις να μικρύνεις τις προσδοκίες σου, ή να μειώσεις το ρίσκο, αλλοιώνοντας, όμως, το όραμά σου. Μην με παρεξηγήσεις, αλλά κίνηση δεν σημαίνει δράση! Εάν βρίσκεσαι σε αυτό το σημείο, δεν έχεις περάσει στο στάδιο της δράσης… ξεκάθαρα. Δράση σημαίνει η εκδήλωση μιας ενέργειας. Ακόμη κι αν είσαι στον σωστό δρόμο, θα σε ποδοπατήσουν αν απλά κάθεσαι εκεί! Πρέπει να έχεις το κουράγιο να ενεργείς, παρά να αντιδράς!

Ο Ιούλιος Καίσαρας έλεγε: «Τις μεγάλες πράξεις πρέπει να τις επιχειρείς χωρίς πολλή σκέψη, από φόβο μήπως η συνειδητοποίηση του κινδύνου σβήσει την φωτιά».

«Ο φόβος, όνομα ουσιαστικόν, στην αρχή ενικός αριθμός και μετά πληθυντικός. Οι φόβοι. Οι φόβοι για όλα από δω και πέρα».

Το νόημα είναι να ξεκινήσεις και να συνεχίσεις να «χτίζεις», χωρίς φόβο μήπως γκρεμιστεί. Μία παράγκα οδήγησε κάποιον να εμπνευστεί τον ουρανοξύστη. Δεν υπάρχουν όρια, παρά μόνο οπτική!

Αν σε κάθε ευκαιρία αναγνωρίζεις πιθανά σημεία μιας παλαιότερης αποτυχίας, ή δυσκολίας θα παραμένεις πάντα στην αφετηρία. Το παρόν δεν είναι ένα εν δυνάμει παρελθόν. Είναι η στιγμή της επιλογής και της δράσης (Σιμόν ντε Μπωβουάρ). Να θυμάσαι πως ο εχθρός «έξω» δεν μπορεί να σε βλάψει, όσο ο εχθρός «μέσα σου».

Πριν εγκαταλείψεις την Στρατηγική σου, θυμήσου τον λόγο, που σε οδήγησε να την δημιουργήσεις και προχώρα. Καλή η σκέψη και η οργάνωση, αλλά η δράση χρειάζεται ταχύτητα. Μην επιτρέπεις σε αυτό που δεν μπορείς να κάνεις να επηρεάζει αυτό που μπορείς να κάνεις!

Θέλει φόρα η ζωή! Μην ακολουθείς το μότο “Better be Safe than Sorry” γιατί … κάπου εκεί αρχίζει το ζόρι!

Αρχική δημοσίευση από την Σοφία Σταμάτογλου στο epixeiro.gr.

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.