Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τα 4 στάδια που πρέπει να περάσεις για να κάνεις μία αλλαγή.
-Πώς θα δημιουργήσεις μία νέα ρουτίνα κάνοντας πολύ απλά βήματα.


Μήπως σκέφτεσαι ότι θα έπρεπε να είσαι λίγο πιο δραστήριος; Ή μήπως θα ήθελες να τρως λίγο πιο υγιεινά; Μήπως προσπαθείς να μειώσεις τις ανθυγιεινές επιλογές τροφίμων; Ή μήπως έχεις κάνει την προσπάθεια αρκετές φορές αλλά δεν διαρκεί τόσο ώστε να γίνει μία συνήθεια!

Είναι γεγονός ότι οι παλιές συνήθειες «πεθαίνουν» δύσκολα. Η αλλαγή τους είναι μία διαδικασία βηματική, με αρκετά στάδια. Συνήθως χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν και συχνά θα συναντήσεις «οδοφράγματα» στην πορεία σου.

Η χάραξη μίας νέας πορείας μέσω της αλλαγής των συνηθειών διατροφής και άσκησης μπορεί να σε προστατέψει από προβλήματα που σε επηρεάζουν οργανικά και ψυχικά ή συναισθηματικά. Εκτός από τη βελτίωση του βάρους σου, θα σου προσφέρουν ενεργητικότητα, βελτιωμένη διάθεση αλλά και καλύτερες εξετάσεις αίματος. Τα βασικά στάδια που θα κληθείς να περάσεις ώστε να μετατρέψεις τις αλλαγές σε μόνιμες συνήθειες, διακρίνονται σε εκείνο του σχεδιασμού, της προετοιμασίας, της δράσης και της διατήρησης.

1.Το στάδιο του σχεδιασμού: «Ακόμα το σκέφτομαι»

Πολλοί θεωρούν το στάδιο αυτό περιττό και αναφέρουν ότι αν πρέπει να το κάνεις, πρέπει να ξεκινήσεις άμεσα. Στην πραγματικότητα το στάδιο που «το σκέφτεσαι», είναι εκείνο που θα σου δώσει την κινητοποίηση. Θα συσσωρεύσεις ενέργεια και θέληση που θα σου επιτρέψουν να κάνεις μία δυνατή προσπάθεια. Μπορείς να γνωρίζεις αν βρίσκεσαι στο στάδιο αυτό:

-Αν σκέφτεσαι την αλλαγή, αλλά δεν είσαι ακόμα έτοιμος να ξεκινήσεις.

-Αν πιστεύεις ότι η ενεργητικότητα, η υγεία και γενικότερα η ζωή και η καθημερινότητά σου θα βελτιωθούν όταν ξεκινήσεις την προσπάθεια.

-Αν δεν ξέρεις πώς θα ξεπεράσεις εμπόδια που θα αντιμετωπίσεις στην εκκίνηση της προσπάθειας σου.

2.Το στάδιο της προετοιμασίας: «Το αποφάσισα και ξεκινάω!»

Σε αυτό το στάδιο ξεκινάς να υλοποιείς τις πρώτες ιδέες και σχέδια σου. Μην κάνεις μεγάλα βήματα. Προσπάθησε κάθε στόχος σου να είναι μικρός και επιτεύξιμος. Μην βιαστείς. Έχεις όλον τον χρόνο να τα καταφέρεις και να είναι μόνιμο! Αν ανησυχείς για τα εμπόδια, τότε στον παρακάτω πίνακα σου δίνω μερικές λύσεις. Διάλεξε από αυτές ή φτιάξε τις δικές σου.

3.Το στάδιο της δράσης: «Έχω ξεκινήσει να αλλάζω ορισμένες συνήθειες»

Στο στάδιο αυτό πρέπει να συνδυάζεις τη δράση μαζί με την φαντασία. Πρέπει να μπορείς να φανταστείς πώς θα είναι η ζωή σου μετά την επιτυχή έκβαση της προσπάθειάς σου. Έτσι θα μπορείς να γνωρίζεις αν μία πρακτική που χρησιμοποιείς, θα είναι βιώσιμη ακόμα και μετά την προσπάθεια μείωσης του βάρους. Παράλληλα θα οραματίζεσαι εσένα με νέες συνήθειες και θα χτίζεις την εικόνα που θέλεις να πετύχεις. Έτσι θα παραμένεις κινητοποιημένος!

4.Το στάδιο της διατήρησης: «Έχω μία νέα ρουτίνα!»

Όχι, δεν είναι απαραίτητο να έχεις πετύχει τον σκοπό σου. Μπορεί να βρίσκεσαι στο στάδιο της διατήρησης ακόμα και αν δεν έχεις ακόμα φτάσει στον τελικό στόχο. Η λέξη «διατήρηση» δεν αναφέρεται στο βάρος αλλά στις συνήθειες. Αυτό είναι και το σημαντικότερο. Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να φτάσουν στον στόχο τους, ώστε να σταματήσουν να γυμνάζονται ή για να ξεκινήσουν να τρώνε! Η συνεχής σκέψη και αναδρομή στις παλιές συνήθειες είναι λάθος. Σε μία τέτοια περίπτωση, η επαναπρόσληψη του βάρους πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Οι συνήθειες πρέπει να έχουν παραμείνει για τουλάχιστον 6 μήνες, ώστε να θεωρήσεις ότι έχεις εισαχθεί στο στάδιο της διατήρησης. Να είσαι σίγουρος ότι πρέπει να παρακολουθείς τις συνήθειές σου για αρκετό καιρό ακόμα, επιτρέποντας όμως και μικρές παρενθέσεις – αποκλίσεις με στόχο τις μικρές απολαύσεις, συνήθως σε κοινωνικές συνευρέσεις. Υπάρχουν δηλαδή ορισμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις.

Η χάραξη μίας νέας πορείας μέσω της αλλαγής των συνηθειών διατροφής και άσκησης μπορεί να σε προστατέψει από προβλήματα που σε επηρεάζουν οργανικά και ψυχικά ή συναισθηματικά.

Φτιάξε τα δικά σου εργαλεία

Σε κάθε προσπάθεια, ένα στήριγμα ή κάτι που θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση για να ξεπεραστούν εμπόδια που προκύπτουν, είναι απαραίτητα. Το ημερολόγιο διατροφής, μία ευχάριστη σκέψη, μία παλιά φωτογραφία ή ο προγραμματισμός για να ακολουθήσεις μία φυσική δραστηριότητα ή να αγοράσεις ένα πιο στενό ρούχο να ακούγονται «πεζά» και απλά εργαλεία. Είναι όμως αρκετά για να σε βοηθήσουν να προκαλέσεις την αλλαγή και να ξεπεράσεις τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν.

Εν κατακλείδι, η λύση εντοπίζεται στην αλλαγή της συμπεριφοράς. Σε αυτό το άρθρο εστιάζουμε περισσότερο στο βάρος και τη διατροφική συμπεριφορά. Θέματα όμως τροποποίησης της συμπεριφοράς μπορεί να είναι από τη βελτίωση της κοινωνικότητας έως και την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης. Φυσικά και η τροποποίηση της συμπεριφοράς απαιτεί προσπάθεια και για να τα καταφέρεις, πρέπει να περάσεις από όλα τα παραπάνω στάδια. Να θέσεις τους στόχους σου για καλύτερη διατροφή ή την μείωση του βάρους ή την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, να καταστρώσεις το σχέδιο σου και να ξεκινήσεις την υλοποίηση. Θα κληθείς να ξεπεράσεις διάφορα εμπόδια αλλά το μονοπάτι που έχεις πάρει, θα σε οδηγήσει με ασφάλεια στην ζωή που ονειρεύεσαι!

Διάβασε ακόμα:

Τα Μικρά Βήματα Είναι Το Μυστικό Για Τις Μεγάλες Αλλαγές

Τα 5 Στάδια Που Πρέπει Να Περάσεις Για Να Κάνεις Μία Αλλαγή 

Author(s)

  • Γιάννης Χρύσου

    Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

    Ο Γιάννης Χρύσου είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος και διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος της Ευρωκλινικής Παίδων. Από το 2002 συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διατηρώντας δικές του στήλες σε εκπομπές, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε περιοδικά υγείας, όπως το FORMA, αλλά και στον ημερήσιο τύπο. Αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα για την ενημέρωση των καταναλωτών με συνεχές έργο τόσο στην βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των ενήλικων ελλήνων και των παιδιών, όσο και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίας. Μαζί με τους συνεργάτες του έχει δημιουργήσει συγχρονα προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών που έχουν λάβει χώρα σε σχολεία της Αττικής αλλα και στα μεγάλα ΚΕΠ της Αθήνας, ενώ έχει συνεργαστεί με μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων με σκοπό την δημιουργία νέων - πιο υγιεινών προϊόντων αλλά και για την βελτίωση των υπαρχόντων.