Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Τι να μαγειρέψεις στο εορταστικό τραπέζι.
-Ποιες είναι οι 4 συνταγές που θα σε κάνουν να κλέψεις τις εντυπώσεις.


Δημιούργησε ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο τραπέζι με συνταγές που θα κλέψουν τις εντυπώσεις!

Σαλάτα Με Ωμά Χειμωνιάτικα Λαχανικά, Μαύρο Σουσάμι & Σάλτσα Μελιού

Χρόνος προετοιμασίας:20’ / Χρόνος μαγειρέματος: 40’

Υλικά: ( για 6-8 άτομα)

  • 1 φλιτζ. τσαγ. κουνουπίδι ψιλοκομμένο (μόνο τις φουντίτσες)
  • 1 φλιτζ. τσαγ. μπρόκολο ψιλοκομμένο (μόνο τις φουντίτσες)
  • 2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 5 βολβούς
  • 1 μέτριο κολοκυθάκι ωμό κομμένο σε κύβους
  • ½ κουτ. γλυκ. μαύρο σουσάμι (προαιρετικά) (για το πασπάλισμα)

Για τη σάλτσα:

  • 2 κουτ. σουπ. ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκ. μέλι
  • 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε όλα τα λαχανικά μαζί. Τα αλατίζετε ελαφρά.

2. Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της σάλτσας. Περιχύνετε με αυτή τη σαλάτα, πασπαλίζετε με το σουσάμι και το αλατοπίπερο.

Πικάντικη Σούπα Με Καρότα & Πορτοκάλι

Προετοιμασία : 10′ Χρόνος μαγειρέματος: 20′

Υλικά: ( για 6 άτομα)

  • 4 κουτ. σουπ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
  • 2,5 εκ. φρέσκη ρίζα τζίντζερ, ξεφλουδισμένη και ψιλοτριμμένη
  • 900 γρ. καρότα, ξεφλουδισμένα κομμένα σε φέτες
  • 1,5 lt νερό
  • 500 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 4 κουτ. σουπ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι , πιπέρι , ελάχιστος μαϊντανός

Εκτέλεση:

1. Ζεστάνετε τo μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι για σάλτσες και ροδίζετε τα κρεμμύδια και το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσουν.

2. Προσθέσετε τα καρότα και προσθέσετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

3. Ρίξετε το νερό και το χυμό πορτοκαλιού και σιγοβράσετε μέχρι τα καρότα να γίνουν εντελώς τρυφερά. Συνήθως χρειάζονται 10 με 15 λεπτά, ανάλογα με τον τρόπο που τελικά έχουν κοπεί τα καρότα και την ποιότητα τους.

4. Αδειάζετε την σούπα καυτή σε μπλέντερ και δουλεύετε μέχρι να γίνει λεία αλλά όχι πολύ ρευστή. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.

5. Σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα προσθέτοντας σπειροειδώς λίγη κρέμα γάλακτος στο κέντρο. Περιμετρικά πασπαλίζετε με λίγο μαϊντανό κάθε πιάτο και σερβίρετε αμέσως.

Ράχη Χοιρινή Με Κρούστα Βοτάνων & Μουστάρδα

Προετοιμασία : 20′ / Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 30′

Υλικά: (για 6 άτομα)

  • 1 εξάπλευρο παϊδάκι χοιρινό loin με τα κόκαλα (περίπου 3 κιλά)
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σουπ. μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 μικρό κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. τσαγ. τριμμένους σπόρους κύμινο
  • 1 κουτ. τσαγ. τριμμένη πάπρικα
  • ¼ φλιτζ. τσαγ. ψιλοκομμένο πλατύφυλλο μαϊντανό
  • ¾ φλιτζ. τσαγ. φρέσκα χοντροκομμένα ψίχουλα λευκού ψωμιού
  • 2 – 3 κουτ. σουπ. Dijon μελιού μουστάρδα

Εκτέλεση:

1. Ζεστάνετε το φούρνο στους 200 ο C. Πετάξετε αν υπάρχει το περίσσιο λίπος από το χοιρινό, αλλά αφήστε ένα ενιαίο στρώμα λίπους για να «ενυδατώνει» το κρέας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ρίξτε στο χοιρινό αλάτι και πιπέρι. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια έως υψηλή φωτιά . Βάλτε το κρέας και αφήστε το να πάρει χρώμα η επιφάνεια λίπους του για 5 – 7 λεπτά. Τοποθετείτε το κρέας σε ένα πυρίμαχο ταψί και ψήνετε στο φούρνο, για 30 λεπτά στους 180 ο C. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος περνάτε το κρέας με λίγο ελαιόλαδο για να μην σας καεί.

2. Εντωμεταξύ, φτιάξετε την κρούστα: σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο και σοτάρετε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια μέχρι να γίνουν μαλακά και ευωδιαστά για 2 με 3 λεπτά. Ρίχνετε το κύμινο και την πάπρικα και συνεχίσετε να μαγειρεύετε το μείγμα για 1 λεπτό. Απομακρύνετε από τη φωτιά και ρίξετε το μαϊντανό και τα ψίχουλα ψωμιού. Προσθέσετε λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι.

3. Αφού το χοιρινό έχει ψηθεί για 30 λεπτά, αλείψετε την επιφάνεια με τη μουστάρδα και απλώστε με το μείγμα της κρούστας του ψωμιού και των βοτάνων, πιέζοντάς ελαφριά έτσι ώστε να προσκολληθούν στο κρέας. Χαμηλώστε το φούρνο στους 180 ο C. Συνεχίσετε να ψήνετε το χοιρινό για 20 -30 λεπτά. Μεταφέρετε το κρέας σε μια πιατέλα, σκεπάζοντάς το ελαφρά με αλουμινόχαρτο.

4. Για να σερβίρετε το χοιρινό στο τραπέζι, κόβετε καθέτως τα παϊδάκια ανάμεσα στα κόκαλα. Τοποθετείστε τριγύρω τις πατατούλες με το δεντρολίβανο.

Σταφύλια Σε Ζέλε Σαμπάνιας

Υλικά: (για 6 άτομα)

  • 1 μπουκάλι σαμπάνια
  • 5 φύλλα ζελατίνας
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 500-600 γρ. σταφύλια (χωρίς κουκούτσια)
  • ½ κουτ. γλυκ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. σουπ. αμύγδαλο καβουρτνισμένο
  • κρέμα ζαχαροπλαστικής
  • άγλυκη σαντιγί

Εκτέλεση:

1. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο αδειάζετε την σαμπάνια, τη ζάχαρη και το ξύσμα του λεμονιού. Βράζετε για 3-4 λεπτά. Κατεβάζετε από την φωτιά και ρίχνετε τα φύλλα της ζελατίνας αφού προηγουμένως τις έχετε μαλακώσει σε κρύο νερό.

2. Αφήνετε το ζελέ να κρυώσει για 10 λεπτά . Μόλις αρχίζει να πήζει ρίχνετε τα σταφύλια και γεμίζετε μέχρι την μέση έξι ποτήρια σαμπάνιας. Συμπληρώνετε με μια κουταλιά κρέμα ζαχαροπλαστικής από πάνω. Γαρνίρετε με λίγη άγλυκη σαντιγί, η οποία πρέπει να περισσεύει ελάχιστα από το χείλος του ποτηριού και σερβίρετε αμέσως πασπαλισμένο με λίγο αμύγδαλο καβουρντισμένο..

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

Υλικά: (για την παραπάνω συνταγή)

  • 350 γρ. φρέσκο γάλα
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 3 κρόκοι αβγών
  • 40 γρ. κορν φλάουερ

Εκτέλεση:

1. Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζετε στη φωτιά . Ανακατεύετε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αβγά.

2. Πριν βράσει το γάλα, ρίχνετε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύετε.

3. Το αδειάζετε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα.

4. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζετε από τη φωτιά. Αδειάζετε σ’ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη. Όταν η κρέμα κρυώσει, τη σερβίρετε στα ποτήρια επάνω από τον ζελέ.

Καλή Όρεξη!

Διάβασε ακόμα:

Η Υγεία Στο Πιάτο Σου

Το Μυστικό Για Να Τρως Πιο Υγιεινά

Author(s)

  • Μυρσίνη Λαμπράκη

    Σεφ και Συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής

    Η Μυρσίνη Λαμπράκη γεννήθηκε στην Κρήτη, ένα νησί, σημείο αναφοράς παγκόσμια για την υγιεινή διατροφή των κατοίκων του και διαθέτει οικογενειακή παράδοση στη γαστρονομία, εφόσον ο προπάππος και ο θείος της ήταν μάγειρες. Σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης. Το 1994-1995 μετεκπαιδεύτηκε στην Φιλανδία και την Πορτογαλία , σε θέματα Πολιτιστικής προώθησης παραδοσιακών προϊόντων από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Marcel Hicter. Γρήγορα την κέρδισε η παραδοσιακή μαγειρική και έτσι ξεκίνησε το δικό της ταξίδι στο κόσμο των γεύσεων. Από τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβε τη διεύθυνση σύνταξης του μηνιαίου περιοδικού ζαχαροπλαστικής «Γλυκά Μυστικά» και από τον Φεβρουάριο του 2013 τη διεύθυνση σύνταξης του μηνιαίου περιοδικού μαγειρικής «Νόστιμες Συνταγές».