Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να περιορίσεις τα αντικείμενα στο χώρο σου.
-Πού να δώσεις έμφαση.


Το σπίτι σου μπορεί να δείχνει πάντα τακτοποιημένο και καθαρό αλλά πόσο αποτελεσματικό είναι το καθάρισμά του και κατ’ επέκταση πόσο υγιεινός ο χώρος που ζεις; Όπως εξηγεί ο Αλλεργιολόγος, Χρυσοβαλάντης Λιάπης, Επιμελητής Β΄ & Υπεύθυνος Αλλεργιολογικού Ιατρείου Γ.Ν.Α ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ: «πατώματα, χαλιά, κουρτίνες και υφάσματα επίπλων αποτελούν, συνήθως, φωλιά μικροβίων και ακάρεων, τα οποία είναι αόρατα στο γυμνό μάτι. Ειδικά στα υφάσματα και τα χαλιά, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε ισχυρά καθαριστικά των οποίων η συχνή χρήση επίσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας». Άρα ποια είναι η λύση;

Ο Δρ. Χρυσοβαλάντης Λιάπης μας δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για το πώς πρέπει να φροντίζουμε σωστά και αποτελεσματικά το σπίτι μας ώστε να είναι πραγματικά καθαρό και υγιεινό.

Καλύτερα με λιγότερα

Όσο περισσότερο φορτώνεις το σπίτι σου με διακοσμητικά, βιβλία και άλλα αντικείμενα, τόσο πιο χρονοβόρο είναι να καθαρίσεις σωστά και αποτελεσματικά το χώρο σου. Αν το πάρεις απόφαση και ξεφορτωθείς τα παλιά ή περιττά στολίδια και ο χώρος θα δείχνει πιο άνετος και χαλαρός και το καθάρισμά του θα είναι πιο εύκολο κάθε φορά.

Ορίστε τι θα σε διευκολύνει σε αυτή τη διαδικασία:

· Αποθήκευσε τα περιττά διακοσμητικά. Αν δεν θέλεις να τα αποχωριστείς, μπορείς ανά εποχές να τα αλλάζεις, ανανεώνοντας τη διακόσμηση.

· Πέταξε παλιά περιοδικά και εφημερίδες. Μαγνητίζουν σκόνη και ακάρεα.

· Καθάριζε συχνά με ηλεκτρική σκούπα τα ράφια που στοιβάζονται βιβλία για να φεύγει η σκόνη.

· Αν έχεις παιδιά απομάκρυνε τα πολλά γούνινα παιχνίδια. Τα λούτρινα ζωάκια μπορεί να είναι χαριτωμένα αλλά είναι φωλιά μικροβίων. Όχι μόνο δεν έχουν θέση στο κρεβάτι των παιδιών αλλά καλό είναι να τα πλένεις τακτικά και να πετάξεις τα παλαιότερα από αυτά. 

Προτίμησε να αερίζεις το σπίτι σου τις πρωινές ώρες, όταν η ατμόσφαιρα έχει χαμηλότερα επίπεδα αλλεργιογόνων και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι χαμηλή

 

Έμφαση στον καθαρισμό των υφασμάτων

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ενδοοικιακά αλλεργιογόνα, με σημαντικότερα τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη αλλεργικού άσθματος. Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης αναπτύσσονται σε περιβάλλον με υγρασία, ενώ απουσιάζουν σχεδόν εντελώς σε χώρες με ξηρό και πολύ ψυχρό ή πολύ ζεστό κλίμα. Η υγρασία στα στρώματα, στα κλινοσκεπάσματα, στα μαξιλάρια, στις ταπετσαρίες, στους καναπέδες, στις μοκέτες, στις κουρτίνες και στα ρούχα αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες εστίες αποτελούν ευνοϊκό χώρο ανάπτυξης των ακάρεων, επειδή υπάρχουν αυξημένες συγκεντρώσεις με φολίδες δέρματος και μικροοργανισμούς, τα οποία αποτελούν το θρεπτικό υλικό. Γι’ αυτό:

· Πλένε τακτικά ριχτάρια, κουρτίνες, μαξιλάρια, σεντόνια και πετσέτες στη μεγαλύτερη δυνατή θερμοκρασία.

· Σκούπιζε με ηλεκτρική σκούπα συχνά τους καναπέδες. Προτιμότερο με φίλτρο αέρος υψηλής αποδοτικότητας για μικροσωματίδια.

· Τα  χαλιά και τις μοκέτες μετά το σκούπισμα μπορείς να τα περάσεις με ένα διάλυμα με ξύδι και νερό (1 προς 8 αντίστοιχα) και να τα τρίψεις με χοντρή βούρτσα.

· Καλό είναι να αποφεύγεις να καλύπτεις τους τοίχους με ταπετσαρίες, ιδιαίτερα στα παιδικά δωμάτια, γιατί δεν καθαρίζουν ποτέ σε βάθος και εμποδίζουν τους τοίχους να «αναπνέουν». Επίσης, το καθάρισμα των τοίχων είναι χρονοβόρο αλλά φρόντισε να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

· Αντικείμενα και υφάσματα, στα οποία ευνοείται η ανάπτυξη των ακάρεων θα πρέπει να εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, να πλένονται με πολύ ζεστό νερό, να γίνεται χρήση απολυμαντικών πλυσίματος και ιδιαίτερα αυτών που περιέχουν χλώριο και να σιδερώνονται σε αυξημένη θερμοκρασία. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διάφορα ακαριδιοκτόνα, όπως το ταννικό οξύ και το βενζοϊκό βενζύλιο.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ενδοοικιακά αλλεργιογόνα, με σημαντικότερα τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη αλλεργικού άσθματος.

Αερισμός με το σωστό τρόπο

Είναι απαραίτητος ο συχνός αερισμός των κλειστών χώρων τουλάχιστον 2 έως 3 φορές την ημέρα. Τα μοντέρνα κουφώματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να περάσει ο αέρας, όπως συνέβαινε κάποιες δεκαετίες πριν, όταν πόρτες και παράθυρα ήταν ξύλινα και η εφαρμογή τους δεν ήταν αεροστεγής. Στους χώρους όμως που δεν αερίζονται, μειώνεται το οξυγόνο και αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα, προκαλώντας δυσάρεστη αίσθηση στα άτομα που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, υποτονικότητα, ξηρότητα στα μάτια και ζάλη. Ο καλός και σωστός αερισμός του σπιτιού εμποδίζει τη δημιουργία εστιών υγρασίας και μούχλας.  

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό ν’ ανοίγεις διάπλατα τα παράθυρα για 5 τουλάχιστον λεπτά, κάθε φορά. Προτίμησε να αερίζεις το σπίτι σου τις πρωινές ώρες, όταν η ατμόσφαιρα έχει χαμηλότερα επίπεδα αλλεργιογόνων και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι χαμηλή. Επίσης, καλό είναι να αερίζεται ο χώρος και αργά το βράδυ, πριν κοιμηθείς για να επιτύχεις έναν πιο ελαφρύ και υγιεινό ύπνο. 

 

Διάβασε ακόμα:

8 Καθημερινές Συνήθειες Για Να Είσαι Πάντα Υγιής

Πού Κρύβονται Τα Μικρόβια;

Author(s)

  • Ρούλα Σκουρογιάννη

    Δημοσιογράφος Υγείας

    Η Ρούλα Σκουρογιάννη είναι δημοσιογράφος και συντάκτρια υγείας.