Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η θετική σκέψη βοηθά στην υγεία σου.
-Τι είναι η αντίδραση flight or fight.


Μπορεί να νομίζεις ότι η θετική σκέψη και η αισιοδοξία είναι απλά άλλο ένα κλισέ, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Βλέπεις, το να είσαι αισιόδοξος και να επιλέγεις να χαμογελάς ό,τι και αν σου συμβαίνει δεν είναι απλά μια συμπεριφορά αλλά ένας τρόπος ζωής, ή αλλιώς όπως λέγεται πιο σωστά στα αγγλικά ένα state of mind.

Η αισιοδοξία, ορίζεται στα λεξικά ως: «Η στάση που έχουν οι άνθρωποι που τους εμποδίζει να πέσουν σε απάθεια, απελπισία ή κατάθλιψη όταν αντιμετωπίζουν μια δυσκολία. Τεχνικά ορίζεται ως ο τρόπος που έχουν να ερμηνεύουν στον εαυτό τους τις αποτυχίες τους και τις επιτυχίες τους.

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι πιστεύουν πως μια αποτυχία οφείλεται σε παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν με διαφορετική προσέγγιση, ώστε την επόμενη φορά να έρθει η επιτυχία.

Βλέπουν δηλαδή την αναποδιά ως κάτι που μπορεί να διορθωθεί και θεωρούν πως το εμπόδιο δεν οφείλεται σε κάποιο προσωπικό τους μειονέκτημα από το οποίο δε μπορούν να ξεφύγουν. Η φωνή μέσα τους λέει: «Η τακτική που χρησιμοποιώ είναι λάθος» ή «Σήμερα οι κακές ειδήσεις στην τηλεόραση έκαναν τους υποψήφιους πελάτες μου πραγματικά μαγκωμένους». Αντίθετα με τον απαισιόδοξο, που η διανοητική στάση του τον οδηγεί στην απελπισία, στον αισιόδοξο ξυπνά την ελπίδα.

Φυσικά, το να είσαι αισιόδοξος και να σκέφτεσαι θετικά δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά μπορείς αν θέλεις κάνοντας μικρά βήματα, στα οποία εμείς στο Thrive Global πιστεύουμε πολύ, να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου και να τον κάνεις πιο αισιόδοξο. Γιατί; Αρχικά, θα σου πω ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο ισορροπημένοι μέσα τους και φυσικά, είναι πιο εύκολο να κάνουν παρέες, αφού κανείς δεν θέλει γύρω του έναν κατσούφη. Αν ωστόσο, δεν έχεις πειστεί ακόμα, παρακάτω θα βρεις τρεις έρευνες που αποδεικνύουν ότι η θετική σκέψη μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλούς τομείς της ζωής σου.

Η θετική σκέψη βοηθάει το ανοσοποιητικό σου

Πάνω από 300 έρευνες ανά τα χρόνια, έχουν υπογραμμίσει το παραπάνω. Βλέπεις, το άγχος και η αρνητική σκέψη ενεργοποιούν στον εγκέφαλό σου την αντίδραση “flight or fight”, δηλαδή την άμυνά του. Το ανοσοποιητικό σου παλεύει να εξοντώσει τον εχθρό ο οποίος δεν είναι τίποτα άλλο, από την κακή σου σκέψη. Αντίθετα, όταν δεν έχεις στρες το ανοσοποιητικό σου δουλεύει πολύ καλύτερα, όπως και τα κύτταρα στο σώμα σου.

Η θετική σκέψη μειώνει την ανησυχία

Ερευνητές από το Kings College το επιβεβαιώνουν σε πρόσφατη μελέτη τους. Οι επικεφαλής της έρευνας μάλιστα, τονίζουν ότι το να κάνεις μια θετική σκέψη, ή το να ανακαλέσεις μια θετική ανάμνηση στην μνήμη σου, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για έως και 6 ώρες!

Οι άνθρωποι που έχουν θετική σκέψη, έχουν πιο υγιεινές συνήθειες

Σίγουρα ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Πόσο εύκολο είναι όμως να μην φας εκείνη την σοκολάτα ή να μην πιεις δύο και τρία ποτήρια κρασί, όταν είσαι πεσμένος; Καθόλου, λέει έρευνα που υποστηρίζει ότι άνθρωποι με θετική σκέψη, είναι πιο δύσκολο να έχουν ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ.

Προσωπικά, πιστεύω πως η ευτυχία είναι επιλογή και σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι συνεχώς. Η ζωή άλλωστε, έχει από μόνη της τα πάνω της και τα κάτω της. Όμως, σκέψου πόσο θα σε βοηθούσε την επόμενη φορά που θα έρθεις αντιμέτωπος με μια δυσκολία, να μην τα δεις όλα μαύρα αλλά γκρι. Κάνε την επιλογή σου και με τον καιρό, η θετική σκέψη θα σου γίνει συνήθεια.

Διάβασε ακόμα:

14 δημόσια πρόσωπα αποκαλύπτουν πώς βρήκαν την ισορροπία μέσα τους

Θέλεις να αποκτήσεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου; Οι επιστήμονες σου δείχνουν πώς να το πετύχεις