Η αλήθεια, η αντίληψη της δεδομένης κατάστασης, είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την επίτευξη των στόχων μας. Σε αρκετές συζητήσεις με φίλους, γνωστούς αλλά και με ανθρώπους από τον επαγγελματικό μου κύκλο, διακρίνω ότι αυτή η παράμετρος δεν είναι αυτονόητη, δεν είναι είναι κατανοητή απ’ όλους. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε την αληθινή φύση των πραγμάτων.

Ευσεβείς πόθοι

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του ονείρου, του σχεδίου και των προσδοκιών για την ύπαρξη μιας εναλλακτικής πραγματικότητας που όμως δεν υπάρχει. «Αν τα πράγματα ήταν έτσι… θα μπορούσε να είχε γίνει αυτό ή το άλλο…». Τα πράγματα έχουν ως έχουν, αξιολογούμε και λειτουργούμε σύμφωνα με την τελευταία έκβαση και όχι με προηγούμενες πιθανές καταστάσεις οι οποίες θα μας παγιδεύουν.

Οι προσδοκίες και το σχέδιο

Όσοι δεν έχουν αφεθεί στον «αυτόματο πιλότο» της καθημερινότητας, αντιλαμβάνονται ότι οι προσδοκίες, τα όνειρα, οι στόχοι θα πρέπει να αναλύονται, να καταγράφονται, να γίνονται μικρότερα τμήματα ενός σχεδίου που θα πρέπει να υλοποιηθεί για να πετύχουμε τους δεδομένους στόχους μας.

Επικαιροποίηση

Η επικαιροποίηση του σχεδίου μας, όταν αυτό έρχεται αντιμέτωπο με την πραγματικότητα, είναι μία παράμετρος που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Ακόμα και η αλλαγή τον στόχων, το «πάγωμα του χρόνου» και ο επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων μας, είναι μέσα στις αποδεκτές ενέργειες. 

Είμαστε ζωντανοί μεταβαλλόμενοι οργανισμοί. Είναι στην ανθρώπινη μας φύση η προσαρμογή στις συνθήκες του περιβάλλοντος, η ενσωμάτωση των καλών πρακτικών. Μέσα στο παιχνίδι είναι οι αποτυχίες, οι αστοχίες και τα πιθανά πισωγυρίσματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της πορείας μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η πορεία μετράει περισσότερο από τον προορισμό.

Το χειρότερο σενάριο

Δοκιμάστε να δουλέψετε με το «χειρότερο σενάριο». Καμιά φορά, στα προσωπικά και επαγγελματικά μας θέματα, στους στόχους μας θα πρέπει να δουλέψουμε με την μέθοδο του «χειρότερου σεναρίου». Θα πρέπει να μπορούμε να δράσουμε «επιθετικός αμυντικά». Με κίνηση εμπρός, προσδοκώντας ότι θα συναντήσουμε την ισχυρότερη δύναμη κόντρα στους δικούς μας σχεδιασμούς.

Αυτή η μέθοδος μας επιτρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα, να ενδυναμώσουμε τις αντοχές μας. Δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι σε κάθε περίπτωση δεν δρούμε μόνοι μας. Οι σχεδιασμοί μας μπορεί να έρχονται σε ρήξη με σχέδια και αντίστοιχες πορείες άλλων ανθρώπων ή οργανισμών. Η καλή προετοιμασία, μας επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερη αντίληψη της κατάστασης, μας επιτρέπει γρήγορες κινήσεις προσαρμογής και λιγότερες τελικά «απώλειες».

Θετική σκέψη & δημιουργία αξίας

Η πίστη και η θετική σκέψη για το εγχείρημα μας, η προσήλωση στους στόχους μας μπορεί να έχει θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Αν τώρα τα σχέδια μας αποκτήσουν νόημα και αξία για περισσότερο κόσμο, αν γίνουμε φορείς αλλαγής για τις ζωές και άλλων ανθρώπων τότε σίγουρα θα λάβουμε σημαντική βοήθεια κατά την διάρκεια της πορείας μας.

Αρχική δημοσίευση από τον Ιωάννη Πουλόπουλο στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Role Model: Ο μέντορας που ποτέ δεν γνώρισες!

Μπερδεμένοι; Μεθοδολογία ξεμπερδέματος πριν από αποφάσεις

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.