Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί οι millennials αποφεύγουν να κάνουν σταθερή σχέση.
– Τα θετικά του να είσαι ελεύθερος.


Για πολύ καιρό, οι μακροχρόνιες σχέσεις ήταν μία ένδειξη ωριμότητας, ένα πρώτο βήμα στο μονοπάτι με τελικό προορισμό το γάμο και τα παιδιά. Σύμφωνα, όμως, με  νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το Tinder, οι μακροχρόνιες σχέσεις δεν φαίνεται να έχουν και τόση σημασία για τους νέους. Η έρευνα εξηγεί γιατί οι νέοι millennials, ηλικίας 18-25 ετών, συνήθως αποφεύγουν μία σταθερή σχέση και προτιμούν να απολαμβάνουν την ελευθερία τους. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 1000 άτομα ηλικίας 18-15 ετών. Από τους συμμετέχοντες, το 72% είχε επιλέξει από συνειδητή επιλογή να μείνει single για ένα χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη Darcy Sterling, κοινωνική λειτουργό και ειδικό σχέσεων, αυτή η τάση μεταξύ των millennials συνδέεται στην ουσία  με μία αλλαγή νοοτροπίας.

Αυτή η μεταστροφή  πάντως και η προτίμηση της ελευθερίας αντί της δέσμευσης σε σχέση δεν υποδηλώνει ότι οι νέοι είναι αντίθετοι στις σχέσεις. Για την ακρίβεια, πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι millennials έχουν την τάση να παντρεύονται αργότερα, όμως οι γάμοι τους έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Με άλλα λόγια, αργούν να δεσμευτούν, αλλά όταν το κάνουν, τα καταφέρνουν καλύτερα.

Ίσως αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι έχουν απολαύσει περισσότερα χρόνια ελευθερίας. Απελευθερωμένοι από το άγχος και το φόβο να κάνουν σχέση, οι millennials έχουν την αυτοπεποίθηση και την υπομονή να περιμένουν για το σωστό άτομο πριν αποφασίσουν να δεσμευτούν. Σύμφωνα με την έρευνα του Tinder, το 40% των νέων millennials ανέφερε ότι δεν ήταν διατεθειμένο να δεσμευτεί με το λάθος άτομο μόνο και μόνο για να μπει σε μία μακροχρόνια σχέση.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, υπάρχουν πολλά οφέλη στο να είσαι ελεύθερος. Ορίστε μερικά από αυτά που επισήμαναν:

Περισσότερος προσωπικός χρόνος 

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν, φαίνεται ότι οι millennials που δεν είναι σε σχέση επενδύουν περισσότερο χρόνο στην καριέρα τους, την κοινωνική τους ζωή και τον προσωπικό χρόνο από ότι όταν δεν είναι ελεύθεροι. Γι’ αυτό εκτιμούν, εξάλλου, τα διαστήματα χωρίς σχέση. Επειδή μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στους υπόλοιπους τομείς της ζωής τους.

Περισσότερες νέες εμπειρίες

Όσοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δεν είχαν σχέση ήταν πιο πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες και γενικά απολάμβαναν περισσότερο το χρόνο με τους άλλους. Όταν κάποιος εξάλλου είναι ελεύθερος εκ των πραγμάτων έχει πιο πλούσια κοινωνική ζωή. Οι δυνατότητες είναι άπειρες και δεν υπάρχει τίποτα να τον εμποδίσει ουσιαστικά να δοκιμάσει καινούργια πράγματα.

Μεγαλύτερη ανεξαρτησία 

Η έλλειψη σχέσης μπορείς να χαρίσει περισσότερη ανεξαρτησία και δύναμη σε κάποιον. Αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Απελευθερωμένοι από το άγχος και το φόβο να κάνουν σχέση, οι νέοι millennials έχουν την αυτοπεποίθηση και την υπομονή να περιμένουν για το σωστό άτομο πριν δεσμευτούν.

Αν, λοιπόν, είσαι single, υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να αξιοποιήσεις αυτό το διάστημα προς όφελός σου. Απόλαυσέ το!

Διάβασε ακόμα:

Περισσότερο Άγχος, Λιγότερο Σεξ;

12 Λόγοι Για Τους Οποίους Κάποιος Μπορεί Να Σε Ερωτευτεί

Author(s)

  • Nora Battelle

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Nora Battelle είναι αρθρογράφος στο Thrive Global. Έχει σπουδάσει Αγγλική και Γαλλική Λογοτεχνία και τη συναρπάζει η γλώσσα, ο πολιτισμός, το internet και όλα τα μικρά πράγματα που μας βοηθούν να ευημερήσουμε.