Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί οι Έλληνες καθυστερούν να γίνουν γονείς
– Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες


Πάλι αναβάλλεις τη δημιουργία οικογένειας; Ή σκέφτεσαι αν θέλεις ή μπορείς να αποκτήσεις δεύτερο παιδί; Προφανώς δεν είσαι ο μόνος ή η μόνη.

Νέα έρευνα που διεξήχθη από τη διαΝΕΟσις, έναν ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό, κατέγραψε την εικόνα της γονιμότητας στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο μελετώντας το δημογραφικό πρόβλημα. Έδειξε ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές οικογένειες κάνουν λιγότερα παιδιά και τα κάνουν πιο αργά. Πλέον και για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία, στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο.

Πιο συγκεκριμένα, το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν 1,38, ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο. Η έρευνα, που εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών του ΕΚΚΕ, με συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον Διευθυντή Ερευνών Διονύση Μπαλούρδο, σίγουρα προβληματίζει με τα νούμερά της. Και είναι σίγουρα κάτι που ίσως πρέπει να λάβουν περισσότερο υπόψη οι γυναίκες, παρά οι άνδρες, καθώς στην περίπτωση των πρώτων η γονιμότητα μετά τα 35 ξεκινά να φθίνει σημαντικά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η ευθύνη είναι δική τους αφού οι λόγοι που οδηγούν τους Έλληνες άνδρες και γυναίκες να καθυστερούν να γίνουν γονείς έχουν να κάνουν κυρίως με τα οικονομικά προβλήματα, τη δυσκολία επαγγελματικής ασφάλειας και ευμάρειας και ως εκ τούτου την αδυναμία ανάπτυξης ενός φιλικού πλαισίου για τη δημιουργία οικογένειας.

Πότε γίνονται όμως οι Ελληνίδες μαμάδες και πόσα παιδιά αποκτούν τελικά;

-Κατά μέσο όρο οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο παιδί τους στην ηλικία των 30,3 ετών (το 2016 ενώ το 2008 η αντίστοιχη ηλικία ήταν τα 28,8). Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα 29 έτη.

-Σχεδόν 1 στις 4 γεννήσεις στη χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες 35-39 ετών.

-Στην Ελλάδα εμφανίζεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, το 5,3% των Ελληνίδων που γίνονται μητέρες αποκτά παιδί μετά τα 40.

-Ο αριθμός παιδιών έχει μειωθεί στο 1 με 2. Στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 κιόλας, ο δείκτης γονιμότητας πέρασε κάτω από το 1,5 παιδί ανά γυναίκα. Έκτοτε παραμένει πολύ χαμηλά, φτάνοντας ως και στο 1,23 το 1999.

-Μόνο ένα 8,3% των Ελληνίδων που γεννήθηκαν το 1955 δεν έκαναν παιδί. Στις Ελληνίδες που γεννήθηκαν το 1965 το ποσοστό ήταν 16,3%.

Τι γίνεται στον υπόλοιπο πλανήτη;

Παντού στην Ευρώπη η γονιμότητα έχει πέσει εδώ και πολλές δεκαετίες κάτω από το “όριο αναπλήρωσης” των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα. Χώρες, ωστόσο, που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν υψηλότερους δείκτες γονιμότητας είναι η Σουηδία (1,85) και η Γαλλία (1,92). Αυτό το έχουν επιτύχει καθώς εφαρμόζουν πολιτικές στήριξης των οικογενειών και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των σύγχρονων, πολύμορφων νοικοκυριών.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Τα Παιδιά Που Συγχωρούν Έχουν Περισσότερους Φίλους

Νέα Σχέση Μετά Το Διαζύγιο; Τι Λέμε Στο Παιδί;

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.