Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι πρέπει να περιέχει το αντισηπτικό για να είναι αποτελεσματικό.
-Να πλένεις τα χέρια σου σωστά.


Τα χέρια είναι από τα πιο εμφανή και εκτεθειμένα μέρη του σώματος. Είναι αυτά που  κυρίως μας φέρνουν σε επαφή με τους άλλους ανθρώπους, με αντικείμενα και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να φροντίζουμε να τα διατηρούμε καθαρά. 

Τον τελευταίο καιρό ο σχολαστικός και συχνός καθαρισμός των χεριών είτε με σαπούνι και νερό είτε με αντισηπτικό μας έχει γίνει συνήθεια. Είναι και οι δύο αυτοί τρόποι εξίσου αποτελεσματικοί; Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως και στις δύο περιπτώσεις μειώνεται η μετάδοση ιών και βακτηρίων οπότε πλένοντας τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό προστατεύουμε την υγεία μας. 

Υπάρχουν όμως και κάποιες διαφορές και περιπτώσεις που ο ένας τρόπος καθαρισμού είναι καλύτερος από τον άλλο. Πιο αναλυτικά:

Σαπούνι και νερό

 • Το σαπούνι σκοτώνει τους ιούς και τα βακτήρια τα οποία στη συνέχεια εκπλένονται και απομακρύνονται φυσικά με το τρεχούμενο νερό.
 • Το αντιβακτηριακό σαπούνι δε φαίνεται να έχει κάποιο επιπλέον όφελος. 
 • Είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος καθαρισμού όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα καθώς επίσης και μετά από τη χρήση χημικών ουσιών.  

Αντισηπτικό

 • Για να είναι αποτελεσματικό και να δρα ενάντια σε βακτήρια και ιούς θα πρέπει να περιέχει αλκοόλη (αιθανόλη δηλαδή οινόπνευμα ή ισοπροπανόλη) σε ποσοστό 60-80%.
 • Είναι πιο εύκολο στη χρήση γι΄ αυτό και βολεύει να το έχουμε μαζί μας όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού ειδικά σε περιόδους που υπάρχει έξαρση επιδημίας.
 • Η υπερβολική του χρήση ενδέχεται να επηρεάσει τη φυσιολογική χλωρίδα του δέρματος, δηλαδή τα καλά βακτήρια που είναι απαραίτητα για τη σωστή του λειτουργία.  

Είναι λοιπόν προτιμότερο, για να προστατευτείς από τη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών, όταν βρίσκεσαι στο σπίτι ή στο γραφείο να πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και νερό. Όταν βρίσκεσαι σε δημόσιο χώρο και δεν έχεις πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, το αλκοολούχο αντισηπτικό είναι απαραίτητο για την υγιεινή των χεριών, ειδικά αν χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πριν φας ή αφού πιάσεις αντικείμενα κοινής χρήσης π.χ. πόμολα ή χρήματα. 

Ρόλο παίζει και ο τρόπος που πλένεις τα χέρια σου

Σε κάθε περίπτωση αυτό που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι η τεχνική που εφαρμόζεις για να καθαρίσεις τα χέρια σου. Έτσι όταν χρησιμοποιείς σαπούνι βρέξε τα χέρια σου και δημιούργησε αρκετή ποσότητα αφρού για να τρίψεις τις παλάμες σου και από τις δύο πλευρές καθώς και τα μεσοδακτύλια διαστήματα, την κάτω επιφάνεια των νυχιών και τους αντίχειρες. Σκούπισε και στέγνωσε καλά τα χέρια σου. Το πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. 

Όταν χρησιμοποιείς αντισηπτικό εφάρμοσε σε στεγνά χέρια αρκετή ποσότητα. Τρίψε τις παλάμες μεταξύ τους καθώς και πίσω από αυτές όπως επίσης ανάμεσα στα δάχτυλα και γύρω από αυτά. Τρίψε όλες τις επιφάνειες των χεριών σου μέχρι να στεγνώσουν εντελώς. Και αυτή η διαδικασία, όπως γίνεται και με το πλύσιμο με σαπούνι, πρέπει να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα για να είναι αποτελεσματικός ο καθαρισμός. 

Επειδή το πολύ συχνό πλύσιμο είτε με σαπούνι και νερό είτε με αντισηπτικό μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και ερεθισμούς μην ξεχνάς τα προϊόντα που επιλέγεις να είναι εμπλουτισμένα με μαλακτικά και ενυδατικά συστατικά και να μην περιέχουν άρωμα ή σε περίπτωση που περιέχουν να είναι απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα συστατικά. 

Και μην ξεχνάς 

Ολοκλήρωσε την περιποίηση της επιδερμίδας των χεριών σου με μια ενυδατική κρέμα με πλούσια υφή. Έτσι εξασφαλίζεις την απαραίτητη ενυδάτωση της επιδερμίδας των χεριών.

Διάβασε ακόμα:

Για καλύτερη υγεία μην ξεχνάς το νερό!

Τρόφιμα που μπορεί να γίνουν παγίδα για τη δίαιτα

Author(s)

 • Χριστίνα Σακελλαρίου

  Χημικός - Υπεύθυνη HR Cosmetia

  H Χριστίνα Σακελλαρίου είναι χημικός και απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιμόρφωση στην Κοσμετολογία. Έχει μεταπτυχιακό από το London School of Economics στις Διεθνείς Εργασιακές Σχέσεις και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Είναι υπεύθυνη εργοστασίου, ανάπτυξης και παραγωγής καλλυντικών της οικογενειακής επιχείρησης, COSMETIA – ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΒΕΕ. Είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το e-learning πρόγραμμα της Κοσμετολογίας.