Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
– Αν μπορείς να κάνεις τη δική σου δουλειά εξ αποστάσεως.
– Ποια παγίδα πρέπει να αποφύγεις.
Πρωινό ξύπνημα, άγχος, στριμωξίδι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ανυπομονησία για το πότε θα έρθει η Παρασκευή. Αν το συγκεκριμένο σκηνικό σου φαίνεται γνωστό, τότε μάλλον ανήκεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας (και στην Ελλάδα, θεωρείσαι από τους τυχερούς).
Πριν περίπου 10 χρόνια, δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια στο να επιλέξεις τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστείς. Όλες οι δουλειές γραφείου προϋπέθεταν την φυσική σου παρουσία. Σήμερα ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε συνδεδεμένοι στο internet 24/7 ενώ τα προγράμματα που επιτρέπουν την απρόσκοπτη επικοινωνία εξ αποστάσεως είναι περισσότερα από ποτέ.
Πλέον, είναι εντελώς ρεαλιστικό σενάριο κάποιος να εργάζεται από το σπίτι του, το καφέ της γειτονιάς του ή μια βιβλιοθήκη, χρησιμοποιώντας μόνο ψηφιακά εργαλεία.
Χρειάζεται μόνο ένα laptop!
Το remote working (απομακρυσμένη εργασία) είναι ένας όρος σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα, που όμως έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στο εξωτερικό. Αρκετές εταιρείες-κολοσσοί και startups επεκτείνουν όλο και περισσότερο τις remote ομάδες τους, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά σε γραφεία, πόρους κλπ.
Μπορείς να βρεις δουλειά online ως freelancer ή ακόμα και ως full-time εργαζόμενος. Για να εργαστείς εξ αποστάσεως, χρειάζεσαι δυο βασικά πράγματα: έναν υπολογιστή και μια (γρήγορη) σύνδεση στο ίντερνετ. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να εξασφαλίσεις θετικά αποτελέσματα.
Στην περίπτωση της full-time remote εργασίας, χρειάζεται να είσαι διαθέσιμος στο εταιρικό chat για όλη τη διάρκεια του 8ώρου, αλλά μπορείς να διαχειριστείς πιο εύκολα το χρόνο σου, αφού ο χρόνος μετακινήσεων εξανεμίζεται. Αν και η συνεχής επικοινωνία μπορεί να γίνει αρκετά περίπλοκη σε περιπτώσεις με μεγάλη διαφορά ώρας, μπορείς να δουλεύεις ακόμα από το κρεβάτι σου, αρκεί να είσαι παραγωγικός και να φέρνεις σε πέρας τα καθήκοντά σου.
Στην περίπτωση του freelancing, τα πράγματα γίνονται αρκετά πιο ευέλικτα (αλλά και αρκετά πιο αβέβαια). Εκεί έχεις την απόλυτη ελευθερία επιλογής των πελατών, της τιμολόγησης αλλά και των ωρών εργασίας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν ξύπνησες στις 12 το μεσημέρι, αρκεί να είσαι αξιόπιστος στη δουλειά σου. Από την άλλη, είσαι επιφορτισμένος με το να βρίσκεις πελάτες, να καλύπτεις την φορολογία/ασφάλισή σου και γενικότερα να «τρέχεις» μια επιχείρηση σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει τόσο μεγάλη φορολογία. Δεν είναι τυχαίο που στον κόσμο του «ιντερνετικού επιχειρείν» ανθούν υπηρεσίες που μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα σε χώρες με χαμηλότερο φόρο εισοδήματος.
Τι είδους δουλειές μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως;
Πολύ λίγες δουλειές δεν μπορούν πλέον να γίνουν εξ αποστάσεως. Στα διάφορα freelancing sites μπορείς να βρεις μια πληθώρα επαγγελματιών από όλο τον κόσμο, διαθέσιμων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Μερικά από τα επαγγέλματα τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις ως remote worker είναι:
–Software engineer –Web designer –Data analyst –IT consultant –Marketing consultant
–SEO specialist –Copywriter –Video editing –Μεταφράσεις –Γραμματειακή υποστήριξη –Εξυπηρέτηση πελατών –Καταχώρηση στοιχείων (data entry) –Personal trainer
Εννοείται πως η εμπειρία στο κάθε ένα από τα παραπάνω θεωρείται πολύ σημαντική, ωστόσο σε κάθε περίπτωση, η πιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αγάπη για το αντικείμενο.
Έχε υπόψιν σου πως το ίντερνετ ανοίγει την αγορά σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι από χώρες με χαμηλότερο κόστος ζωής θα δεχτούν να κάνουν την ίδια δουλειά για πολύ λιγότερα χρήματα. Ωστόσο, υπάρχει ένα αντίστοιχα μεγάλο πλήθος πελατών με διαφορετικές ανάγκες. Ακόμα, soft skills όπως η ενσυναίσθηση και η γρήγορη σκέψη μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Εννοείται πως η καλή γνώση αγγλικών είναι απαραίτητη αν σκοπεύεις να κάνεις κάτι παραπάνω μέσα από αυτή τη δουλειά.
Είναι καλύτερη η εργασία εξ αποστάσεως;
Το αν κάποιος θα καταφέρει να επιβιώσει ως remote worker είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα ιδιοσυγκρασίας. Το remote working είναι ιδανικό για αυτούς που τους δεν αρέσει να κλείνονται με τις ώρες σε ένα γραφείο χωρίς καμία δυνατότητα μετακίνησης. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των open plan offices, όπου κάθε έννοια ιδιωτικότητας χάνεται, η καθημερινότητα μπορεί να γίνει αρκετά κουραστική για αρκετούς από εμάς.
Αντίστοιχα, σε πολλούς αρέσει η καθημερινή επαφή με τους συναδέλφους, η κοινωνικοποίηση και η εργασία σε ομάδες. Αυτοί οι άνθρωποι θα δυσκολευτούν αρκετά να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον που περιλαμβάνει ελάχιστη ανθρώπινη επαφή.
Το να είναι είσαι remote worker σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι θα έχεις λιγότερη δουλειά. Συγκρίνοντας τη μέχρι τώρα εμπειρία μου ως full time remote και on-location εργαζόμενος, θα έλεγα ότι συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Η έλλειψη περισπασμών, η σχετική απομόνωση και η αίσθηση ελέγχου του χρόνου, αυξάνουν σημαντικά την παραγωγικότητα. Οι καθαρές ώρες εργασίας σε μια εργάσιμη μέρα είναι αναμφίβολα περισσότερες, μια και ο καθένας είναι ελεύθερος να δουλέψει οπουδήποτε αισθάνεται πιο άνετα. Είτε αυτό είναι ένα coworking space, είτε το καφέ της γειτονιάς, ή ακόμα και το σπίτι του.
Η σκοτεινή πλευρά του remote working
Στο θέμα του freelancing, είναι άγραφος κανόνας ότι θα δουλέψεις περίεργες ώρες, θα βρεθείς να απαντάς σε email ενώ είσαι για ποτό και θα αγχωθείς για το αν θα τα βγάλεις πέρα. Για αυτό και προσωπικά δεν θα το συνιστούσα σε ανθρώπους με οικογενειακές υποχρεώσεις. Αντιθέτως, μια full time θέση εξ αποστάσεως μπορεί να είναι ιδανική για γονείς με μικρά παιδιά.
Ακόμα και αν κάποιος έχει την επιλογή να δουλέψει από το σπίτι, θα πρότεινα να υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στις ώρες εργασίας και στον ελεύθερο χρόνο. Το αντίθετο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε burnout και να αντιστρέψει τα οποιαδήποτε θετικά της ελευθερίας που παρέχει το remote working.
Τέλος, ίσως το βασικότερο κατ’ εμέ, θέμα, είναι αυτό της αυτοπειθαρχίας. Αν πιστεύεις ότι δεν χρειάζεται να έχεις το αφεντικό σου πάνω από το κεφάλι σου για να δουλέψεις, απόδειξέ το. Σε περίπτωση που δεν είσαι συνεπής ή δεν έχεις έστω ένα πρόγραμμα για την ημέρα σου, αυτή η συνθήκη δεν θα δουλέψει για εσένα.
Προτού βιαστείς να υποβάλλεις την παραίτησή σου, σκέψου ότι το να εδραιωθείς στην online αγορά δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται χρόνο, σκληρή δουλειά και επιμονή. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα σε βοηθήσει να βρεις αξιόπιστα sites αναζήτησης remote εργασίας.
Αρχική δημοσίευση από τον Γιώργο Μουρατίδη στο epixeiro.gr.
Διάβασε ακόμα:
8 Σημάδια Που Μαρτυρούν Ότι Ίσως Δεν Έχεις Βρει Την Ισορροπία Προσωπικής Και Επαγγελματικής Ζωής
8 Τρόποι Που Το Multitasking Καταστρέφει Το Μυαλό Και Την Αποδοτικότητά Σου