Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ποσοστό των ανθρώπων δεν αναζητά βοήθεια.
-Πόσο ωφέλιμη είναι μια υγιής εργασιακή κουλτούρα.


Ο μέσος άνθρωπος περιμένει 8-10 χρόνια για να λάβει βοήθεια για μια πάθηση ψυχικής υγείας. Πρόκειται σχεδόν για μια δεκαετία συμπτωμάτων, πριν κάποιος αποφασίσει να αναζητήσει βοήθεια. Είναι αδιανόητο για τον καθέναν από εμάς να μην συμβουλευτούμε ένα γιατρό, αν έχουμε ένα κρύωμα για περισσότερο από ένα μήνα, πόσο μάλλον μια δεκαετία. Αλλά για την ψυχική υγεία, είναι ο κανόνας. 

Η πλειοψηφία των εργαζομένων θα βιώσει συμπτώματα κάποιας ψυχικής ασθένειας αυτόν τον χρόνο και οι περισσότεροι δεν θα αναζητήσουν θεραπεία, συχνά εξαιτίας του ισχυρού στίγματος που ακολουθεί την ψυχική υγεία. Οι εργοδότες, ευτυχώς, ξεκινούν να συνειδητοποιούν αυτό το γεγονός και αναζητούν τρόπους να ανταποκριθούν στα αιτήματα των εργαζομένων για περισσότερες παροχές ψυχικής υγείας. 

Η ανάγκη για ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας δεν είναι καινούρια

Για πολλές εταιρίες, η αρχική αντίδραση ήταν να παραχωρήσουν το θέμα στο HR για να οριοθετήσει και να αποκτήσει περισσότερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, να βρει μέρη και τρόπους ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη φροντίδα.. 

Ωστόσο, αυτό που ξεχνούν πολλοί εργοδότες είναι ότι η πρόσβαση στην ψυχική υγεία στη δουλειά δεν είναι καινούρια. Τα προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης των εργαζομένων έχουν καθιερωθεί εδώ και καιρό ως ένας τρόπος οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα της ψυχικής υγείας. Αλλά παρά την εγκαθίδρυση των προγραμμάτων ψυχολογικής υποστήριξης, το ποσοστό χρήσης τους είναι μηδαμινό, κάτω από 5%. Βεβαίως, υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για αυτό, όπως η ποιότητα και οι ώρες αναμονής, αλλά ένα είναι το συμπέρασμα, η παροχή πρόσβασης στη φροντίδα δεν εγγυάται ότι οι άνθρωποι θα αναζητήσουν όντως τη φροντίδα.

Η λύση απαιτεί τόσο πρόσβαση, όσο και αποδοχή

Χρειάζεται κάτι περισσότερο από πρόσβαση για να λυθεί το πρόβλημα της ψυχικής υγείας. Απαιτείται κοινωνική αποδοχή. Απαιτείται μείωση του στίγματος σχετικά με τις ασθένειες και τα συμπτώματα ψυχικής υγείας.

8 στους 10 εργαζομένους δεν θα αναζητήσει θεραπεία για την ψυχική υγεία, εξαιτίας του φόβου και της ντροπής-ανεξάρτητα από τις επιλογές θεραπείας. Μόνο όταν υπάρχει αποδοχή και πρόσβαση στο χώρο εργασίας, θα αναζητήσουν οι άνθρωποι τη θεραπεία που χρειάζονται για να είναι υγιείς, χαρούμενοι και αφοσιωμένοι στη δουλειά.  

Έρευνες στις πολιτικές για τους γονείς και τις οικογένειες έδειξαν ότι όταν οι χώροι εργασίας έχουν μια κουλτούρα αποδοχής σχετικά με αυτές τις πολιτικές, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να τις χρησιμοποιήσουν. Το ίδιο ισχύει και για την ψυχική υγεία. Αν ένα άτομο νιώθει ότι τα ψυχολογικά του προβλήματα το καθιστούν αδύναμο, αναποτελεσματικό ή θύμα επαγγελματικών επιπτώσεων, είναι απίθανο να αποδεχτεί μια πρόκληση, πόσο μάλλον να αναζητήσει στήριξη. Ωστόσο, αν ένα άτομο γνωρίζει ότι η εταιρεία του στηρίζει την ψυχική υγεία και ότι είναι ένα ασφαλές ζήτημα, είναι πολύ πιο πιθανό να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους. 

Μάθετε να αναφέρεστε, να εξορθολογίζετε και να διαχειρίζεστε την ψυχική υγεία στη δουλειά 

Αναφερθείτε στην ψυχική υγεία

Πολλές εταιρείες υποθέτουν ότι η ψυχική υγεία καλύπτεται από τις συζητήσεις για την ευεξία, το στρες ή το burnout. Ωστόσο, μόνο η αναφορά στο στρες και την ευεξία μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει το στίγμα, απομακρύνοντας ανθρώπους που πάσχουν από μια ασθένεια. 

Ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να μάθουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα της ψυχικής υγείας ανοιχτά και να την ενσωματώνουν στις πολιτικές, τις πρακτικές και τις πρωτοβουλίες τους. Ενθαρρύνετε τους παλαιότερους managers να μιλήσουν ανοιχτά για την ψυχική υγεία. Αν πρόκειται για ένα ζήτημα που όλοι συζητούν, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούν το μήνυμα.

Εξορθολογίστε την ψυχική υγεία 

Κάντε την ψυχική υγεία ένα ασφαλές θέμα. Δημιουργήστε μια κοινή αντίληψη της σημασίας και του αντίκτυπου της ψυχικής υγείας στη δουλειά, ενισχύοντας τον ανοιχτό διάλογο και παρέχοντας συγκεκριμένα εργαλεία συζήτησης. Αξιοποιείστε τις ιστορίες και την εκπαίδευση για να διδάξετε στους εργαζομένους ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική σε όλα τα επίπεδα ενός οργανισμού και επηρεάζει όλες τις κοινότητες. 

Διαχειριστείτε την ψυχική υγεία

Μάθετε στους managers να είναι άνθρωποι με ενσυναίσθηση και ταυτόχρονα ικανοί επαγγελματίες και να αποτελούν πρότυπο για υγιείς συμπεριφορές. Κάντε τα απαραίτητα βήματα για να δημιουργήσετε ευέλικτους χώρους εργασίας που επιτρέπουν στους ανθρώπους να είναι στα καλύτερά τους. Φροντίστε οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν τις επιλογές στήριξης και περιλάβετε ερωτήσεις σχετικές με την ψυχική υγεία στις εσωτερικές σας έρευνες. Εντάξτε την ψυχική υγεία στην στρατηγική αποδοχής σας και σκεφτείτε τις επιδράσεις της ψυχικής υγείας σε διαφορετικές κοινότητες

Σκεφτείτε τα οφέλη

Η έρευνα είναι ξεκάθαρη: οι ψυχικά υγιείς εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι, πιο αποδοτικοί και πιο πιθανό να παραμείνουν. Όσο ο πόλεμος για την αναζήτηση ταλέντων συνεχίζεται, οι εταιρίες που λαμβάνουν προληπτικά μέτρα δημιουργώντας μια ψυχικά υγιή κουλτούρα, σε συνδυασμό με την πρόσβαση στη θεραπεία, θα βρεθούν στο κατάλληλο σημείο για να προσελκύσουν και να κρατήσουν τις καλύτερες ομάδες.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Η πολιτική της Google για την εξ αποστάσεως εργασία προσφέρει 9 tips που πρέπει να κλέψεις σήμερα

6 τρόποι με τους οποίους μια επιχείρηση μπορεί να χτίσει ατομική και οργανωσιακή ανθεκτικότητα

Author(s)

  • Jen Anderson

    COO at Mind Share Partners

    Η Jen Anderson είναι COO στη Mind Share Partners, μια ΜΚΟ που σκοπεύει να αλλάξει την εργασιακή κουλτούρα σχετικά με την ψυχική υγεία, ώστε τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι οργανισμοί να ευημερήσουν.