Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ότι η επιθετικότητα επηρεάζει την υγεία σου.
– Ποιοι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν έμφραγμα. 


Αν το να φωνάξεις δυνατά ή να αντικρούσεις με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο είναι η πιο αυθόρμητη και φυσική αντίδρασή σου, κάθε φορά που νιώθεις ότι σε σχολιάζουν ή κατηγορούν για κάτι, σε πιέζουν, σε αγνοούν ή απλά δε σε καταλαβαίνουν, τότε είναι πολύ πιθανό η επιθετικότητα να αποτελεί ένα από τα στοιχεία του χαρακτήρα σου.

Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, θα σου έλεγα να μη βιαστείς να χαρείς, υποθέτοντας ότι αυτή η ποιότητα χαρακτήρα σε βοηθάει να έχεις το πάνω χέρι ή να παίρνεις περισσότερα. Θα σου έλεγα ότι μάλλον θα πρέπει να σε προβληματίσει, κυρίως για την επιβάρυνση που μπορεί να φέρει στην υγεία σου. Πιο συγκεκριμένα, αν προτιμάς την επίθεση κάθε φορά που ζορίζεσαι, έχεις 50% πιο αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσεις γενικότερα κακή υγεία, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη.

Γενικά, το συναίσθημα που κατεξοχήν συνδέεται και αυξάνει την επιθετικότητα είναι ο θυμός, ο οποίος είναι από τα πιο τοξικά συναισθήματα. Αλήθεια ξέρεις ότι ο θυμός είναι σαν το παγόβουνο, γιατί υπάρχουν συναισθήματα που δεν βγαίνουν στην επιφάνεια; Πάρα πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει το θυμό με αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιολογικών και άλλων προβλημάτων υγείας. Ο ξαφνικός κι έντονος θυμός ανεβάζει την πίεση επικίνδυνα. Απ’ την άλλη η επιθετικότητα εντείνει το στρες με αρνητική επίδραση στο νευρικό, ενδοκρινολογικό και ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν προτιμάς την επίθεση κάθε φορά που ζορίζεσαι, έχεις 50% πιο αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσεις γενικότερα κακή υγεία, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη.

Έχεις παραπάνω απ’ έναν λόγους, λοιπόν, να μάθεις να οριοθετείς την επιθετική σου διάθεση – η οποία μεταξύ άλλων μπορεί να είναι και η αιτία που φίλοι, σύντροφοι και συνεργάτες, εξαφανίζονται από τη ζωή σου.

Και με τους άλλους τι γίνεται;

Υπάρχουν αντίστοιχες έρευνες για τους ειρηνοποιούς; Ναι, υπάρχουν και αξίζει να τις λάβεις υπόψη, επειδή δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν γενικά ειρηνικές διαθέσεις και πιο ήπιο ή πράο χαρακτήρα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό, Αλτσχάιμερ, διαβήτη και προβλήματα με το μυοσκελετικό σύστημα σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Επίσης, μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης δείχνει πως οι άνδρες που είναι λιγότερο επιθετικοί και επιδεικνύουν μεγαλύτερη συμπόνια και ευαισθησία στις ανάγκες των άλλων έχουν πιο μειωμένες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα.

Το βασικό συμπέρασμα, επομένως, είναι ότι, αν είσαι τύπος που προτιμά την επίθεση για να λύσεις τις διαφορές σου, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά πώς και γιατί χρειάζεται να μαλακώσεις τις αντιδράσεις σου, έτσι ώστε να ελίσσεσαι με πιο διαλλακτικούς τρόπους. Και παρόλο που θα συμφωνήσω μαζί σου, αν μου πεις ότι δεν είναι εύκολο ν’ αλλάξει κάποιος χαρακτήρα, θα σου υπενθυμίσω ότι ο στόχος δεν είναι ανέφικτος. Το πρώτο βήμα, εξάλλου, για θετικές αλλαγές θα το έχεις κάνει την ημέρα που θα αναγνωρίσεις το όποιο “προβληματικό” κομμάτι πάνω σου.

Διάβασε ακόμα:

5 Χρυσοί Κανόνες Για Να Τσακώνεσαι Ειρηνικά. Μπορείς Να Τους Ακολουθήσεις; 

Διαχειρίσου Τον Θυμό Σου Με 5 Απλά βήματα

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.