Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα εντυπωσιάσεις το συνομιλητή σου.
-Ποια είναι η σωστή χειραψία.


Θυμάμαι ακόμα το άγχος που ένιωθα περιμένοντας έξω από το γραφείο. Είχα, για πρώτη φορά στη ζωή μου, συνάντηση με ένα από τα πιο επιτυχημένα στελέχη στον χώρο των πολυεθνικών. Ας την ονομάσουμε κα Ηγετίδου. Άρτι αφιχθείσα από τις σπουδές μου στο εξωτερικό, ήμουν γεμάτη ανασφάλεια για το αβέβαιο μέλλον, αλλά σίγουρη για το πλούσιο βιογραφικό μου.

Θεωρούσα ότι είχα προετοιμαστεί σωστά. Αν όλα πήγαιναν καλά, θα ξεκινούσα να εργάζομαι σε μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στην Ελλάδα. Ξαφνικά, η πόρτα άνοιξε και το όνομά μου ακούστηκε. Πετάχτηκα σαν ελατήριο και φτιάχνοντας νευρικά το σακάκι μου, μπήκα μέσα. Η κα Ηγετίδου, που με περίμενε όρθια στη μέση του δωματίου, άπλωσε το χέρι της προς το μέρος μου – προφανώς για χειραψία.

Πάγωσα. Το δικό μου έχασε τον δρόμο του και προσγειώθηκε άβολα στα ακροδάχτυλά της. Ο τρόμος με κυρίευσε. Είπα μια ξερή καλημέρα, ανέκφραστη και αγέλαστη. Έτρεξα προς την καρέκλα και έκατσα διστακτικά, δίχως να λάβω την άδεια. Το μυαλό μου είχε ήδη θολώσει. Το άγχος με είχε ήδη κυριεύσει. Οι λέξεις έβγαιναν ποτάμι από το στόμα μου, αλλά δεν θυμάμαι να είχαν συνοχή. Είχα ήδη χάσει την κα Ηγετίδου προ πολλού… Όπως φαντάζεστε, τη θέση δεν την κέρδισα. Κέρδισα, όμως, μια έντονη εμπειρία και ένα πολύτιμο μάθημα: η πρώτη εντύπωση είναι το παν.

Τότε δεν ήξερα, αλλά τώρα γνωρίζω πως έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η πρώτη εντύπωση αποτυπώνεται βαθιά στον συνομιλητή μας. Δεν χρειάζονται παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Πώς, άραγε, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα τον εντυπωσιάσουμε; Πώς θα κερδίσουμε τη θέση που ονειρευόμαστε ή πώς θα κάνουμε τους άλλους να μας συμπαθήσουν; Προσοχή! Δεν πρόκειται για τακτική χειραγώγησης.

Τα “Πέντε Βήματα για να Πει το Ναι!” είναι ένα απλό μοντέλο που προτείνω στους συνεργάτες μου και που βασίζεται στην αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. Να λοιπόν τι μπορείς να κάνεις την επόμενη φορά που έχεις να διαχειριστείς μια στρεσογόνο συνάντηση, στην οποία θέλεις να αφήσεις μια θετική πρώτη εντύπωση.

1.Προετοιμάσου

Συνήθως, οι περισσότεροι από εμάς αγχωνόμαστε στην προοπτική μιας αποτυχημένης συνάντησης. Ένας απλός τρόπος να διαχειριστούμε την απρόβλεπτη εξέλιξη κάποιων καταστάσεων είναι να προετοιμαστούμε καταλλήλως. Η προετοιμασία δεν συμπεριλαμβάνει μόνο το να γνωρίζουμε καλά τη δουλειά μας ή να έχουμε ενημερωθεί για τον οργανισμό ή/και τον συνομιλητή μας, αλλά το να έχουμε προετοιμάσει το μυαλό μας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Όποιος έχει παρακολουθήσει την ομιλία της Amy Cuddy στο TEDGlobal, έχει μάθει ότι ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη γλώσσα του σώματός μας έχει επίπτωση στην ψυχολογία/συμπεριφορά μας και τούμπαλιν. Θέλεις να νιώσεις θετικά; Πάρε θετικές στάσεις σώματος, τις λεγόμενες “power poses”. Θέλεις να μην εκπέμπεις αρνητισμό; “Άνοιξε” το σώμα σου και απόφυγε τις κλειστές θέσεις, όπως σταυρωμένα χέρια ή πόδια, σκυμμένος κορμός, γερμένοι ώμοι κ.λπ.

2.Χαμογέλα

Μην σου φαίνεται αστείο. Ένα χαμόγελο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όταν συναντάμε κάποιον για πρώτη φορά, ένα ζεστό χαμόγελο -δεν χρειάζεται να κρατήσει πάνω από 2 δευτερόλεπτα- δημιουργεί τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός κλίματος εμπιστοσύνης. Και πίστεψέ με. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό που αναζητάμε είναι περισσότερο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και λιγότερο τον σεβασμό σε μία πρώτη επαφή.

3.Κάνε τη σωστή χειραψία

Να κάτι που βασανίζει πολλούς. Όπως και να έχει, απόφυγε διά ροπάλου επαφή με τα ακροδάχτυλα. Δεν είμαστε ούτε γαλαζοαίματοι, ούτε μικροβιοφοβικοί (ΟΚ, κάποιοι από εμάς ίσως να είναι!). Το μήνυμα μιας παρόμοιας χειραψίας είναι περισσότερο “δεν είμαι σίγουρος για το τι κάνω εδώ σήμερα” και λιγότερο “ήρθα για να χτίσουμε μαζί κάτι μοναδικό!”. Για να το πετύχεις αυτό, τοποθέτησε το χέρι σου σε ορθή γωνία, η παλάμη κάθετη προς το έδαφος και κάνε μια βαθιά και ζεστή χειραψία πιάνοντας όλη την επιφάνεια της παλάμης του συνομιλητή σου. Και εδώ προσοχή: δεν κάνουμε διαγωνισμό δύναμης! Άσκησε όση πίεση απαιτείται, ούτε πολύ χαλαρή ούτε πολύ έντονη. Θέλουμε να κάνουμε τον συνομιλητή μας να μας συμπαθήσει, όχι να θέλει να τραβήξει το χέρι του από τον πόνο!

4.Τοποθέτησε συνειδητά τα χέρια σου

Αφού κάνεις την προετοιμασία σου, μπες μέσα χαμογελώντας και κάνε μια ζεστή χειραψία, σειρά έχει η συνειδητή στάση σώματος. Απόφυγε να μιλάς με σταυρωμένα τα χέρια στο στήθος, είτε είσαι όρθιος είτε καθιστός. Άφησε τις τσέπες σου ήσυχες και μην κρύψεις επουδενί τα χέρια σου. Αν είσαι όρθιος επίλεξε να τα έχεις χαλαρά δεξιά και αριστερά από τον κορμό σου. Αν κάθεσαι, ακούμπησε τα στα χερούλια της καρέκλας ή πάνω στο τραπέζι – ποτέ από κάτω! Και μην ξεχνάς: μην καμπουριάζεις και μοίρασε το κέντρο βάρους σου και στα δύο πόδια.

5.Άκουσε

Κι αν όλα τα παραπάνω τα έχεις κάνει καλά και έχει έρθει η ώρα να συζητήσεις, δώσε βάση στην ακόλουθη συμβουλή: άκουσε ενεργητικά τον συνομιλητή σου. Δώσε προσοχή σε ό,τι λέει με ειλικρίνεια. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Απλά, απόφυγε να πέσεις στην αγαπημένη παγίδα όλων: όσο μιλάει ο συνομιλητής σου, να σκέφτεσαι τι θα του απαντήσεις. Δοκίμασε να ακούς πραγματικά ό,τι σου λέει. Επικεντρώσου σε αυτό και απάντησε σχετικά με αυτό. Θα δημιουργήσεις έτσι μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης όπου ο συνομιλητής σου θα αισθανθεί οικεία και άνετα.

Δοθείσης της ευκαιρίας, δοκίμασε αυτό το μοντέλο. Προκάλεσε τον εαυτό σου και βγες εκτός της ζώνης ασφαλείας σου. Πειραματίσου και μην ξεχάσεις να είσαι αυθεντικός. Άλλωστε, όλοι συμπαθούμε τον “άνθρωπο της διπλανής πόρτας”.

Αρχική δημοσίευση από τη Μαρία Γιαννιού στην αθηΝΕΑ.

Διάβασε ακόμα:

Συνέντευξη Για Δουλειά; 5 Μυστικά Για Να Προετοιμαστείς Σωστά

Συγχαρητήρια Προσλαμβάνεστε! Πώς Να Σκίσεις Σε Μία Συνέντευξη

Author(s)

  • Η αθηΝΕΑ είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα που λαμβάνουν στο email τους κάθε μεσημέρι χιλιάδες συνδρομητές, για να κρατούν την επαφή τους με τα σημαντικότερα νέα της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το portal της αθηΝΕΑς εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη του newsletter με ερεθίσματα που διευρύνουν τους ορίζοντές του: άρθρα για την πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη, τη γαστρονομία, το ταξίδι και τη ζωή στην πόλη.