Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να ξυπνάς νωρίτερα το πρωί.
-Γιατί πρέπει να βάλεις τη διασκέδαση στο πρόγραμμά σου.


Μήπως νιώθεις πάντα ότι είσαι σε ένα αδιάκοπο τρέξιμο ή ότι δεν προλαβαίνεις να κάνεις ότι πρέπει και θέλεις μέσα στη μέρα γιατί σε κυνηγάει ο χρόνος; Νιώθεις ότι είσαι πάντα σε πίεση και με αυξημένο άγχος; Αρκετά συνηθισμένο ιδιαίτερα αν είσαι εργαζόμενος και χρειάζεται να ζεις σε γρήγορους ρυθμούς, πιεστικές ταχύτητες και αυστηρά χρονικά όρια. Όλα αυτά μπορεί να σου απομυζούν την ενέργεια και τη θετική σκέψη με αποτέλεσμα να νιώθεις συνέχεια ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός.

Κι όμως! Υπάρχει τρόπος να προσθέσεις λεπτά μέσα στη μέρα σου. Πώς; Με σωστή διαχείριση χρόνου.

Γιατί είναι απαραίτητη η διαχείριση χρόνου;

Αν καταφέρεις να διαχειριστείς σωστά τον χρόνο σου, θα αυξήσεις την παραγωγικότητα σου. Θα καταφέρεις να κάνεις περισσότερα πράγματα στον ίδιο χρόνο που αφιέρωνες πριν για λιγότερα.

Με αυτόν τον τρόπο θα είσαι πιο συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις σου, θα έχεις λιγότερο άγχος και θα είσαι πιο ήρεμος. Επίσης, οι συνεργασίες σου θα είναι καλύτερες εφόσον θα διέπονται από κλίμα συνέπειας και εμπιστοσύνης. Ακόμα, οι στόχοι σου θα αρχίσουν επιτέλους να πραγματοποιούνται. Αυτό θα σε κάνει να έχεις καλύτερη διάθεση και ψυχική ισορροπία. Τέλος, με μια καλύτερη χρονοδιαχείριση θα σου περισσέψει περισσότερος χρόνος για τον εαυτό σου και για πράγματα που σε ευχαριστούν. Έτσι, θα νιώσεις πραγματικά πιο γεμάτη τη ζωή σου. Συνεπώς μια καλύτερη χρονοδιαχείριση μπορεί πραγματικά να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής σου.

Τα 12 βήματα για καλύτερη διαχείριση χρόνου

Αν νιώθεις γενικά ότι δεν σου περισσεύει χρόνος μπορείς να δοκιμάσεις τρόπους για να αλλάξεις αυτή την κατάσταση:

1.Ξύπνα 30 λεπτά νωρίτερα. Θα διαπιστώσεις με έκπληξη πόσα μπορείς να κάνεις σε ένα μόλις μισάωρο.

2.Οργανώσου καλύτερα. Φτιάξε ένα καλό πρόγραμμα που περιλαμβάνει λίστες με τις υποχρεώσεις σου. Χρησιμοποίησε ένα ημερολόγιο ή ένα τετράδιο για να το συντάξεις.

3.Βάλε χρονικά όρια στις δουλειές σου, στις δραστηριότητές σου και τις υποχρεώσεις σου. Σε όσα δηλαδή χρειάζεται να ολοκληρώσεις. Κάνε το όμως έγκαιρα. Το προηγούμενο βράδυ ή μια εβδομάδα πριν κι όχι την τελευταία στιγμή.

4.Θέσε προτεραιότητες. Ξεκίνα από τα σημαντικά και συνέχισε με τα λιγότερο σημαντικά. Αν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε σημαντικά και επείγοντα, σκέψου αν είναι πραγματικά επείγοντα κι αν είναι πιο σοφό να επιλέξεις τα σημαντικά.

5.Βάλε στόχους. Κινήσου προς αυτούς προετοιμάζοντας τα σωστά, οργανωμένα βήματα.

6.Ομαδοποίησε τις εργασίες σου. Π.χ. Τα τηλέφωνα της ημέρας ή τα e-mail της ημέρας. Έτσι νιώθεις ότι ολοκληρώνεις ένα πεδίο εργασίας χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψεις σε αυτό.

7.Απομάκρυνε το διαδίκτυο, τα social media και οτιδήποτε αποσπά την προσοχή σου τις ώρες που εργάζεσαι ή κάνεις κάτι σημαντικό. Έτσι, μειώνεις την απόσπαση προσοχής και αυξάνεις την αποδοτικότητά σου.

8.Ζήτα και δέξου βοήθεια. Μην είσαι συγκεντρωτικός. Θα ανακαλύψεις ότι οι “βοηθοί” γύρω σου θα σου εξασφαλίσουν περισσότερο χρόνο.

9.Μη λες “ναι” σε όλα. Βάλε τα “όχι” στη ζωή σου εκεί που χρειάζεται. Έτσι θα σταματήσεις να φορτώνεσαι πράγματα που στην πραγματικότητά ισοδυναμούν με αγγαρεία ή δεν θέλεις πραγματικά να κάνεις.

10.Μην αναβάλλεις τις προγραμματισμένες δράσεις. Όσο αναβάλλεις τόσα περισσότερα συσσωρεύονται.

11.Αφαίρεσε κάτι από το πρόγραμμά σου αν είναι φορτωμένο. Δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα μέσα στην ίδια μέρα!

12.Δεσμεύσου και για διασκέδαση. Ναι, βάλε στο πρόγραμμα της εβδομάδας και τον καφέ με φίλο και την έξοδο για θέατρο.

Τι θα ανακαλύψεις στο τέλος της ημέρας;

Εφαρμόζοντας τις 12 παραπάνω συμβουλές, θα διαπιστώσεις ότι ενώ η μέρα συνεχίζει να έχει 24 ώρες, τώρα αξιοποιείς περισσότερες από αυτές και με αυτόν το “μαγικό τρόπο” προσθέτεις χρόνο στη ζωή σου. Ναι, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Πολύτιμος για να δημιουργείς αλλά και να απολαμβάνεις. Μην το ξεχνάς αυτό.

Διάβασε ακόμα:

6 Τρόποι Για Να Διώξεις Το Άγχος Και Το Στρες

Μήπως Η Ρουτίνα Σε Πάει Πίσω;

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.