Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πού οφείλονται οι δερματικοί ερεθισμοί.
-Τι να κάνεις, αφού αφαιρέσεις τη μάσκα.


Η επιδημία του κορονοϊού έχει φέρει πολλές αλλαγές στη ζωή μας. Μία από αυτές είναι η χρήση μάσκας που σε ορισμένους χώρους όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς και για κάποιους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική ενώ σε άλλες περιπτώσεις που η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι δύσκολο να εφαρμοστεί συνίσταται η χρήση της και από το ευρύτερο κοινό. 

Η μάσκα είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού. Η πολύωρη όμως χρήση της μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα γύρω από το στόμα, στη μύτη, το πηγούνι και τα χείλη. 

Ο ιδρώτας που εγκλωβίζεται κάτω από τη μάσκα καθώς και η αυξημένη υγρασία που δημιουργείται μαζί με τη θερμότητα σε συνδυασμό και με την απευθείας επαφή και τριβή με το δέρμα καταστρέφουν τον επιδερμικό φραγμό. Έτσι μπορεί να προκληθεί ερυθρότητα, κνησμός αλλά και ξηρότητα και ξεφλούδισμα στο πρόσωπο και στα χείλη. Στα λιπαρά με τάση ακμής δέρματα μπορεί να παρατηρηθεί έξαρση της ακμής.  

Υπάρχουν κάποια απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να προστατεύσεις το δέρμα σου από τους ερεθισμούς που μπορεί να προκληθούν από τη χρήση προστατευτικής μάσκας. 

 1. Αν χρησιμοποιείς μάσκα πολλαπλών χρήσεων διάλεξε μία που το ύφασμά της δεν είναι συνθετικό αλλά βαμβακερό για να απορροφάει τον ιδρώτα και να είναι απαλό για την επιδερμίδα.
 2. Πριν φορέσεις τη μάσκα βεβαιώσου ότι είναι καθαρή. Τη μάσκα πολλαπλών χρήσεων είναι προτιμότερο να την πλένεις με απορρυπαντικό που δεν περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά. 
 3. Πριν φορέσεις τη μάσκα πλύνε καλά το πρόσωπό σου. Χρησιμοποίησε προϊόντα ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου με ήπιες συνθέσεις που δεν περιέχουν άρωμα ή που το άρωμα που περιέχουν είναι απαλλαγμένο από  αλλεργιογόνα συστατικά. 
 4. Εφάρμοσε ένα ενυδατικό προϊόν για να ενισχύσεις τον επιδερμικό φραγμό που όμως θα έχει ελαφριά υφή. Περίμενε να απορροφηθεί καλά και μετά φόρεσε τη μάσκα. 
 5. Απόφυγε τη χρήση make-up. Το βαρύ make-up σε συνδυασμό με τον ιδρώτα και την υγρασία φράσσει τους πόρους και είναι επιβαρυντικό ειδικά για το ακνενϊκό δέρμα. 
 6. Προστάτευσε τα χείλη σου με lip balm χωρίς χρώμα και χωρίς άρωμα. Όσο φοράς τη μάσκα προσπάθησε να μη γλύφεις τα χείλη σου γιατί θα ξεραθούν πιο γρήγορα. 
 7. Αφού αφαιρέσεις τη μάσκα πλύνε και πάλι το πρόσωπό σου καλά.
 8. Εφάρμοσε στο πρόσωπό σου μια κρέμα ή ορό ή τζελ, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου, που περιέχει ενυδατικά και καταπραϋντικά κατά των ερεθισμών συστατικά όπως πανθενόλη, αλόη, αλλαντοΐνη. Στα χείλη σου εφάρμοσε μια παχιά στρώση από το lip balm σου.  

Η προστασία σου και η προστασία των άλλων από τη διασπορά του κορονοϊού θα πρέπει να είναι η πρώτη σου προτεραιότητα ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να φοράς μάσκα για αρκετές ώρες μέσα στη μέρα που μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σου. Ακολουθώντας όμως κάποια απλά βήματα για τη σωστή φροντίδα του μπορείς εύκολα να αποφύγεις αυτούς τους ερεθισμούς.

Διάβασε ακόμα:

COVID-19: Πότε αναμένεται το εμβόλιο;

H παχυσαρκία «ευαίσθητη» στον COVID-19

Author(s)

 • Χριστίνα Σακελλαρίου

  Χημικός - Υπεύθυνη HR Cosmetia

  H Χριστίνα Σακελλαρίου είναι χημικός και απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιμόρφωση στην Κοσμετολογία. Έχει μεταπτυχιακό από το London School of Economics στις Διεθνείς Εργασιακές Σχέσεις και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Είναι υπεύθυνη εργοστασίου, ανάπτυξης και παραγωγής καλλυντικών της οικογενειακής επιχείρησης, COSMETIA – ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΒΕΕ. Είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το e-learning πρόγραμμα της Κοσμετολογίας.