Η ηγεσία είναι τέχνη, όχι επιστήμη

Τα προγράμματα management και leadership development συχνά διαχωρίζουν τα θέματα της εκπαίδευσης σε case studies και ανάπτυξη ικανοτήτων.

Στον πραγματικό, όμως, κόσμο, τα θέματα λειτουργίας και απόδοσης φτάνουν, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, επικαλυπτόμενα και σε πολλαπλά ταυτόχρονα κύματα.

Όπως ακριβώς εμφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας εικονικής πτήσης με το GemaSim, κατά την εξερεύνηση ενός άγνωστου τεταρτημορίου στο βαθύ διάστημα – X-578!

Οι ηγέτες θα πρέπει να διαθέτουν την ευελιξία της αποτελεσματικής και γρήγορης αντιμετώπισης των καταστάσεων, με την ίδια ταχύτητα που εμφανίζονται και την βιώνουν.

Ευέλικτη, ήρεμη και ψύχραιμη ηγεσία

Η προσομοίωση ενθαρρύνει την ανάληψη κινδύνων σε ένα ασφαλές, ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον, ενθαρρύνοντας τη μάθηση που βασίζεται σε λάθη (παθήματα – μαθήματα) και την αυτο-ανάλυση.

Η αλληλεπίδραση με εικονικούς ρόλους, κυβερνήτη, συγκυβερνήτη, πλήρωμα, επόπτη, ενός διαστημικού αεροσκάφους, αναδεικνύει ζωτικές δεξιότητες που χρειάζονται σε έναν χώρο εργασίας.

Είναι ένας έξυπνα παιχνιδοποιημένος τρόπoς που βοηθάει τον συμμετέχοντα να μάθει πώς να παρατηρεί, να “μεταφράζει” – εξηγεί και να αναλαμβάνει δράση προς την αντιμετώπιση δυσκολιών, απειλών και κινδύνων, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους.

Ένας συνδυασμός πρακτικής τεχνογνωσίας και έκθεσης σε αγχωτικές καταστάσεις που απαιτούν ευέλικτη, ήρεμη και ψύχραιμη ηγεσία.

Οι καλοί ηγέτες δεν γεννιούνται πάντα – μπορούν να γίνουν

Η συχνά επαναλαμβανόμενη φράση “οι καλοί ηγέτες δεν γεννιούνται πάντα – μπορούν να γίνουν!” είναι αλήθεια.

Πολύ συχνά όμως, αυτοί οι ηγέτες δημιουργούνται με τη βοήθεια πολύ εξελιγμένου λογισμικού.

Όχι σε αίθουσες συνεδριάσεων ή γύρω από πίνακες διαπραγματεύσεων, αλλά πίσω από μια οθόνη και ένα ποντίκι!

Ενώ τα παραδοσιακά εργαλεία ανάπτυξης ηγεσίας, όπως learning exchange, action learning και role-rotation, είναι καλά, έχει αποδειχθεί ότι είναι χρονοβόρα.

Μπορεί να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση από τη στιγμή που οι μελλοντικοί ηγέτες εισέρχονται σε τέτοια προγράμματα, έως τη στιγμή που θα λειτουργούν τελικά ως πλήρως εκπαιδευμένοι ηγέτες.

Η χρήση προσομοιωτή είναι ένας πολύ γρήγορος, οικονομικός και χωρίς κίνδυνο τρόπος ανάπτυξης δεξιοτήτων ηγεσίας, και πολλές οργανώσεις παγκόσμιας κλάσης την έχουν ήδη αγκαλιάσει.

Πρόβλεψη VS Καταστολή

Είναι αλήθεια ότι οι δεξιότητες ηγεσίας είναι κριτικής σημασίας για μία επιχείρηση ή έναν οργανισμό.

Η στρατηγική χρήση του προσομοιωτή μπορεί να προσφέρει στους υφιστάμενους και τους υποψήφιους ηγέτες ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι ορισμένων από τους συναδέλφους τους.

Ακόμα και αν οι τελευταίοι μπορεί να έχουν μεγάλη εμπειρία στην “εμπειρία” λόγω συνθηκών, καταστάσεων και προϋπηρεσίας.

Ο προσομοιωτής μπορεί να αξιοποιηθεί για να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ηγετικών εμπειριών – ακόμη και για καταστάσεις που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί!

Αρχική δημοσίευση από τον Σπύρο Κόλλα στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

​Soft skills training: Γιατί δεν μαθαίνουμε;

Οι διαφορές μεταξύ απασχολημένων και παραγωγικών ανθρώπων

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.