Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις: 

-Γιατί το ΑQ εκτιμάται περισσότερο από το IQ από τους εργοδότες.
-Αν υπάρχει τεστ μέτρησης του δείκτη προσαρμοστικότητας.


Oι χώροι εργασίας αλλάζουν διαρκώς. Το ίδιο και ο τρόπος που χρειάζεται να εργαζόμαστε. Τι έχει διαπιστωθεί με βάση τις νέες τάσεις; Ότι δεν αρκεί να είναι έξυπνος κάποιος, για να έχει μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.  Ένα νέο ποιοτικό χαρακτηριστικό φαίνεται ότι πλέον παίζει ρόλο κλειδί για την επαγγελματική επιτυχία. Η προσαρμοστικότητα. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Από το IQ στο ΑQ 

Ένα ανεβασμένο ΙQ εθεωρείτο παλιότερα σημαντικός παράγοντας και προϋπόθεση για γρήγορη και αξιόλογη επαγγελματική αναρρίχηση. 

Στη συνέχεια, λόγος έγινε για το EQ, τη λεγόμενη συναισθηματική νοημοσύνη, η οποία θεωρείται εξίσου σημαντική, για να διασφαλιστεί επιτυχία τόσο στην καριέρα όσο και σε άλλους τομείς της ζωής μας. Ας μην ξεχνάμε ότι στην εργασία ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους. Πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια καλή συναισθηματική νοημοσύνη, για να αναπτύξουμε καλές επαγγελματικές σχέσεις, που με τη σειρά τους βοηθούν στην επαγγελματική μας πρόοδο.   

Κι όμως, σε σχέση με το παρελθόν, τόσο ο δείκτης νοημοσύνης, όσο και η συναισθηματική νοημοσύνη φαίνεται ότι εκτιμούνται πλέον λιγότερο από τους εργοδότες. Σύμφωνα με τη Natalie Fratto, αντιπρόεδρο της Goldman Sachs, καθώς η τεχνολογία επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και οι αλλαγές στον εργασιακό τομέα διαδέχονται η μία την άλλη, η ικανότητα προσαρμογής όπως και το να μπορείς να προοδεύεις άμεσα σε ένα περιβάλλον γρήγορης και συχνής αλλαγής φαίνεται ότι αποτελεί πλέον το πιο δυνατό προσόν ενός εργαζόμενου. Όπως εξηγεί, προσαρμοστικότητα δε σημαίνει μόνο να μπορεί να απορροφήσει ο εργαζόμενος τις όποιες νέες πληροφορίες ή μεθόδους.  Το AQ (Adaptability Quotient) προσδιορίζεται από χαρακτηριστικά όπως η ευελιξία, η περιέργεια, το θάρρος, η ανθεκτικότητα και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

Η Amy Edmondson, από την άλλη, καθηγήτρια ηγεσίας και διοίκησης στο Harvard Business School, αναφέρει ότι είναι η ταχύτητα των αλλαγών στους εργασιακούς χώρους έχει ήδη κάνει αλλά και αναμένεται να κάνει το AQ πιο πολύτιμο από το IQ.

Γιατί η προσαρμοστικότητα εκτιμάται περισσότερο από την ευφυΐα;

Φυσικά, ένας ιδανικός επαγγελματίας είναι καλό να διαθέτει και τα τρία: ΙQ, EQ και ΑQ.  Όμως, αυτό δεν είναι κάτι ιδιαίτερα συχνό. 

Τι έχει παρατηρηθεί γενικά και το οποίο είναι σκόπιμο να γνωρίζεις; Ότι ακόμα και κάποιος με υψηλό IQ μπορεί να μην τα καταφέρει και τόσο καλά επαγγελματικά, αν δεν έχει υψηλό AQ, καλή δηλαδή προσαρμοστικότητα. Κι από την άλλη, μια υψηλή προσαρμοστικότητα μπορεί να βοηθήσει ένα εργαζόμενο ακόμα και αν δεν έχει ιδιαίτερα υψηλό IQ, ακριβώς επειδή τον κάνει πιο συνεργάσιμο και πιο ανοιχτό στο να μάθει να εργάζεται με διαφορετικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες δεξιότητές του αλλά και αποκτώντας νέες. 

Υπάρχει τρόπος να μετρηθεί η προσαρμοστικότητα;

Ο Will Gosling, ηγέτης της Deloitte, εξηγεί ότι δεν υπάρχει οριστική μέθοδος μέτρησης της προσαρμοστικότητας, όπως ισχύει για παράδειγμα με το τεστ IQ. Παρόλα αυτά, η Deloitte έχει θέσει σε εφαρμογή ένα τεστ στο διαδίκτυο όπου οι υποψήφιοι αξιολογούνται ως προς το πόσο καλά και γρήγορα προσαρμόζονται στις πιθανές προκλήσεις στον χώρο εργασίας. Οι εταιρείες, ωστόσο, προσανατολίζονται στο να δημιουργήσουν ένα επίσημο και συγκεκριμένο τεστ, προκειμένου να μπορούν να εντοπίσουν τους εργαζόμενους υψηλής προσαρμοστικότητας. Προς το παρόν, πάντως,  προσανατολίζονται εμπειρικά στην πρόσληψη ατόμων με υψηλή προσαρμοστικότητα μέσα από τις ερωτήσεις που θέτουν στα job interviews. 

Τα καλά νέα με την προσαρμοστικότητα

Όπως εξηγεί, πάντως, η Penny Locaso, ιδρύτρια της BKindred, μιας εκπαιδευτικής εταιρείας που βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν πιο προσαρμοστικοί, είναι προφανές ότι κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο προσαρμοστικοί. Έχουν, για παράδειγμα, πιο ανεπτυγμένη περιέργεια ή είναι πιο τολμηροί, με αποτέλεσμα να προσαρμόζονται πιο εύκολα και γρήγορα από τους άλλους. Παρόλα αυτά, τα καλά νέα είναι ότι όλοι τελικά μπορούν να ενισχύσουν την προσαρμοστικότητά τους. Αρκεί να είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν ότι θα χρειαστεί πού και πού να βγουν από τη ζώνη της άνεσής τους. 

Aκόμα και κάποιος με υψηλό IQ μπορεί να μην τα καταφέρει και τόσο καλά επαγγελματικά, αν δεν έχει υψηλό AQ, καλή δηλαδή προσαρμοστικότητα.

Ας δούμε τρεις τρόπους που σου προτείνει ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Κοινωνιολόγος-Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, για να αυξήσεις την προσαρμοστικότητά σου: 

Τόλμησε 

Μην αποφεύγεις να δοκιμάσεις ένα νέο πεδίο, επειδή σε αναγκάζει να δουλέψεις με διαφορετικό τρόπο από ό,τι έχεις τώρα μάθει ή συνηθίσει. Μαθαίνοντας να δουλεύεις με διαφορετικούς τρόπους και χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία και μεθόδους, ενισχύεις τις επαγγελματικές σου δεξιότητες και γίνεσαι όλο και περισσότερο ανταγωνιστικός.

Ρώτα

Αν έχεις απορία ή χρειάζεται να μάθεις κάτι, ζήτα βοήθεια ή κάνε τις απαραίτητες ερωτήσεις στους συναδέλφους σου ή ακόμα και στο αφεντικό σου. Θα ανακαλύψεις ότι το feedback θα είναι πολύ καλύτερο από το να ψάξεις για απαντήσεις ή πληροφορίες στο google. 

Ενημερώσου

Για οτιδήποτε νέο ή ενδιαφέρον αφορά το επαγγελματικό σου πεδίο κι όχι μόνο. Όσο καλύτερα ενημερωμένος είσαι για τις νέες τάσεις τόσο πιο γρήγορα θα προσαρμοστείς στις νέες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν.  

Αποδέξου

Τα πράγματα συχνά δε γίνονται όπως τα περιμένεις ή τα προγραμματίζεις.  Μάθε να αναμένεις τις αλλαγές και ενεργοποίησε τις δυνάμεις σου για την καλύτερη δυνατή διαχείρισή τους. Το γεγονός πως γνωρίζεις ότι μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες και αβεβαιότητα στο μέλλον, σε καθιστά ετοιμοπόλεμο να τις αντιμετωπίσεις.

Και κάτι τελευταίο

Ο Otto Scharmer, ανώτερος λέκτορας της Σχολής Διοίκησης του MIT Sloan, επισημαίνει ότι αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει άμεσα να γίνεις πιο προσαρμοστικός είναι να δεις μια κατάσταση μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου, περιορίζοντας το εγώ σου τόσο όσο χρειάζεται για να νιώσεις άνετα με το άγνωστο. Την επόμενη φορά, επομένως, που θα βρεθείς αντιμέτωπος με μια νέα κατάσταση, δοκίμασέ το. Τι λες; 

Το σίγουρο, εξάλλου, είναι ένα. Οι εργασιακοί χώροι του μέλλοντος αναμένεται να λειτουργούν διαφορετικά. Τι έχεις μάθει, όμως, πλέον; Ότι ο εργαζόμενος υψηλής προσαρμοστικότητας είναι ο νέος τύπος εργαζόμενου που αναζητούν οι εργοδότες. Μπορεί να μην είσαι ακόμα ιδιαίτερα άνετος με αυτό το κλίμα, όμως σίγουρα διαβάζοντας τα παραπάνω μπορεί να προετοιμαστείς καλύτερα. 

Διάβασε ακόμα:

7 Συνήθειες Στο Γραφείο Που Πρέπει Οπωσδήποτε Να Αλλάξεις

Γιατί Όσοι Γυμνάζονται Κερδίζουν Περισσότερα Χρήματα

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.