Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
– Ποιο είδος πονοκεφάλου είναι πιο πιθανό να οφείλεται στο στρες.
– Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης.
Πολλοί άνθρωποι και κυρίως πολλές εργαζόμενες γυναίκες, υποφέρουν από πονοκεφάλους, που φαίνεται να ενεργοποιούνται ή να επιδεινώνονται από το άγχος. Υπάρχει όμως πραγματική σύνδεση; Και αν ναι, ποια είναι αυτή ;
Ο Μιχάλης Βικελής, νευρολόγος με ειδίκευση στις κεφαλαλγίες (www.headaches.gr), εξηγεί ότι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, καθώς πρέπει να λάβουμε υπόψιν το διαφορετικό τύπο κεφαλαλγιών που μπορεί κάποιος να εμφανίσει. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει κυρίως την κεφαλαλγία τάσης, τον απλό πονοκέφαλο δηλαδή. Μπορεί όμως να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει και μία άλλη μορφή κεφαλαλγίας, την ημικρανία. Πιο συγκεκριμένα, ο ειδικός – στις κεφαλαλγίες – γιατρός περιγράφει αναλυτικά τη σχέση του άγχους με τα δύο αυτά είδη κεφαλαλγίας.
Μπορεί το στρες να προκαλέσει Κεφαλαλγία Τάσης;
Η απάντηση είναι “ναι”. Οι πονοκέφαλοι τάσης είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου και το στρες ευθύνεται ή παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων. Οι πονοκέφαλοι τάσης προκαλούνται από αυξημένη τάση των μυών του πάνω μέρους της πλάτης, του αυχένα και της κεφαλής. Έχει διαπιστωθεί ότι άνθρωποι, που είναι ιδιαίτερα αγχώδεις ή έχουν τάση για κατάθλιψη, κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πονοκεφάλους τάσης.
Ο πονοκέφαλος τάσης εμφανίζεται περιοδικά σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων, των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία είναι γυναίκες. Οι γυναίκες – λόγω αυξημένων υποχρεώσεων – συχνά βιώνουν περισσότερο στρες. Άλλες αιτίες που μπορούν να πυροδοτήσουν πονοκέφαλο τάσης, πέρα από τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής, είναι ο κακός φωτισμός στο χώρο εργασίας, ο πόνος στα μάτια εξαιτίας της πολύωρης χρήσης υπολογιστή, η κακή στάση του σώματος, η έλλειψη άσκησης, η ελλιπής ενυδάτωση, η παράλειψη γευμάτων και η συνήθεια του σφιξίματος ή τριξίματος των δοντιών. Προλαμβάνοντας επομένως όλους τους προαναφερθέντες επιβαρυντικούς παράγοντες μπορεί να συντελέσει κανείς στην πρόληψη ή να μειώσει την επισκεψιμότητα επεισοδίων.
Ποια είναι η σχέση της ημικρανίας με το στρες;
Η ημικρανία δεν θεωρείται ότι προκαλείται άμεσα από το άγχος. Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι το στρες από μόνο του δεν προκαλεί ημικρανία. Παρόλα αυτά, το στρες καθιστά πιο ευαίσθητο ή ευάλωτο κάποιον ημικρανικό σε κρίσεις ημικρανίας. Έτσι, το άγχος μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση της ημικρανίας, παρόλο που δεν είναι η άμεση αιτία. Να υπενθυμίσουμε ότι η ημικρανία μπορεί να είναι σοβαρή, ακόμη και εξουθενωτική, σε ένταση πόνου και οι κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν από 4 έως 72 ώρες. Είναι μία πάθηση που απαιτεί πολύ καλή διερεύνηση, όσον αφορά τους παράγοντες που την πυροδοτούν, με τη συνεργασία πάντα του γιατρού, καθώς συχνά απαιτεί στοχευμένη αντιμετώπιση. Δεν αρκεί επομένως να ενοχοποιείται απλά το στρες για την ημικρανία.
Διαχείριση και πρόληψη
Όπως εξηγεί ο Δρ. Βικελής, το πρώτο και κύριο είναι να γνωρίζει κάποιος – που υποφέρει από πονοκεφάλους – τόσο το είδος του πονοκεφάλου από το οποίο πάσχει, όσο και τις πιθανές αιτίες που μπορεί να τον προκαλούν, μεταξύ αυτών και το άγχος. Αν όντως έχει διαπιστωθεί ότι το άγχος παίζει ρόλο, αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στοχεύοντας τόσο στην ανακούφιση από τον πόνο όσο και στην πρόληψη και την προσπάθεια για την καλύτερη διαχείριση του άγχους.
Επειδή η πλειονότητα των πονοκεφάλων που βιώνουν οι ενήλικες και οι γυναίκες είναι κεφαλαλγία τάσης, και καθώς αυτό το είδος κεφαλαλγίας προκαλείται (τουλάχιστον εν μέρει) από άγχος, μεγάλο μέρος αυτών των πονοκεφάλων μπορεί να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθεί με αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους.
Ο Δρ. Βικελής υπενθυμίζει, επίσης, ότι οι τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου, τα αναλγητικά πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα και στη χαμηλότερη αλλά συνάμα και αποτελεσματική δόση. Αν, όμως, ο πονοκέφαλος είναι αρκετά συχνός, αλλάζει χαρακτήρα ή δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αναλγητικά, ασφαλώς και το άτομο θα πρέπει να συμβουλευτεί τον εξειδικευμένο γιατρό.