Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί πρέπει να ζυγίζεις συστηματικά το παιδί σου.
– Γιατί πρέπει να το μάθεις να τρώει υγιεινά από μικρή ηλικία. 


Η παιδική ηλικία και η εφηβεία είναι από τις πιο κρίσιμες περιόδους για να αποκτήσουν τα παιδιά υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο, το σημερινό ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών και της παχυσαρκίας δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο να γίνει απ’ όσο πιστεύουμε.

Πολλές από αυτές τις διατροφικές συνήθειες είναι εγκατεστημένες σε σχολεία και νηπιαγωγεία, όπου τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους.

Επιπλέον, οι συνήθειες που έχουν αποκτήσει σε νεαρή ηλικία είναι πιθανότερο να τις διατηρήσουν μέχρι την ενήλικη ζωή τους και παράλληλα να επηρεάσουν θετικά τις μέχρι τώρα συνήθειες της οικογένειας.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία;

Η JANPA – the Joint Action on Nutrition and Physical Activity – αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο τον εντοπισμό και τη συλλογή επιτυχημένων στρατηγικών για την πρόληψη του υπερβολικού βάρους σε παιδιά και εφήβους.

Στο πλαίσιο του έργου τους, έχουν αναπτύξει μια βάση δεδομένων στο διαδίκτυο στην οποία γίνεται επισκόπηση των μέτρων που παρουσιάζουν με επιτυχία πιθανές υγιεινές συνήθειες, για παράδειγμα σ’ ένα σχολείο.

Το εύχρηστο αυτό εργαλείο κατατάσσει τα μέτρα σε «περιοχές δράσης» όπως ορίζονται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για την παιδική παχυσαρκία και διαθέτει έναν αριθμό φίλτρων, π.χ. το σχολικό τύπο (προσχολική, πρωτοβάθμια, κλπ.).

Παρεμβάσεις στο σχολείο

Τι κοινά έχουν τα πιο επιτυχημένα σχολικά προγράμματα; Διευκολύνουν την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.

Για παράδειγμα περιλαμβάνουν βασική εκπαίδευση για τη διατροφή, την εισαγωγή υποχρεωτικών μαθημάτων φυσικής δραστηριότητας και τη διασφάλιση ότι διατίθενται υγιεινά γεύματα.

Ένα άλλο παράδειγμα προέρχεται από το ευρωπαϊκό σχέδιο STRENGTH2FOOD, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση τόσο της διατροφικής ποιότητας όσο και της βιωσιμότητας των σχολικών γευμάτων, εξετάζοντας τα δημόσια συστήματα προμήθειας τροφίμων και τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.

Γενικά, οι ολοκληρωμένες προσεγγίσεις – όπου η φυσική δραστηριότητα και η διατροφική εκπαίδευση εφαρμόζονται και στα σχολεία – έχουν το υψηλότερο δυναμικό για την πρόληψη της αύξησης του βάρους στα παιδιά.

Επιπλέον, τα προγράμματα αυτά δεν αυξάνουν την κοινωνική ανισότητα, καθώς παρέχουν εύκολη πρόσβαση στη σωματική άσκηση και στην υγιεινή διατροφή – ναι υπάρχουν υγιεινά σνακ για τα παιδιά – σε παιδιά όλων των κοινωνικών τάξεων.

Ο περιορισμός των διαφημίσεων τροφίμων στα σχολεία είναι ένα σημαντικό μέτρο.

Τα σχολεία μπορούν να συμβουλεύονται τη Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας (WHO) για να αξιολογήσουν εάν τα προϊόντα περιέχουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, αλατιού ή / και λίπους.

Συνοψίζοντας, για να επιτευχθεί με επιτυχία μια καλύτερη πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας – αλήθεια ξέρεις ποια βιταμίνη μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας; – οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να αρχίσουν από νεαρή ηλικία να εφαρμόζουν υγιεινές συνήθειες και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συνεργαστούν για τον ίδιο στόχο.

Η οικογένεια, το σχολείο, οι γιατροί και οι παραγωγοί τροφίμων είναι οι βασικοί υπεύθυνοι.

Η ηλεκτρονική εργαλειοθήκη JANPA διευκολύνει τους τοπικούς φορείς, τα σχολεία και τους γονείς να βρουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με επιτυχημένα μέτρα που είναι κατάλληλα για το σχολείο ή τη γειτονιά τους. Ποια είναι αυτά; Να ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα, να μειώσουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα και να αυξήσουν τα υγιεινά και να μετρούν το βάρος και το ύψος των παιδιών συστηματικά.

Αρχική δημοσίευση από τη Δέσποινα Λιγκουνάκη στο logodiatrofis.gr. 


Διάβασε ακόμα:

7 Μυστικά Για Να Τρώνε Τα Παιδιά Πρωινό

3 Βασικές Ερωτήσεις Για Τη Διατροφή Των Παιδιών

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.