Το να κάθεσαι στο πάτωμα μπορεί να μην είναι τόσο άνετο, ειδικά σε σύγκριση με τη σχετική πολυτέλεια μιας καρέκλας ή μιας πολυθρόνας, αλλά αυτή η απλή πρακτική είναι εξαιρετική για τη μακροζωία σας, σύμφωνα με μια μελέτη των πληθυσμών με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κόσμο. 

Ο ιδρυτής της Blue Zones Dan Buettner  λέει ότι οι άνθρωποι που ζουν στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, στα σπίτια τους έχουν ελάχιστα έπιπλα, επομένως έχουν  μεγαλύτερο χώρο για να κάθονται στο πάτωμα και  τα οφέλη για την υγεία είναι εμφανή. Και εξηγεί :«Οι μακροβιότερες γυναίκες στην ιστορία του κόσμου έζησαν στην Οκινάουα και γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι κάθονταν στο πάτωμα! Πέρασα δύο μέρες με μια γυναίκα 103 ετών και την είδα να σηκώνεται και να ξανακάθεται στο πάτωμα 30 με 40 φορές, δηλαδή 30 με 40 σήκω-κάτσε καθημερινά». 

Οι ερευνητές δεν εκπλήσονται όταν μαθαίνουν ότι μια γυναίκα, που μπορεί να σηκώνεται όρθια από μια καθιστή θέση στο πάτωμα,  έχει ζήσει (τουλάχιστον) μέχρι τα 102 χρόνια, καθώς ισχυρίζονται ότι η ικανότητά σας να σηκώνεστε όρθιοι από μια θέση οκλαδόν ή σταυροπόδι στο πάτωμα   χωρίς να χρησιμοποιείτε κανένα από τα άκρα σας (γνωστή ως η δοκιμασία καθιστή-ανύψωσης) είναι ένας καλός δείκτης της μακροζωίας σας.

 Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology υποδηλώνει ότι όσοι ήταν λιγότερο ικανοί να ολοκληρώσουν αυτήν την κίνηση είχαν πέντε ή έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που ήταν καλύτερα σε θέση να ολοκληρώσουν αυτήν την προσπάθεια.

 «Είναι ευρέως γνωστό ότι η αεροβική γυμναστική σχετίζεται στενά με την επιβίωση, αλλά η μελέτη μας δείχνει επίσης ότι η διατήρηση υψηλών επιπέδων ευελιξίας σώματος, μυϊκής δύναμης, αναλογίας δύναμης προς βάρος σώματος και συντονισμού δεν είναι μόνο καλή για την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων  αλλά έχει ευνοϊκή επίδραση στο προσδόκιμο ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης του Πανεπιστημίου του Ριο ντε Τζανέϊρο Claudio Gil Araújo, σε δελτίο τύπου. 

Η μετακίνηση από μια καθιστή θέση στο πάτωμα σε μια όρθια θέση, πολλές φορές την ημέρα, ενισχύει τους κοιλιακούς μυς και ευνοεί την ισορροπία του σώματος με αποτέλεσμα  και να μπορούν και αυτά τα δυο να βελτιώσουν και να αναπτύξουν τη συνολική μυοσκελετική σας φυσική κατάσταση και την κινητικότητα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μη χάνετε την ισορροπία σας και πέφτετε όταν είστε μεγαλύτεροι, κάτι που είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου από ακούσιο τραυματισμό για άτομα άνω των 65 ετών. Δηλαδή «Να μην πάτε από πέσιμο» που λέει μια παροιμία!

«Ένα άλλο τεράστιο όφελος είναι ότι το γεγονός να μπορείτε να καθίσετε και να σηκωθείτε από το πάτωμα με σχετική ευκολία, είναι ένα υπέροχο σημάδι συνολικής δομικής, σκελετικής υγείας , μυϊκής ισορροπίας και ευθυγράμμισης», λέει η ειδικός ευθυγράμμισης σώματος Lauren Roxburgh και συνεχίζει: «Πολλοί από εμάς κάνουμε καθιστική ζωή για πάρα πολύ χρόνο και σε πιθανώς όχι σε τόσο εργονομικά περιβάλλοντα.Το να σηκώνεστε από την καρέκλα σας και να κάθεστε σταυροπόδι  ή οκλαδόν στο πάτωμα μπορεί να σας βοηθήσει να ευθυγραμμίσετε εκ νέου το σώμα σας, να κεντράρετε τα οστά σας και να σταθεροποιήσετε κέντρο του σώματός σας  βελτιώνοντας τη δύναμη, τη φυσική ευελιξία και τη συνολική κίνηση». 

Επίσης επισημαίνει, ότι εάν πρόκειται να καθήσετε στο πάτωμα, είναι σημαντικό να προσέχετε τη στάση σας. 

«Αποφύγετε το καμπούριασμα, το οποίο μπορεί να αυξήσει την πίεση και τον πόνο στη μέση. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε το βάρος σας κεντρωμένο στους γοφούς σας, ώστε να μειώσετε την πίεση στους αστραγάλους και τα πόδια σας». Κατά τη γνώμη της, ο καλύτερος τρόπος για να καθίσετε στο πάτωμα για βέλτιστη ευθυγράμμιση είναι να καθίσετε σε ένα μαξιλάρι, στην άκρη μιας διπλωμένης κουβέρτας ή σε μια μαλακή μπάλα γιατί αυτό βοηθάει να σηκώσετε ελαφρά τους γοφούς σας για καλύτερη ευθυγράμμιση. 

Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να περάσετε όλη την ημέρα στο πάτωμα, αν και ο Dan Buettner τάσσεται υπέρ της αγοράς λιγότερων  επίπλων ή της απαλλαγής από μερικά έπιπλα εντελώς. Για εκείνους που δεν πρόκειται να αδειάσουν τα σπίτια τους από τα καθίσματα σύντομα, η Lauren Roxburgh λέει ότι είναι πολύ σημαντικό απλώς να τα ανακατέψουν. 

«Το κλειδί για τη μακροζωία, τη διατήρηση της ευελιξίας, τη ρευστότητα και τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος είναι να δημιουργείτε συνεχείς αλλαγές στάσης κατά τη διάρκεια της ημέρας (όσο μπορείτε)», λέει. 

«Έτσι, το να κάθεστε στο πάτωμα και να κάνετε περιοδικά μεγάλα και βαθιά καθίσματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσετε την κυκλοφορία, τη ροή του αίματος και την ενέργεια, να αυξήσετε την ευελιξία και το εύρος κίνησης, να δημιουργήσετε χώρο και να αποκτήσετε βαθύτερη επίγνωση του σώματός σας» καταλήγειη η Lauren Roxburgh.

Και μην ξεχνάτε πως  το να κάθεστε στο πάτωμα έχει και ένα άλλο πλεονέκτημα: Σας βοηθά να αισθάνεστε προσγειωμένοι!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Thrive Greece στο [email protected] 

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.