Πάντα ήμουν ανασφαλής σε ό,τι αφορά σε κοινωνικές συναναστροφές. Όταν γνωρίζω καινούργια άτομα, ντρέπομαι να τους μιλήσω. Λένε ότι αν δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου πρώτα, δεν μπορείς να αγαπήσεις τους άλλους. Αληθεύει αυτό; Και αν ναι, τι μπορώ να κάνω για να το αλλάξω;

Αν όλοι εμείς που είμαστε ανασφαλείς έπρεπε να αγαπήσουμε πρώτα από όλα εμάς τους ίδιους πριν κάνουμε σχέση, τότε κανείς δεν έκανε!

Όλο αυτό είναι απλά ένας μύθος που εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τότε που πολλοί από εμάς κατέβαλαν υπερβολικά μεγάλη προσπάθεια για να βελτιώσουν τον εαυτό τους – κάτι ανέφικτο θα τολμούσα να πω.

Ευτυχώς για όλους, η έρευνά μας υποστηρίζει ότι άτομα που απέχουν πολύ από την τελειότητα, τα πάνε πολύ καλά στις σχέσεις τους. Έχω δει μάλιστα σε πολλά από τα ζευγάρια με τα οποία συνεργάζομαι, πως μία καλή σχέση μπορεί να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν κατά πολύ την όποια ανασφάλειά τους.

Με ποιον τρόπο; Σε μία σχέση, το ζευγάρι εκφράζει καθημερινά την αγάπη και τον θαυμασμό που αισθάνεται ο ένας για τον άλλον. Φαντάσου να σου λέει ο άλλος “είσαι τόσο όμορφη! Σ’ αγαπάω κάθε μέρα και περισσότερο”. Και φαντάσου να εξακολουθείς να το ακούς ακόμα και όταν είσαι 70 χρονών. Κάτι τέτοιο θα έδιωχνε την ανασφάλειά σου, σωστά;

Ένα σημαντικό κομμάτι της σχέσης είναι να γνωρίζεις τους φόβους του συντρόφου σου, τις ατέλειες και τα ελαττώματά του και να τον αγαπάς για όλα αυτά. Να τον αγαπάς κάθε φορά που σκοντάφτει, κομπιάζει και κάνει λάθη, αλλά και κάθε φορά που είναι πολύ επιφυλακτικός ή υπερβολικά τολμηρός. Γιατί όλοι μας έχουμε τέτοιες στιγμές. Είναι πολύ φυσιολογικό και ανθρώπινο.

Και όσο έχουμε την ικανότητα να αγαπάμε, μπορούμε όχι μόνο να αγαπάμε, αλλά και να αγαπιόμαστε. 

Επομένως ηρέμησε. Όλα είναι καλά. Και είτε είσαι ανασφαλής, είτε όχι, μπορείς να έχεις μία υπέροχη και γεμάτη αγάπη σχέση. Γι΄αυτό μην περιμένεις. Βγες εκεί έξω και απόλαυσε το ταξίδι.

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζώη σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο [email protected].

Διάβασε ακόμα:

Πάρε Μολύβι Και Χαρτί, Κάνε Την Άσκηση Και Μάθε Περισσότερα Για Τον Εαυτό Σου

Η Δύναμη Της Ανθρώπινης Σύνδεσης

Author(s)

  • Julie Gottman

    Ψυχολόγος & Πρόεδρος του The Gottman Institute

    Η Julie Gottman είναι κλινική ψυχολόγος και Πρόεδρος και συνιδρύτρια του The Gottman Institute.