Φυσικά, ο συνολικός βαθμός ευτυχίας δεν εξαρτάται μόνο από το επαγγελματικό περιβάλλον. Ωστόσο, ο καλός βαθμός στα επαγγελματικά αντανακλά και πολλές φορές μας βοηθά να λειτουργήσουμε καλύτερα και στα προσωπικά μας θέματα.

Η αποτυχία οδηγεί στην ευτυχία

Παράξενος ο τίτλος του άρθρου; Δεν είναι για λόγους «κλικοθηρίας», πιστέψτε με. Ωστόσο, ο φόβος της αποτυχίας έχει οδηγήσει αναρίθμητους επιχειρηματίες μακριά από την ευτυχία. Φοβόμαστε ότι το επόμενο βήμα μας ίσως δεν είναι το σωστό. Κλεινόμαστε στο καβούκι μας και περιχαρακωνόμαστε σε αυτό που έχουμε ήδη πετύχει.

Όμως, ο πραγματικός επιχειρηματίας πάντα νιώθει ευτυχισμένος όταν πετυχαίνει τον στόχο του – και αν αρχικά αποτύχει, απλά θα προσπαθήσει σκληρότερα. Μη φοβάστε την αποτυχία. Ο Sir Edmund Hillary είχε αποτύχει ήδη μία φορά στις πλαγιές των Ιμαλαΐων πριν τη μαγική ανάβαση του 1953. Είναι μάλλον απίθανο να το γνωρίζετε, αλλά σίγουρα γνωρίζετε ότι ήταν ο κατακτητής του Έβερεστ!

Πνίγεστε στη δουλειά; Η ευτυχία είναι κοντά

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και οι στατιστικές δεν κάνουν λάθος. Οι άνεργοι ή άεργοι άνθρωποι έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, νευρωτικών διαταραχών και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Από όλα τα εμπόδια που βρίσκονται μεταξύ του επιχειρηματία και της ευτυχίας, η αναβλητικότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά.

Η αναβλητικότητα, για οποιοδήποτε λόγο (τελειομανία, άγχος, μακρινό deadline ή απλή «τεμπελιά») θα σας γεμίσει άγχος, θα μειώσει την παραγωγικότητά σας και θα σπείρει σκέψεις αρνητισμού στο μυαλό σας. Όταν πνίγεστε στη δουλειά, όταν δράτε, όταν «πιάνετε τον ταύρο από τα κέρατα», είστε πολύ πιο κοντά στην ευτυχία από ό,τι νομίζετε.

Αν και δεν υπάρχει «ευτυχόμετρο», μπορείτε να κάνετε ένα απλό τεστ για να τσεκάρετε το παραπάνω. Νιώθετε ευτυχισμένοι:

 1. Στο τέλος μίας γεμάτης ημέρας, όπου δεν «πήρατε ανάσα».
 2. Στο τέλος μίας ημέρας όπου δεν κάνατε απολύτως τίποτα (και δεν ήταν αργία ή διακοπές).

Στοχοθέτηση

Η στοχοθέτηση οδηγεί σε μικρές «ενέσεις ευτυχίας» κάθε φορά που πραγματοποιείτε κάποιον από τους στόχους σας. Ναι, ο χιλιοστός σας πελάτης ή η εκατοστή σας συμφωνία ή το νέο σας προϊόν ή ο φετινός σας τζίρος μπορούν να σας κάνουν ευτυχισμένους – φυσικά όχι για πάντα, ούτε καν για λίγες ημέρες. Όμως, ακόμη και έτσι, δεν έχω συναντήσει ακόμη τον entrepreneur που δεν το «ευχαριστιέται» όταν αυτές οι στιγμές όντως έρχονται.

Ωστόσο, στη στοχοθέτησή σας προσπαθήστε να αποφύγετε την παγίδα των υπερβολικών προσδοκιών. Το ξενοδοχείο – μπουτίκ σας δεν πρόκειται να κάνει το 2020 τον περσινό τζίρο, όσο και να στοχοθετήσετε, όσο και να το προσπαθήσετε. Η στοχοθέτηση μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία, μπορεί όμως να σας γυρίσει και μπούμερανγκ.

Αγκαλιάστε την αλλαγή

Δεν είστε ο άνθρωπος που ήσασταν στα 18 σας. Στην πραγματικότητα δεν είστε καν ο άνθρωπος που ήσασταν πριν ένα μόλις χρόνο. Κανένας μας δεν είναι στατικός και όλοι μας αλλάζουμε. Ίσως ο τρόπος που διοικούσατε την επιχείρηση στα πρώτα σας βήματα να σας φαίνεται πλέον παρωχημένος ή αφελής.

Αλλάξτε τον! Προσπαθήστε να καταλάβετε ποιος είστε σε κάθε ηλικία: και στα 30 και στα 40 και στα 50 και στα 60 σας. Ποτέ δεν είναι αργά για να αγκαλιάσετε την αλλαγή. Και κάνοντάς το θα βρεθείτε ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στην ευτυχία.

Συνοπτικά τα 4 tips ευτυχίας:

 • Μη φοβάστε την αποτυχία
 • Επιβάλλετε τη δράση
 • Εφαρμόστε τη στοχοθέτηση
 • Αγκαλιάστε την αλλαγή

Αρχική δημοσίευση από τον Θέμη Σαρανταένα στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Ενας έξυπνος τρόπος σκέψης για τις οικονομικές σας αποφάσεις

Πώς μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος μέσω της ευγνωμοσύνης

Author(s)

 • epixeiro.gr

  Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

  Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.