Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιοι είναι οι βασικοί ένοχοι που απειλούν την υγεία μας.
-Πόσο αθώο είναι το ανοιχτήρι της κονσέρβας.


Το πληκτρολόγιό σου, το ποντίκι και το κινητό σου περνάνε από τακτική απολύμανση από τότε που άκουσες ότι είναι εστίες τόσων μικροβίων, που ούτε φανταζόσουν ποτέ. Κι όμως, φαίνεται ότι πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου αλλού, καθώς σύμφωνα με μια νέα και καθ’ όλα έγκυρη έρευνα η κουζίνα παίρνει τα σκήπτρα όσον αφορά τη φιλοξενία που δείχνει σε επικίνδυνους μικροοργανισμούς.

Τι ξέραμε μέχρι τώρα

Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν δείξει ότι οι βασικοί ένοχοι για τη συσσώρευση μικροβίων στους χώρους που συνήθως ζούμε και κινούμαστε είναι οι εξής:

-Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας

-Τα πόμολα στις πόρτες

-Το ακουστικό του τηλεφώνου

-Το τηλεκοντρόλ

-Το σφουγγάρι των πιάτων

Ωστόσο μια μελέτη που έγινε από την NSF International (Παγκόσμια Οργάνωση Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας) έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, καταλήγοντας ότι τα περισσότερα μικρόβια και επικίνδυνοι μικροοργανισμοί όπως Ε. Coli, Salmonella, Listeria, μούχλα και άλλοι μύκητες κρύβονται στην κουζίνα μας.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι μικροβιολόγοι της NSF που πραγματοποίησαν τη μελέτη ανέλυσαν 14 κοινά αντικείμενα της κουζίνας για την παρουσία τεσσάρων διαφορετικών ειδών μικροοργανισμών: το Ε. Coli, τη Listeria, τη Salmonella και την κοινή μούχλα. Όπως φάνηκε από την έρευνά τους, τα κυριότερα σημεία που φαίνεται ότι τα τραβούσαν τα μικρόβια ήταν τα εξής:

-Συρτάρι λαχανικών στο ψυγείο: Salmonella, Listeria και μούχλα
-Χώρος αποθήκευσης κρέατος στο ψυγείο: Salmonella, Ε. Coli και μούχλα
-Δοχείο μπλέντερ: Salmonella, Ε. Coli και μούχλα
-Ανοιχτήρι κονσέρβας: Salmonella, Ε. Coli και μούχλα
-Λαστιχένια σπάτουλα: Ε. Coli και μούχλα
-Τάπερ με καπάκι από καουτσούκ: Salmonella και μούχλα

Το 20% τουλάχιστον των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης προκύπτουν από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε στο σπίτι.

Τι πιστεύουμε και τι ισχύει

Όπως φαίνεται, οι περισσότεροι έχουμε τελικά λάθος εικόνα για το πού κρύβονται τα περισσότερα μικρόβια που απειλούν την υγεία μας. Για του λόγου το αληθές ας ρίξουμε μια ματιά στον κατάλογο των αντικειμένων που, όπως πίστευαν οι εθελοντές της συγκεκριμένης μελέτης, έχουν το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο, έναντι των αντικειμένων που πραγματικά κρύβουν σημαντικές ποσότητες μικροβίων (η ταξινόμηση είναι από το υψηλότερο στο χαμηλότερο, όσον αφορά τον αριθμό των μικροβίων):

 

 

Γιατί όμως;

Οι ειδικοί της NSF επισημαίνουν διάφορους παράγοντες που, όπως όλα δείχνουν, συμβάλλουν στην ανάδειξη της κουζίνας μας σε βασίλισσα των μικροβίων. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι η ακατάλληλη αποθήκευση τροφίμων, ο λάθος χειρισμός, η προετοιμασία και ο καθαρισμός τους. Και μπορεί να ανησυχούμε όλο και περισσότερο για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων μας, όμως συχνά δε συνειδητοποιούμε ότι η αιτία μιας τροφικής ασθένειας μπορεί να βρίσκεται μέσα στα σπίτια μας. Δεν είναι τυχαίο που οι εθελοντές της μελέτης αναγνώρισαν σωστά τα περισσότερα αντικείμενα που υποκρύπτουν μικρόβια και παραδέχτηκαν ότι δεν τα καθαρίζουν πάντα σωστά.

 

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά

Ο τρόπος για να αποφύγουμε τους «φιλοξενούμενους» της κουζίνας μας δεν είναι άλλος από το σχολαστικό της καθάρισμα. Φρόντισε λοιπόν να καθαρίζεις όλες τις επιφάνειες και το ψυγείο (ναι, και το λάστιχο της πόρτας) με απολυμαντικά προϊόντα και κάθε φορά που μαγειρεύεις φρόντισε όλα τα σκεύη που χρησιμοποιείς να είναι επιμελώς πλυμένα και να τα καθαρίζεις εξίσου καλά και μετά τη χρήση τους με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Άλλαζε συχνά το σφουγγάρι των πιάτων και επίσης άφηνέ το κάπου που να μπορεί να στεγνώσει, όπως και όλες οι πετσέτες και άλλα είδη που χρησιμοποιείς για τον καθαρισμό της κουζίνας. Επίσης, προνόησε για την καλή συντήρηση των τροφίμων και δώσε ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή διαχείριση του κρέατος (μην το αποψύχεις και το ξανακαταψύχεις, απολύμανε τις επιφάνειες που ακούμπησε, μαγείρευέ το καλά). Να θυμάσαι ότι το 20% τουλάχιστον των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης προκύπτουν από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε στο σπίτι.

Διάβασε ακόμα:

Τι Σε Κάνει Να Βήχεις Στο Σαλόνι Σου Και Δεν Το Υποψιάζεσαι

Ένας Κορυφαίος Παθολόγος Σου Λέει Τα 5 «ΔΕΝ» Αυτών Που Δεν Αρρωσταίνουν Συχνά 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.