Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τα μέτρα δημόσιας υγείας σχετικά με τη χρήση μάσκα από το Υπουργείο Υγείας.

-Πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα σε γραφεία, σχολεία, καταστήματα.


Τις βασικές οδηγίες για τα μέτρα δημόσιας υγείας και τη χρήση μάσκας στους χώρους όπου είναι ελεύθερη η πρόσβαση από τη Δευτέρα 4 Μαΐου παραθέτει η υγειονομική επιτροπή όπως αυτά έχουν εγκριθεί. Σύμφωνα με τις οδηγίες δημόσιας υγείας (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) τα μέτρα ισχύουν στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων όπως είναι τα γραφεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια, οι χώροι λατρείας, η εστίαση, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, οι ανελκυστήρες, οι λοιποί ανοικτοί χώροι, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Συγκεκριμένα:

Γραφεία

Συνιστάται προσεκτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού από όλους. Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική για το προσωπικό και το κοινό. Η υποχρεωτική απόσταση είναι 1,5 μ. μεταξύ ατόμων ή 1 άτομο ανά 10 τ.μ.

Δομές εκπαίδευσης (Σχολεία, Πανεπιστήμια, Φροντιστήρια)

Συνιστάται προσεκτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού από όλους. Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική για το προσωπικό και τους μαθητές, φοιτητές. Η υποχρεωτική απόσταση είναι 1,5 μ. μεταξύ ατόμων. Όσον αφορά την αναλογία τετραγωνικών ανά άτομο στις σχολικές αίθουσες αυτή δεν θα δωθεί από τον ΕΟΔΥ αλλά από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Χώροι λατρείας

Συνιστάται προσεκτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού από όλους. Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική για το προσωπικό και το κοινό. Η υποχρεωτική απόσταση είναι 1,5 μ. μεταξύ ατόμων ή 1 άτομο ανά 10 τ.μ.

Εστίαση (εξωτερικός χώρος)

Συνιστάται προσεκτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού από όλους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και προαιρετική για το κοινό. Η υποχρεωτική απόσταση είναι 1 πελάτης ανά 3 τ.μ. εξωτερικού χώρου και έως 4 άτομα ανά τραπέζι.

 Καταστήματα (σούπερ μάρκετ / καταστήματα τροφίμων)

Συνιστάται προσεκτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού από όλους. H υποχρεωτική χρήση μάσκας αφορά μόνο τους εργαζόμενους που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, ενώ είναι προαιρετική για το κοινό. Η υποχρεωτική απόσταση είναι 1,5 μ. μεταξύ ατόμων ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Ταξί

Συνιστάται προσεκτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού από όλους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους. Μέσα στο ταξί επιτρέπονται ο οδηγός κι άλλος ένας επιβάτης, ή δύο, εάν ο ένας χρήζει βοήθειας.

Ανελκυστήρες

Συνιστάται προσεκτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού από όλους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους. Όπου υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες, η χρήση τους επιτρέπεται μόνο για ΑΜΕΑ, ευάλωτες ομάδες και μεταφορά εμπορευμάτων. Σε άλλη περίπτωση επιτρέπεται μέχρι 40% πληρότητα. (π.χ. Εάν ήταν χωρητικότητας 10 ατόμων, τώρα θα επιτρέπεται σε 4).

Λοιποί ανοιχτοί χώροι

Συνιστάται προσεκτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού από όλους. Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική. Η υποχρεωτική απόσταση είναι 1,5 μ. μεταξύ ατόμων. 

Νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα

Συνιστάται προσεκτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού από όλους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους. Το προσωπικό θα φορά την ειδική ιατρική μάσκα. Η υποχρεωτική απόσταση είναι 1,5 μ. μεταξύ ατόμων. 

Καταστήματα (λιανικής κ.α.)

Συνιστάται προσεκτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού από όλους. Η χρήση μάσκας είναι προαιρετική για όλους. Η υποχρεωτική απόσταση είναι 1,5 μ. μεταξύ ατόμων. Ειδικότερα: 4 άτομα <=20 τ.μ. ή 4 άτομα +1 ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τ.μ. ή 12 άτομα +1 ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια >100 τ.μ.

Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

Συνιστάται προσεκτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού από όλους.  Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και προαιρετική για το κοινό. Η υποχρεωτική απόσταση είναι 1,5 μ. μεταξύ ατόμων. Ειδικότερα: 4 άτομα <=20 τ.μ. ή 4 άτομα +1 ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τ.μ. ή 12 άτομα +1 ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια >100 τ.μ.

Σημείωση: Σε καταστήματα άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Να θυμάσαι!

Οι νέες συνήθειες που αποκτήσαμε πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση. Για να κυκλοφορούμε με ασφάλεια, τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα. Ακούμε τους ειδικούς και μαθαίνουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Κορονοϊός: πώς να καθαρίσεις το κινητό σουΔιάβασε ακόμα:

Αντισηπτικά: τα πιο κοινά λάθη που κάνεις

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.