Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τις οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας.

-Πότε είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας


Τις βασικές οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας στους χώρους όπου είναι ελεύθερη η πρόσβαση από τη Δευτέρα 4 Μαΐου παραθέτει η υγειονομική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, όπως αυτές έχουν εγκριθεί. Επίσης, παραθέτει αναλυτικές πληροφορίες για τις οδηγίες και τη διαδικασία κατασκευής υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι με τη χρήση μάσκας προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο λοίμωξης από τον νέο κορoνοϊό.

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι:

Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο κορoνοϊός, μπορούν να μεταδοθούν με τον βήχα, το φτάρνισμα ή την ομιλία.

Η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα, ελαχιστοποιώντας την απελευθέρωση αεροσταγονιδίων από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Η μη ιατρική μάσκα (μάσκα κοινότητας, κάλυμμα προσώπου, υφασμάτινη μάσκα, χειροποίητη μάσκα) δεν προορίζεται για χρήση σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου του ατόμου που τη φορά. Διατίθεται έτοιμη στο εμπόριο, μπορεί όμως με απλό τρόπο να κατασκευαστεί και στο σπίτι, από ποικίλα υλικά, (συνήθως βαμβακερό ύφασμα ή χαρτί).

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στην κοινότητα καθίσταται υποχρεωτική, όταν: 

• Δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες). 

• Επισκεπτόμαστε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εργαζόμενους καθίσταται υποχρεωτική, όταν: 

• Εργάζονται σε χώρους εστίασης και σε χώρους που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα (εστιατόρια, καφέ, super market, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λπ.). 

• Εργάζονται σε χώρους εργασίας, στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί κλπ.). 

Επισημαίνεται ότι όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας.

Αξίζει να επισημανθεί επίσης ότι η μη ιατρική μάσκα αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας που είναι: η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών, η αποφυγή αγγίγματος προσώπου και η αναπνευστική υγιεινή (πχ κάλυψη προσώπου κατά τον βήχα ή φτάρνισμα με χαρτομάντηλο ή μέσα στον αγκώνα).

Σωστή χρήση της μάσκας

Θυμηθείτε ότι η σωστή χρήση της μάσκας είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της και την προστασία του ατόμου, που τη φορά! Συγκεκριμένα:

  • Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν την αφαίρεσή της. 
  • Η μάσκα αφαιρείται πάντα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται όταν υγρανθεί. 
  • Απορρίψτε τη μάσκα με ασφαλή τρόπο, κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα. 

Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) βεβαιωθείτε ότι την πλένετε το συντομότερο δυνατόν, στο πλυντήριο, με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60οC και στη συνέχεια τη σιδερώνετε.

Να θυμάσαι!

Οι νέες συνήθειες που αποκτήσαμε πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση. Για να κυκλοφορούμε με ασφάλεια, τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα. Ακούμε τους ειδικούς και μαθαίνουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Διάβασε ακόμα:

COVID-19 – ο δρόμος προς την επόμενη μέρα

Τελικά ο COVID-19 χτυπά περισσότερο τους άνδρες;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.