Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί οι άλλοι πρέπει να γνωρίζουν όσα καταφέρνεις.
-Γιατί δεν αρκούν οι αόριστες δηλώσεις.


Με δεδομένο το χρόνο που αφιερώνουμε στη δουλειά, είναι λογικό να θέλουμε να είμαστε και καλοί σε αυτό που κάνουμε. Και δεν είναι μόνο θέμα περηφάνιας. Για να προχωρήσουμε, οι διευθυντές και οι συνάδελφοί μας πρέπει να γνωρίζουν τα κατορθώματά μας. Αλλά τις περισσότερες φορές, είναι πιο εύκολο να το πούμε από το να το κάνουμε. Το να περιμένεις να αναγνωρίσει κάποιος πόσο επιτυχημένος είσαι στη δουλειά δεν είναι πολύ αποτελεσματικό. Την ίδια στιγμή, μπορεί να αγχώνεσαι να μιλάς ο ίδιος για τις δικές σου επιτυχίες, γιατί δεν θες να σε θεωρούν αλαζόνα.

Οπότε τι πρέπει να κάνει ένας σκληρά εργαζόμενος υπάλληλος; Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Harvard Business Review, για να σε θεωρούν πιο ικανό στη δουλειά, πρέπει να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση. Αυτό βασίζεται σε μία έρευνα του 1982 που επαναλήφθηκε το 2018. Και οι 2 έρευνες κατέληξαν ότι όταν ένα άτομο εκπέμπει αυτοπεποίθηση, οι συνάδελφοί του το πιστεύουν. Το κόλπο είναι να το κάνεις αυτό, ενώ παράλληλα δεν υποβιβάζεις τους συναδέλφους σου. Γι’ αυτό μάθε πώς να επικοινωνείς σωστά τις επιτυχίες σου στη δουλειά.

Αναγνώρισε την αξία των συναδέλφων σου

Το να καυχιέσαι για τη δουλειά σου μπορεί να είναι δύσκολο, όποτε ο Geoffrey Tumlin, Ph.D., ένας σύμβουλος επικοινωνίας και συγγραφέας του Stop Talking, Start Communicating: Counterintuitive Secrets to Success in Business and in Life προτείνει να βρεις έναν αυθεντικό τρόπο να αναφέρεις τη συμβολή ενός συνεργάτη πριν τονίσεις τη δική σου συμμετοχή. Για παράδειγμα, ο Tumlin προτείνει να πεις κάτι σαν: “Εσύ και ο Γιάννης ήσασταν σημαντικοί για την ολοκλήρωση αυτού του project. Ειδικότερα, εκτίμησα πόσο προσεκτικά συμπεριλάβατε το feedback του πελάτη στο τελικό αποτέλεσμα.”

Να είσαι συγκεκριμένος για τη δική σου συμβολή

Αντί να κάνεις μεγάλες δηλώσεις για το τι θεωρείς ότι κάνεις σωστά, δώσε συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να εξηγήσεις ακριβώς τι έκανες. Πες κάτι σαν: “Ήμουν πολύ ευχαριστημένος που η δική μου προσήλωση στο project οδήγησε στη διαπίστωση σημαντικών λαθών που έπρεπε να διορθωθούν πριν παραδώσουμε το τελικό προϊόν.” Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να καταλάβουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίον συνέβαλες στον τελικό στόχο.

Παρουσίασε τη συμβολή σου στις σωστές αναλογίες

Φρόντισε τα κατορθώματά σου να έχουν νόημα. Δεν χρειάζεται να κάνεις το ρόλο σου να ακούγεται πολύ μικρός ή πολύ μεγάλος. Πες: “Πολλοί συμμετείχαν στην διεκπεραίωση του project, αλλά χαίρομαι που έπαιξα και εγώ έναν ρόλο σε κάτι που είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο για την εταιρεία.” Αυτό σου επιτρέπει να δείξεις ότι έπαιξες ένα σημαντικό ρόλο στο project χωρίς να μειώνεις τη συμβολή των άλλων.

Βάλε κάποιον άλλον να μιλήσει για την επιτυχία σου

Όταν έχεις αμφιβολίες, βάλε κάποιον να μιλήσει για τα κατορθώματά σου στη δουλειά, σύμφωνα με τον Michael B. Goodman, Ph.D., καθηγητή, πρώην διευθυντή του M.A. in Corporate Communication program, και ιδρυτή του CCI Corporate Communication International στο Baruch College, The City University of New York. Επίσης κάν’ το έμμεσα και στους συναδέλφους σου. Αφιέρωσε χρόνο και κόπο για να είσαι καλός συνεργάτης και θα βρεις συμμάχους στη δουλειά που είναι ικανοί να μιλήσουν για τις επιτυχίες σου.

Διάβασε ακόμα:

5 Τρόποι Να Διαχειριστείς Το Άγχος Στο Γραφείο

3 Επικοινωνιακά Λάθη Που Κάνουν Τοξικό Το Εργασιακό Περιβάλλον

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elizabeth Yuko είναι συγγραφέας, συντάκτρια στο Thrive Global και ειδική σε θέματα υγείας.