Στο επόμενο λεπτό θα μάθεις:

-Γιατί η αερόβια είναι μια ιδανική μορφή άσκησης.
-Τι χρειάζεται να κάνεις για να αρχίσεις να βλέπεις τα οφέλη της.


Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η αερόβια γυμναστική είναι η καλύτερη μορφή άσκησης (και αν δεν μας πιστεύετε ορίστε 10+1 λόγοι που το αποδεικνύουν). Στο μυαλό των περισσοτέρων όμως έχει συνδυαστεί με προσπάθεια και πολύ ιδρώτα. Τα καλά νέα; Αρκούν 30 με 45 λεπτά cardio άσκησης – όπως αλλιώς λέγεται η αερόβια – την ημέρα σε δραστηριότητες όπως η ποδηλασία, το κολύμπι ή ακόμη και το γρήγορο περπάτημα, για να αποκομίσεις τα μέγιστα οφέλη για το σώμα και το μυαλό σου. Τέτοιες δραστηριότητες που αυξάνουν τους παλμούς σου και σε κάνουν να κινείσαι και να ιδρώνεις με τρόπο που οφελεί τους μύες αλλά και τη διάθεσή σου φαίνεται τα καταφέρνουν καλύτερα στο να σε κρατάνε υγειή από είδη άσκησης που επικεντρώνονται στην άρση βαρών και στο stretching. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:

Γιατί η cardio γυμναστική είναι τόσο σημαντική για την ευεξία σου

Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν το είδος της άσκησης που επιλέγουμε αυξάνει τους καρδιακούς μας παλμούς και μας κάνει να ιδρώνουμε για μία περιορισμένη χρονική διάρκεια, μαγικά πράγματα συμβαίνουν στο σώμα και το μυαλό. Σκεφτόμαστε πιο καθαρά, αισθανόμαστε καλύτερα και προστατεύουμε τον εγκέφαλό μας από την πνευματική παρακμή που επέρχεται με την ηλικία.

Η αερόβια άσκηση έχει τη μοναδική ικανότητα να μας χαλαρώνει, να προσφέρει γαλήνη, να αντιμετωπίζει την κατάθλιψη και να εξαλείφει το στρες. Σε συνδυασμό με τα πνευματικά οφέλη, οι μύες μας τονώνονται, οι καρδιά μας ενδυναμώνεται και προστατεύεται από ασθένειες ενώ μπορούμε να γίνουμε και πιο ευλύγιστοι, ανάλογα με το είδος άσκησης.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει με σιγουριά στην αιτία που η cardio γυμναστική ενισχύει τόσο το μυαλό και το σώμα μας, αλλά κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με την αυξημένη ροή του αίματος που παρέχει στο σώμα μας ενέργεια και οξυγόνο. Ένας άλλος λόγος σχετίζεται με την ικανότητα της cardio γυμναστικής να μειώσει τις ορμόνες του στρες στο σώμα, όπως είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα στο Journal of Physical Therapy Science.

Πόση ώρα είναι αρκετή για να κερδίσεις τα οφέλη της αερόβιας άσκησης

Αυτό που χρειάζεται για να αρχίσεις να βλέπεις τα οφέλη της cardio άσκησης είναι περίπου 30 λεπτά, σύμφωνα με αρκετές έρευνες. Μία πρόσφατη μελέτη εστίασε στις συνήθειες άσκησης εκατοντάδων επιζώντων από καρκίνου του μαστού που βίωναν συμπτώματα όπως το “chemo brain,” που περιλαμβάνει απώλεια μνήμης και δυσκολίες συγκέντρωσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά αερόβιας άσκησης, όπως το περπάτημα, ήταν αρκετά για να βελτιώσουν την απόδοσή τους σε τεστ πνευματικών ικανοτήτων.

Μία άλλη έρευνα στο British Medical Journal αποκάλυψε ότι ενήλικες άνω των 50 ετών παρουσιάζουν τα καλύτερα αποτελέσματα στην εγκεφαλική τους λειτουργία όταν συνδυάζουν τις αερόβιες ασκήσεις με προπόνηση αντιστάσεων (πχ σανίδα και push-ups) για τουλάχιστον 45 λεπτά.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να είσαι με τις ώρες στο γυμναστήριο για να μπορέσεις να νιώσεις τα οφέλη της άσκησης. Βρες ένα κενό 30-45 λεπτών όταν έχεις περισσότερη ενέργεια και ασκήσου μερικές φορές την εβδομάδα. Θα δεις και θα νιώσεις τα αποτελέσματα σύντομα! Αν πάλι δεν καταφέρεις να το βρεις, σκέψου εναλλακτικούς τρόπους να γυμναστείς.

Διάβασε ακόμα:

Πόσο Επηρεάζει Η Άσκηση Την Όρεξή Σου;

Γιατί Ιδρώτας Και Γυμναστική Πάνε Πακέτο

Author(s)

  • Το Business Insider είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα sites που εξειδικεύεται σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα και έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.