Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα συμπτώματα αφυδάτωσης.
-Πώς να κάνεις το νερό πιο ελκυστικό.


Είναι γνωστό σε όλους μας πλέον πως η πανδημία του κορονοϊού  έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας, πράγμα που σημαίνει πως το να μένουμε και να δουλεύουμε από το σπίτι κάνει ιδιαίτερα δύσκολο το κομμάτι να διατηρήσουμε κάποιες από τις υγιεινές μας συνήθειες. Τέτοιες χαρακτηριστικές συνήθειες είναι να ακολουθούμε τον κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων, να καταναλώνουμε υγιεινά σνακ, να ενυδατωνόμαστε μέσα στην ημέρα, να ασκούμαστε συστηματικά, να κοιμόμαστε επαρκώς στις κατάλληλες ώρες κ.α. 

Όσον αφορά στην ενυδάτωση μας ειδικά αυτή τη περίοδο, είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρήσουμε αυτή τη συνήθεια μένοντας σπίτι. Αν εργάζεσαι εξ’ αποστάσεως, έχεις σκεφτεί πόσοι από εμάς αμελούμε συνεχώς να ενυδατωνόμαστε όσο παραμένουμε καθισμένοι μπροστά από τον υπολογιστή. Το να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, που ο οργανισμός μας συνεχίζει να έχει αυξημένες ανάγκες.

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας για την υγεία και συντελεί στη βέλτιστη απόδοση μας, στην καλύτερη συγκέντρωση, στην υγεία του δέρματος, κι ως ένα βαθμό συμβάλλει στον μεταβολισμό και στη διαχείριση βάρους. Το νερό βοηθά επίσης στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς, αποβάλλει με φυσικό τρόπο τις τοξίνες, ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, της πίεσης του αίματος και της θερμοκρασίας του σώματος. 

Παραπάνω από το 65% του ανθρώπινου σώματος μας αποτελείται από νερό, οπότε η σωστή ενυδάτωση είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι τα κύτταρα μας λειτουργούν σωστά για να παραμένουμε σε εγρήγορση, να αισθανόμαστε ενεργητικοί κατά τη διάρκεια της μέρας και την ώρα της εργασίας μας.

Τι συμβαίνει όμως στο σώμα όταν η πρόσληψη υγρών και νερού δεν είναι επαρκής;

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ! Η αφυδάτωση αναμφισβήτητα έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας, διότι είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο τη διάθεση  όσο και την ενέργειά μας. Τα πιο κοινά συμπτώματα μιας ήπιας αφυδάτωσης της τάξης του 2-4% φαίνεται να είναι:

 • Δίψα 
 • Σκουρόχρωμα ούρα
 • Ανισορροπία των ηλεκτρολυτών
 • Αδικαιολόγητη κούραση
 • Πονοκέφαλος
 • Σύγχυση 
 • Συχνό αίσθημα ζάλης

Μια τέτοια ήπια αφυδάτωση στον οργανισμό μας, μπορεί να συμβεί σε όλους μας αν δεν έχουμε καταναλώσει νερό για αρκετή ώρα. Επίσης, η αφυδάτωση σχετίζεται και με την απώλεια υγρών από το σώμα μας. Πιο αναλυτικά μια απώλεια υγρών 2-3 % μπορεί παρουσιαστεί μετά από ήπια άσκηση ή ακόμα κι αν βρισκόμαστε σε περιβάλλον με μέτρια ως υψηλή θερμοκρασία. Σε προχωρημένο βαθμό αφυδάτωσης μπορεί να προκληθεί σοβαρή μυϊκή αδυναμία και μυϊκοί σπασμοί. Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων πάνω από το 70%  ανησυχούν για το αν μπορούν να διατηρήσουν τις υπάρχουσες υγιεινές συνήθειες στις νέες συνθήκες καθημερινότητας που βιώνουμε.

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας για την υγεία και συντελεί στη βέλτιστη απόδοση μας.

Πράγματι όσο εξακολουθούμε και δουλεύουμε από το σπίτι είναι λογικό ότι έχουν αλλάξει κάποιες συνήθειες μας τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε διατροφικό επίπεδο. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης που όλοι βιώνουμε επικρατεί μια μικρή σύγχυση μέσα μας, επηρεάζοντας λίγο πολύ το αίσθημα της ώρας, της πείνας και του πώς βιώνουμε το άγχος και το στρες. Αρκετοί είναι επίσης αυτοί που βρίσκονται για παραπάνω από 8 ώρες μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή και εκεί είναι που εντοπίζεται το πρόβλημα να διαχειριστούμε αυτή τη κατάσταση γιατί βρισκόμαστε συνεχώς στο ίδιο περιβάλλον, ξεχνώντας τις υγιεινές συνήθειες.

Πώς θα παραμείνουμε ενυδατωμένοι όσο δουλεύουμε;

 1. Τοποθέτησε ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι νερό δίπλα στο γραφείο σου.
 2. Βεβαιώσου ότι έχεις καταναλώσει τουλάχιστον 10-12 ποτήρια υγρών μέσα στην ημέρα, εκ των οποίων τα 8-10 να είναι νερό.
 3. Προτίμησε φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και νάτριο, ιδιαίτερα αν είσαι αθλητής ή κάνεις έντονη άσκηση.
 4. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αυξάνονται οι ανάγκες της γυναίκας σε υγρά, συνεπώς αν είσαι έγκυος φρόντισε να ενυδατώνεσαι επαρκώς.
 5. Όρισε σημείο αναφοράς την ενυδάτωση, βάζοντας ημερήσιο προσωπικό στόχο με ποτήρια ή μπουκάλια νερού.
 6. Παρατήρησε το χρώμα των ούρων σου. Όσο πιο διαυγές χρώμα έχουν τόσο καλή και υψηλή είναι η κατανάλωση υγρών και νερού μέσα στην ημέρα.
 7. Να θυμάσαι ότι σχεδόν όλες οι τροφές περιέχουν νερό με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά. Ακόμα όμως και οι φρυγανιές έχουν 1-2% περιεκτικότητα σε νερό. Άλλες πηγές υγρών που περιέχουν σημαντική ποσότητα σε νερό είναι ο καφές, ο χυμός φρούτων,  τα smoothie, το γάλα, το τσάι και τα αφεψήματα.
 8. Ξεκίνησε την μέρα σου με ένα ποτήρι νερό.
 9. Μην περιμένεις να διψάσεις για να πιεις νερό. Ενυδάτωνε συχνά τον οργανισμό σου.
 10. Βάλε έντονα φρούτα ή φρέσκα μυρωδικά στο νερό ώστε να το κάνεις πιο ελκυστικό για κατανάλωση. Σου προτείνουμε 1-2 φέτες λεμόνι ή πορτοκάλι, 2 φράουλες σε φέτες, λίγα φύλλα δυόσμου ή μέντας.

Μια άλλη απλή τεχνική για να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου να καταναλώνει νερό είναι να βάλεις για αρχή υπενθύμιση στο κινητό σου. Με αυτό τον τρόπο, αυτοματοποιείς μια τακτική υπενθύμισης για να παραμείνεις στο επίκεντρο του στόχου σου και πάνω απ’ όλα ενυδατωμένος.

Τέλος, αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο η συνολική και ημερήσια ποσότητα νερού που καταναλώνουμε, αλλά και η συχνότητα μέσα στην ημέρα. Είναι εξίσου σημαντικό να δίνουμε βαρύτητα στη μικρή και συχνή ενυδάτωση μας, αποφεύγοντας τη μεγάλη ποσότητα νερού. Συμπερασματικά, θα πρέπει να καταλάβουμε τα πολλαπλά οφέλη της κατανάλωσης νερού όσο δουλεύουμε καθώς συμβάλλει στη συγκέντρωση, στη βέλτιστη απόδοση μας αλλά και στην καλύτερη λειτουργία των ζωτικών μας οργάνων. 

Διάβασε ακόμα:

13 απλά βήματα για να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου

Κορονοϊός & Διατροφή: Η σχέση της ζάχαρης με το ανοσοποιητικό σύστημα που ίσως αγνοείς

Author(s)

 • Θαλής Παναγιώτου

  Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

  Ο Θαλής Παναγιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Με αγάπη και ζήλο για την επιστήμη του, σπούδασε Διατροφή με Μετεκπαίδευση στην Διατροφή και τον Αθλητισμό από το Πανεπιστήμιο του Newcastle. Έκανε την πρακτική του άσκηση στον τομέα της κλινικής διατροφής και έχει εργασθεί σε μεγάλα Ηealth Fitness Clubs. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Πολυάριθμα Συνέδρια και παρουσιάσεις στον τομέα της Διατροφής και συνεχίζει να ενημερώνεται για τα τρέχοντα δρώμενα, παρακολουθώντας τα πιο ενδιαφέροντα συνέδρια διατροφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.