Ζούμε σε ενα εργασιακό περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται και η αλλαγή καριέρας αποτελεί μια πραγματικότητα την οποία οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα βιώσουμε κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μας. Μια ή και περισσότερες φορές. 

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα για να σχεδιάσουμε μια αλλαγή καριέρας;

Οι «εσωτερικοί» παράγοντες:

Η συνεχόμενη αυξητική τάση των εργαζόμένων που κάνουν στροφή στη καριέρα τους από προσωπικήεπιλογή, υποδηλώνει οτι όλο και περισσότεροι αναζητούν περισσότερα κίνητρα στην εργασία τους. Ημεγαλύτερη ικανοποίηση, οι υψηλότερες αμοιβές, η καλύτερη ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωης, οι δυνατότητες εξέλιξης αλλά και την εκπλήρωση πιθανών προσωπικών τους αναγκών για κάτι πιο ενδιαφέρον και δημιουργικό, είναι κάποιοι από τους εσωτερικούς παράγοντες που μας ωθούν να εξετάσουμε νέες επιλογές.

Οι «εξωτερικές» συνθήκες:

Αν αναλογιστούμε τις σαρωτικές αλλαγές που συμβαίνουν σε διάφορους κλάδους εξαιτίας της πανδημίας αλλά και λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, αντιλαμβανόμαστε πως οι αιτίες για τις ανατροπές στη σταθερότητα της επαγγελματικής μας ζωής έχουν αυξηθεί σημαντικά. Όταν κάποιοι κλάδοι φθίνουν, ή δεν προσφέρουν πια ικανοποιητικές αμοιβές προφανώς είναι πιο πιθανό να στρέψουν τους εργαζόμενους προς άλλες κατευθύνσεις. 

Για παράδειγμα, φέτος στην Ελλάδα μια πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού είναι η έλλειψη προσωπικού και στελεχών. Πολλοί εργαζόμενοι από όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες επέλεξαν να μετακινηθούν σε άλλους κλάδους εκτός τουρισμού εξαιτίας της πανδημίας και των προβλημάτων που δημιούργησε στις επιχειρήσεις του κλάδου. 

Κυρίαρχο ζήτημα αποτελούν επίσης και οι αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο που οδήγησαν χιλιάδες στελέχη μπροστά στην ευκαιρία της εθελουσίας εξόδου και τις δυνατότητες που αυτή μπορεί να δημιουργήσει. Ως Career Coach διαπιστώνω πως οι περιπτώσεις των στελεχών του τραπεζικού κλάδου που καλούνται να πάρουν αποφάσεις για την παραμονή ή όχι στους ρόλους τους καθώς και να προετοιμαστούν για τις εξελίξεις αναζητώντας την υποστήριξη κάποιου coach, είναι συχνότατες. 

Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για την αλλαγή καριέρας;

Όποια κι αν είναι η αιτία που ωθεί τους εργαζόμενους σε αλλαγή καριέρας, είτε οι λόγοι είναι «εσωτερικοί» είτε το επιβάλλουν οι εξωτερικές συνθήκες, αντιλαμβανόμαστε πως όσοι βρίσκονται μπροστά σε αλλαγή καριέρας, χρειάζονται:

  1. Να δουν ξανά τον εαυτό τους και να αναγνωρίσουν όλα τα προσόντα που διαθέτουν σήμερα μετά από όλη την επαγγελματική τους πορεία.
  2. Να εξετάσουν τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της επερχόμενης αλλαγής και βάση αυτών να τοποθετηθούν απέναντι στις εξελίξεις. Είτε θα ετοιμαστούν για να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που έρχεται δημιουργώντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, είτε θα παραμείνουν τρομαγμένοι, πελαγωμένοι και ανέτοιμοι για να το αντιμετωπίσουν.
  3. Να διαχειριστούν όλα τα συναισθήματα που η αλλαγή αυτή τους προκαλεί.
  4. Να διευρύνουν τους ορίζοντές τους έτσι ώστε να εντοπίσουν νέες επαγγελματικές επιλογές και να δημιουργήσουν ευκαιρίες.
  5. Να προετοιμαστούν κατάλληλα για να διεκδικήσουν αποτελεσματικά τον επόμενο ρόλο, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει ένα ανανεωμένο personal branding online και offline, αλλά και τη σύνταξη ενός βιογραφικού που θα ανοίξει την πόρτα για μια συνέντευξη και βεβαίως την κατάλληλη προετοιμασία για το interview.
  6. Να δημιουργήσουν ένα ξεκάθαρο πλάνο με τις απαραίτητες ενέργειες που πιθανών να περιλαμβάνουν upskilling και reskilling καθώς και μια σειρά από δράσεις που θα τους κάνουν να είναι ανταγωνιστικοί και επιλέξιμοι και στα νέα εργασιακά περιβάλλοντα. 

Προσωπικά βρίσκομαι στην τρίτη αλλαγή καριέρας στη δική μου σταδιοδρομία ενώ συμπληρώνω φέτος 26 χρόνια επαγγελματικής πορείας που ξεκίνησε από συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρίες και εξελίχθηκε στο ελεύθερο επάγγελμα. Ξεκίνησα από τον κλάδο του τουρισμού όπου παρέμεινα για 10 χρόνια και βίωσα μοναδικές εμπειρίες ταξιδιών και φιλοξενίας που ο κλάδος αυτός προσφέρει. Στη συνέχεια μετακινήθηκα στον τομέα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στο corporate περιβάλλον. Πριν από 7 χρόνια είχα την ευκαιρία να εισάγω και να εδραιώσω στην Ελλάδα το career coaching έτσι ώστε να δώσω ευκαιρίες στους ενδιαφερόμενους για να λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη στον απαιτητικό δρόμο της δημιουργίας μιας επιτυχημένης σταδιοδρομίας. Η προσωπική μου εμπειρία μέσα από αυτές τις αλλαγές δείχνει πως σου δίνουν μια καταπληκτική ευκαιρία να επανασχεδιάσεις το μέλλον σου ανάλογα με τις δικές σου επιθυμίες καθώς και τις τάσεις της αγοράς. Και βεβαίως σε ωθούν στην ανακάλυψη νέων τομέων και εμπειριών καθώς και στη διεύρυνση γνώσεων και δεξιοτήτων.

Σε όλες αυτές τις κομβικές αλλαγές, ένας έμπειρος και καταρτισμένος career coach είναι ο πολύτιμος συμμαχος της αλλαγής καριέρας επειδή παρέχει την αμέριστη στήριξη, τη γνώση για τη δημιουργία των εφοδίων που απαιτούνται για μια επιτυχημένη μετάβαση.

Εάν νιώθετε έτοιμοι για μια αλλαγή καριέρας, πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε σωστά για να το πετύχετε; 

Author(s)

  • Μαρία Παπάζογλου

    Career & Executive Coach, Corporate Trainer και Master NLP Practitioner

    Η Μαρία Παπάζογλου είναι πιστοποιημένη Career & Executive Coach, Corporate Trainer και Master NLP Practitioner και ιδρύτρια του www.mentorascoach.com. Έχοντας πολυετή εμπειρία σε πολυεθνικούς οργανισμούς, εξειδικεύεται στο Coaching και το Corporate Training. Υποστηρίζει στελέχη και επιχειρηματίες να επιτύχουν επαγγελματικούς στόχους, να βελτιστοποιήσουν τις δυνατότητες τους και να επιτύχουν υψηλές αποδόσεις (high-performance) με στόχο τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους. Τους εμπνέει να βελτιώσουν τη ζωή τους και να γίνουν ο καλύτερος τους εαυτός #beyourbestself, μέσα από προσωπικές συνεδρίες, εταιρικές εκπαιδεύσεις, ομιλίες, άρθρα, videos. Είναι απόφοιτος Οικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει σπουδάσει coaching ολοκληρώνοντας προγράμματα πιστοποιημένα από τους συνδέσμους ICF, EMCC, AC, ενώ εξακολουθεί να μετεκπαιδεύεται τακτικά στις ΗΠΑ από τους Tony Robbins, Jack Canfield και Brendon Burchard. Έχει πιστοποιηθεί ως Master NLP και χρησιμοποιεί τεχνικές NLP στις συνεδρίες. Είναι μέλος σε ICF Global, Greece και ANLΡ. Αρθρογραφεί και είναι τακτική ομιλήτρια σε συνέδρια.