Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί χρειαζόμαστε νάτριο.
-Ποιοι κίνδυνοι συνδέονται με την αυξημένη κατανάλωση αλατιού.


Το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο είναι ένα βασικό συστατικό που όχι μόνο δίνει γεύση και νοστιμιά στα φαγητά μας αλλά το χρειάζεται και ο οργανισμός μας, όταν προσλαμβάνεται στις προτεινόμενες ποσότητες από τους οργανισμούς υγείας.

Όπως όλα τα πράγματα στο κομμάτι της διατροφής, έχει και αυτό τα «καλά» του και τα «κακά» του. 

Τι χρειάζεται να ξέρεις; Ότι το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μια πολύ μικρή ποσότητα νατρίου (που το παίρνεις αρχικά από το αλάτι) ώστε μεταξύ άλλων, να διεγερθούν νευρικά ερεθίσματα, να εξασφαλιστεί καλή λειτουργία των μυών, και να διατηρηθεί η ισορροπία των υγρών του σώματος. Τι γίνεται όμως όταν καταναλώνεις περισσότερο αλάτι απ’ όσο χρειάζεται ο οργανισμός σου;

Η υπερβολική πρόσληψη εγκυμονεί κινδύνους

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού είναι πιθανό να προκαλέσει κατακράτηση υγρών ή/και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιοπάθειες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (American Heart Association), ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά 20% για αυτούς που καταναλώνουν πολύ περισσότερο από το επιτρεπόμενο επιτραπέζιο αλάτι, τροφές με κρυφό αλάτι και η διατροφή τους είναι χαμηλή σε κάλιο.

Επιπρόσθετα, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Harvard υποστηρίζει ότι το πολύ αλάτι στη διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στομάχου, αλλά και οστεοπόρωσης, λόγω αυξημένης απώλειας του ασβεστίου μέσω των ούρων.

Φυσικά ο απόλυτος αποκλεισμός του αλατιού, είναι κάτι που σίγουρα δεν προτείνεται σε υγιείς ανθρώπους. Ο περιορισμός του όμως;

Πόσο αλάτι χρειάζεσαι επομένως;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση λιγότερο από 5 γρ. αλατιού (1 κουταλάκι του γλυκού) ημερησίως. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ – Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, ένα τρόφιμο θεωρείται υψηλό σε νάτριο-αλάτι, όταν ανά 100γρ τροφίμου περιέχει > 0,6γρ νατρίου (ή 1,5γρ αλατιού). Το πιο έξυπνο που μπορείς να κάνεις επομένως είναι να διαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες και να βλέπεις πόσο αλάτι ή νάτριο έχει το προϊόν που θέλεις να καταναλώσεις.

 

Μάθε περισσότερο στο www.idiatrofi.gr

 

Διάβασε ακόμα:

Είναι Οι Μπανάνες Καλύτερη Επιλογή Από Τα Ενεργειακά Ποτά;

Πότε Πρέπει Να Πιείς Ένα Ποτήρι Νερό

 

 

Author(s)

  • Νίκολη Θανοπούλου

    Διατροφολόγος

    Η Νίκολη Θανοπούλου είναι διατροφολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Roehampton University του Λονδίνου με εξειδίκευση στη Κλινική Διαιτολογία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, έχει εμφανιστεί σε εκπομπές, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια καθώς σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΡΕΑ και ως διαιτολόγος σε Κέντρο Φυσικής Υγείας.