Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να σκεφτείς τον αντίκτυπο που θα έχει η απουσία σου στην εταιρεία.
-Πού θα σε βοηθήσει ένα timeline.


Το ωράριο σε μία καινούργια δουλειά, ιδιαίτερα στην αρχή, είναι αρκετά περίεργο. Προσπαθείς να κάνεις πολύ καλή εντύπωση, δουλεύεις περισσότερο από όσο θα έπρεπε και είσαι υπερβολικά πρόθυμος να αναλάβεις νέα projects. Και μέχρι ένα βαθμό όλα αυτά είναι φυσιολογικά γιατί θέλεις όχι μόνο να αποδείξεις την αξία σου, αλλά και να τους πείσεις ότι η επιλογή της πρόσληψής σου ήταν η καλύτερη. 

Πέρα από αυτά όμως, προσπαθείς να προσαρμοστείς, να δέσεις με την υπόλοιπη ομάδα, να ακολουθείς τους κανόνες συμπεριφοράς. Και φτάνουμε στο επίμαχο ερώτημα. Με το καλοκαίρι και τις άδειες να έχουν ήδη ξεκινήσει – αν δεν έχεις ενημερώσει τους ανωτέρους πριν την πρόσληψή σου για ένα ταξίδι που είχες από καιρό κανονίσει – αναρωτιέσαι αν μπορείς να ζητήσεις κι εσύ άδεια. 

Σύμφωνα με τον HR expert και career coach της Muse, Arik Orbach, η κάθε εταιρεία λειτουργεί διαφορετικά. Και ενώ σε μερικές πρέπει να περιμένεις ένα διάστημα για να μπορείς να πάρεις άδεια έτσι ώστε να μην χάσεις την διαδικασία του onboarding, σε άλλες δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Όπως υποστηρίζει όμως ο ίδιος, ένας εργαζόμενος που είναι σε θέση να φέρει εις πέρας όλα τα tasks που του έχουν ανατεθεί και να τηρήσει τα deadlines του, μπορεί να ζητήσει μερικές μέρες άδειας, καθώς με αυτόν τον τρόπο χτίζει μία σχέση εμπιστοσύνης με τους ανωτέρους του και οι ίδιοι ξέρουν ότι μπορούν να βασιστούν σε εκείνον, με την έννοια πως θα κάνει την δουλειά που πρέπει ό,τι και να γίνει. Ας μην ξεχνάμε ότι αποδοτικός εργαζόμενος είναι ο χαρούμενος εργαζόμενος. 

Επομένως πώς ζητάς άδεια σε μία νέα δουλειά;

  1. Αρχικά, ο Orbach σε συμβουλεύει να σκεφτείς τον αντίκτυπο που θα έχει η απουσία σου στην εταιρεία. Σίγουρα το να απαντούν οι καινούργιοι σου συνάδελφοι στις κλήσεις και τα email σου χωρίς καλά καλά να σε ξέρουν, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Επομένως, πριν τους ζητήσεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να δημιουργήσεις μία καλή σχέση μαζί τους. 
  2. Στη συνέχεια θα πρέπει να σκεφτείς πώς θα τελειώσεις όλα τα tasks και τα deadlines σου πριν φύγεις διακοπές. Μπορείς να φτιάξεις ένα timeline με το πότε και πώς θα οργανώσεις τις εκκρεμότητές σου και να το παρουσιάσεις στο αφεντικό σου. Με αυτόν τον τρόπο, έχεις περισσότερες πιθανότητες να σου εγκρίνει την άδειά σου.
  3. Σκέψου τι θα χάσεις την περίοδο που θα λείπεις. Αν είναι μία καλή χρονική στιγμή για την εταιρεία σου, αν δεν έχετε κάποιο σημαντικό event ή meeting, αν δεν κλείνετε το budget του χρόνου, αν δεν έχετε ένα νέο πελάτη και με την άδεια σου δεν αφήνεις την ομάδα και το αφεντικό σου ξεκρέμαστους, τότε μπορείς να ζητήσεις μερικές ημέρες διακοπών.

Να θυμάσαι πως ο κάθε εργαζόμενος – ακόμα και οι νέοι στην δουλειά – πρέπει να έχουν την δυνατότητα να φροντίσουν τον εαυτό τους, να αναζωογονηθούν, να αποφορτιστούν και να μπορέσουν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης ενός burn out. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει 2 ημέρες άδειας. Μην ξεχνάς ότι ακόμα και οι μικρές αποδράσεις σε βοηθούν να χειριστείς καλύτερα το άγχος της δουλειάς και της καθημερινότητας.

Διάβασε ακόμα:

3 Μικροβήματα για γίνεις πιο αποδοτικός

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να αναπτύξεις τα ηγετικά σου χαρακτηριστικά