Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πόσοι κοιμούνται αγκαλιά με συσκευές τεχνολογίας.
– Πόσοι ξυπνούν για να ελέγξουν το κινητό τους.


Πόσες φορές δεν το έχεις κάνει αυτό; Να ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου με το laptop αγκαλιά είτε για να δουλέψεις (λίγο ακόμα) είτε για να δεις την αγαπημένη σου σειρά. Ή να ξαπλώνεις με το κινητό στο κομοδίνο, πάντα σε ετοιμότητα για να απαντήσεις σε κάθε μήνυμα που θα κάνει την οθόνη του να ανάψει. Όσον αφορά στην πρώτη συνήθεια, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να νυστάξεις και να αποκοιμηθείς τελικά. Αυτό όμως που ίσως δε γνωρίζεις είναι ότι η συνήθεια αυτή δεν είναι και τόσο αθώα όσο νομίζεις.

Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, για να εξασφαλίσει κάποιος καλύτερη ποιότητα ύπνου, είναι καλύτερο να απέχει κάποιες ώρες μέσα στη μέρα από τη χρήση ψηφιακών συσκευών και οπωσδήποτε να τις απενεργοποιεί το βράδυ πριν τον ύπνο, εξαιτίας του μπλε φωτός.

Πόσοι όμως τηρούν αυτή τη σύσταση;

Η έρευνα επιβεβαιώνει το σύνηθες της λάθος συνήθειας

Έρευνα που διεξήχθη από το National Sleep Foundation έδειξε ότι το 50% των Αμερικανών που συμμετείχε και ερωτήθηκε σχετικά με τη σχέση του με την τεχνολογία πριν τον ύπνο χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ σχεδόν το 30% δήλωσε ότι τις χρησιμοποιεί κάθε μέρα.

Εντυπωσιακό δε ήταν το εύρημα που καταδεικνύει ότι 21% των ενηλίκων δήλωσε ότι κάποιες φορές ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ελέγξει τις συσκευές του και στη συνέχεια να ξανακοιμηθεί – αν τα καταφέρει.

Πόσο πραγματικά, όμως, επηρεάζεται ο ύπνος;

Με βάση τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο Sleep Health Index από το National Sleep Foundation, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συσκευές όπως τα κινητά τους τηλέφωνα, tablet ή laptop στο κρεβάτι προτού πάνε για ύπνο βαθμολογούσαν πολύ χαμηλότερα την ποιότητα του ύπνου τους στα ερωτηματολόγια που τους δόθηκαν από όσους δεν έκαναν χρήση αυτών των συσκευών στη κρεβατοκάμαρα. Επίσης, σύμφωνα με άλλη έρευνα του National Sleep Foundation, η δυσκολία έλευσης ύπνου ήταν πιο συχνή σε εκείνους που χρησιμοποιούσαν πιο συχνά το κινητό τους τηλέφωνο ή άλλου είδους συσκευές τεχνολογίας πριν κοιμηθούν.

Να σου υπενθυμίσουμε ότι ο συνεχής ποιοτικός βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος για να εξασφαλίσεις καλή υγεία και επαρκή αποδοτικότητα την επόμενη μέρα. Και τις περισσότερες φορές η διασφάλιση της καλής ποιότητας ύπνου είναι στο χέρι σου.

Τώρα, εξάλλου, που επιβεβαιωμένα γνωρίζεις ότι η χρήση της τεχνολογίας λίγο πριν τον ύπνο επιβαρύνει την ποιότητα αυτού του πολύτιμου για την ξεκούρασή σου αγαθού, φρόντισε να κάνεις την απλή αυτή βελτιωτική κίνηση που θα αναβαθμίσει την ποιότητά του. Κράτα τις οθόνες μακριά από το κρεβάτι σου.

Διάβασε ακόμα:

Ο Κακός Ύπνος Σχετίζεται Με Το Αλτσχάιμερ 

Όλη Η Αλήθεια Για Το Πόση Ώρα Περνάμε Στον Ψηφιακό Μας Κόσμο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.