Η φιλία είναι μία από τις πιο σημαντικές αξίες στη ζωή του ανθρώπου, που ξεκινά από τα πρώτα κιόλας χρόνια ζωής. Ποιες συμβουλές μπορεί ο γονέας να δώσει στο παιδί του, για να το βοηθήσει να κάνει νέες φιλίες, αλλά και να τις “κρατήσει”;

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων, ακολουθούν 11 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  1. Για να κάνεις καλούς φίλους πρέπει πρώτα απ’όλα εσύ να είσαι ένας καλός φίλος για τους άλλους.
  2. Όσο πιο καλά γνωρίζεις και αποδέχεσαι τον εαυτό σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι για σένα να κάνεις καινούργιους φίλους που θα σου συμπεριφέρονται όπως σου αξίζει.
  3. Προσπάθησε να «πιάσεις» φιλίες με άτομα του ιδίου και του αντιθέτου φίλου.
  4. Μπορείς να έχεις φίλους πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους σε συμπεριφορά και εμφάνιση.
  5. Ο τρόπος για να γνωρίσεις νέους φίλους είναι να ακολουθήσεις την περιέργειά σου και τις προτιμήσεις σου. Δηλαδή, κάνε ό,τι σου αρέσει να κάνεις και θα ανακαλύψεις νέους φίλους που θα έχουν κοινά ενδιαφέροντα με σένα.
  6. Επίλεξε φίλους που με τη σειρά τους σε έχουν επιλέξει για αυτό που είσαι.
  7. Οι καλοί φίλοι ακούν ο ένας τον άλλον, ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές, σέβονται και βοηθούν ο ένας τον άλλον, όποτε υπάρχει ανάγκη.
  8. Η διαφωνία, αλλά και ο τσακωμός ανάμεσα σε φίλους είναι κάτι φυσιολογικό. Ο καλός φίλος θα προσπαθήσει να αφήσει πίσω του τσακωμούς και διαφωνίες και να μην χαλάσει τη φιλία.
  9. Απόφυγε να κατηγορείς τους φίλους σου, ακόμα κι όταν κάνουν κάποιο λάθος. Όλοι κάνουμε λάθη.
  10. Εάν κάνεις κάποιο λάθος, ζήτησε συγνώμη. Εάν ο φίλος σου κάνει κάποιο λάθος, προσπάθησε να τον συγχωρήσεις και να συνεχίσεις.
  11. Βρες τρόπους για να δείξεις στους φίλους σου ότι τους εκτιμάς και ενδιαφέρεσαι για αυτούς.

Αρχική δημοσίευση στο site της Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου.

Διάβασε ακόμα:

10 χρυσοί κανόνες για το παιχνίδι με το παιδί σας

Η σωστή επιβράβευση του παιδιού και τα οφέλη της στην ανάπτυξή του

Author(s)

  • Η Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Είναι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Ονειρεύεται μία Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος της, μέσω της αρθρογραφίας της, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών μας, έτσι ώστε να πορευόμαστε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!