Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η χρυσή τομή των στόχων.
-Γιατί πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και με τον χρόνο.


92%. Ξέρεις τι είναι αυτό; Το ποσοστό εκείνων που δεν πέτυχαν τους στόχους της χρονιάς που είχαν θέσει. Αυτό υποστηρίζει έρευνα του University of Scranton. Και επειδή κάθε καινούργια χρονιά (δεν χρειάζεται να είναι Ιανουάριος, και ο Σεπτέμβριος ενδείκνυται για νέους στόχους) συνηθίζεις να βάζεις νέους στόχους, έχεις σκεφτεί πώς θα τους επιτύχεις; Ή τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν; Ή ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσεις για να εξασφαλίσεις την επιτυχία τους; 

Προτού βιαστείς να απαντήσεις, να σου πούμε ότι υπάρχει ολόκληρη επιστήμη αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των στόχων. Και ευτυχώς για εσένα υπάρχουν τρόποι αλλά και ειδικοί επαγγελματίες που θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. 

Η Μαρία Παπάζογλου, Career Coach, Executive Coach και NLP Master Practitioner, σου προτείνει:

Γίνε (πολύ) συγκεκριμένος

Αν ο στόχος σου είναι γενικός, π.χ. «θέλω να αλλάξω εργασία», μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να γίνει μη διαχειρίσιμος. Έχοντας όμως μια πολύ ξεκάθαρη και αναλυτική εικόνα του στόχου σου, μπορείς να συνθέσεις πιο εύκολα το πλάνο και να βρεις και τα κατάλληλα βήματα που θα σε οδηγήσουν στην επίτευξή τους. Ας υποθέσουμε ότι ο στόχος σου από σήμερα και στο εξής είναι να είσαι πιο παραγωγικός στην εργασία σου. Θέσε στον εαυτό σου τα εξής ερωτήματα: 

-τι σημαίνει στην πράξη το να γίνω περισσότερο παραγωγικός;

-ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές και βελτιώσεις που χρειάζεται να ακολουθήσω ;

-πώς θα μετρήσω τα αποτελέσματα έτσι ώστε να ξέρω ότι έχω επιτύχει τον στόχο μου;

-πώς θα επηρεαστεί ο επαγγελματικός ρόλος μου από αυτή τη βελτίωση;

Απαντώντας και εμβαθύνοντας σε αυτά τα ερωτήματα, θα έχεις ήδη κάνει τα πρώτα απαραίτητα βήματα για την επιτυχία του στόχου σου.

Βρες τη χρυσή τομή

Αναρωτιέσαι πόσο εύκολος ή δύσκολος μπορεί να είναι ένας στόχος; Εάν ο στόχος σου είναι πολύ απλός για να τον επιτύχεις, τότε είναι πολύ πιθανό να χάσεις το ενδιαφέρον σου και να εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Αντίστοιχα, ένας στόχος που φαντάζει ακατόρθωτος, θα σε κάνει να χάσεις το κουράγιο σου και σύντομα θα τα παρατήσεις. Βρες τη χρυσή τομή έτσι ώστε ο στόχος σου να είναι εφικτός και ρεαλιστικός. 

Αξιοποίησε το χρόνο σου  

Εάν φτιάξεις ένα χρονοδιάγραμμα για τον στόχο σου, τότε θα μπορέσεις να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη και να ακολουθήσεις τα κατάλληλα βήματα. Μπορείς να καταγράψεις στο χρονοδιάγραμμά σου όλες τις δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στο πλάνο σου, ακόμα κι αν αυτές είναι προγραμματισμένες για μελλοντικό χρόνο. Έτσι θα αποκτήσεις μια καθαρή εικόνα των δράσεων που χρειάζεται να αναλάβεις κάθε ημέρα, εβδομάδα, μήνα. Κάνε τακτικά έναν απολογισμό ανατρέχοντας στο χρονοδιάγραμμά σου για να δεις τι πήγε ως τώρα καλά και τι μπορεί να πάει καλύτερα, έτσι ώστε να κάνεις διορθωτικές κινήσεις εάν χρειαστεί. 

Βρες έναν σύμμαχο

Η επίτευξη ενός στόχου χρειάζεται πειθαρχεία και υπευθυνότητα. Μπορείς να τα ενισχύσεις βρίσκοντας ένα ακόμη άτομο που μοιράζεται παρόμοια όνειρα και στόχους με εσένα και δεσμευτείτε ότι θα ελέγχετε και θα υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο συστηματικά. Το να έχεις έναν τέτοιο σύμμαχο, έναν «accountability partner» όπως είναι ο αγγλικός όρος, είναι μια ιδέα πολύ διαδεδομένη και αποτελεσματική επιλογή. Έρευνες δείχνουν ότι όταν είμαστε υπόλογοι σε κάποιον άλλον, οι πιθανότητες να μείνουμε πιστοί στον στόχο μας, αυξάνονται σημαντικά. 

Ακολουθώντας τα 4 αυτά βήματα, θέτεις τις σωστές βάσεις για να μετατρέψεις τα όνειρά σου σε στόχους και στη συνέχεια να τα κάνεις πραγματικότητα. 

Καλή επιτυχία!

 

Η ΜαρίαΠαπάζογλου είναι Πιστοποιημένη Career Coach και Executive Coach, Corporate Trainer, Master NLP practitioner και ιδρύτρια του www.mentorascoach.com.

Διάβασε ακόμα:

Οι 5 Φόβοι Που Σε Χωρίζουν Από Τα Επαγγελματικά Όνειρά Σου

Πώς Το NLP Σε Εξελίσσει Σε Επαγγελματία Υψηλών Επιδόσεων

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.