Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και το 2021 φτάνει στο τέλος του, αλλά η πανδημία του Covid συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί.. Θα μπορέσουμε να πάμε διακοπές αυτά τα Χριστούγεννα, θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε, να διασκεδάσουμε ή να συναντηθούμε με φίλους; Όλη αυτή η κατάσταση που ζούμε μας επηρεάζει και δημιουργεί επιπλέον άγχος στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα. Ανεξάρτητα, όμως, από την πανδημία, έχει παρατηρηθεί  ότι αν και τα Χριστούγεννα θεωρούνται η πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου, ταυτόχρονα είναι και πηγή μελαγχολίας. Για παράδειγμα, θετικά συναισθήματα όπως ευφορία και αγάπη δεν βιώνονται από όλους τους ανθρώπους, ενώ αρνητικά συναισθημάτα, όπως θλίψη και ματαίωση εμφανίζονται όλο και πιο αυξημένα. 

Η «θλίψη των γιορτών» είναι μια πραγματικότητα που είναι αποτέλεσμα ενδογενών και εξωγενών παραγόντων. Οι ενδογενείς παράγοντες  αφορούν στον χαρακτήρα, τις προσωπικές εμπειρίες και τις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων. Οι εξωγενείς αφορούν στη ματαίωση των προσδοκιών ολόκληρου του χρόνου, στις οικονομικές δυσκολίες, στις απώλειες, στις ασθένειες, στην μοναξιά και πρόσφατα στο φόβο του κορονοϊού.

Σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε κάποιο μαγικό ραβδί που ακουμπώντας το θα εξαφανίσει τα αρνητικά συναισθήματα και θα μας κάνει ξέγνοιαστους και ευτυχισμένους σε αυτές τις γιορτές. Μία όμως προσέγγιση που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να νιώσουμε καλύτερα, είναι να αλλάξουμε την οπτική που βλέπουμε τα πράγματα και  να δούμε το πραγματικό νόημα των γιορτών. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δεν είναι οι εικόνες  με τα υπέροχα σπίτια, τα μεγάλα στολισμένα δέντρα, τα γκλάμορους πάρτυ, τις τέλειες οικογένειες και τις τέλειες σχέσεις. Δεν βελτιώνονται οι διαπροσωπικές μας σχέσεις αυτόματα λόγω του εορταστικού κλίματος, ούτε γινόμαστε η «τέλεια» οικογένεια επειδή είναι Χριστούγεννα. Η ισορροπία στη ζωή μας είναι αποτέλεσμα συνεχούς και αέναους προσπάθειας.

Ας ακολουθήσουμε κάποια από τα παρακάτω βήματα για να μπορέσουμε να χαρούμε αυτή την περίοδο:

1.Αποδοχή της κατάστασης.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι οι περιορισμοί που επιβάλει η πανδημία σε συνδυασμό με την οικονομική ανασφάλεια και αβεβαιότητα που κυριαχούν παγκοσμίως επιβαρύνουν την ψυχολογία μας.  Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και θα πρέπει να την αποδεχτούμε για να μπορέσουμε να τη διαχειριστούμε. 

2.Χαμηλώνουμε τις προσδοκίες μας.

Ας  συνειδητοποιήσουμε ότι η πεποίθηση «τα Xριστούγεννα όλοι είναι χαρούμενοι» δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα. Οι δυσκολίες στη ζωή είναι καθημερινές και οι γιορτές δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση.

3.Εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτά που έχουμε και αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη.

Αρκετοί άνθρωποι υποφέρουν από το «παράδοξο της αφθονίας». Έχουν τόσα πολλά, που τα θεωρούν  όλα δεδομένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να νιώθουν απογοήτευση για αυτά που δεν έχουν, αντί να νιώθουν ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουν. Οι έρευνες αναφέρουν ότι τα άτομα που κατά τη διάρκεια των γιορτών εστιάζουν κυρίως σε υλικά αγαθά (π.χ δώρα, ψώνια) είναι λιγότερο ευτυχισμένα από τα άτομα που εστιάζουν στην ουσία των Χριστούγεννων. 

4.Εκφράζουμε την αγάπη μας και την εκτίμηση μας στα άτομα που είναι κοντά μας.

Αφήνουμε στην άκρη διαφωνίες, συγκρούσεις και πικρίες του παρελθόντος. Δεχόμασε τα μέλη της οικογένειάς μας  ή τους φίλους μας, όπως είναι. Κάνουμε μικρές καλές πράξεις και προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε εκείνους που μας χρειάζονται.

Τέλος, το νόημα των Χριστουγέννων είναι  αγάπη, προσφορά, ενδοσκόπηση και ελπίδα, αξίες που έχουμε ξεχάσει και «θάψει», κάτω από τις υπερκαταναλωτικές μας συνήθειες. Αυτά τα Χριστούγεννα, ας είναι διαφορετικά!

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να ελέγξεις θετικά το μυαλό σου και τις σκέψεις σου;

Τρόποι για να ξεπεράσετε την κακή διάθεση

Author(s)

  • Δώρα Φούντα

    Κοινωνιολόγος, MPhil University of Glasgow - Certified coach University of Cambridge

    Η Δώρα Φούντα είναι Κοινωνιολόγος, MPhil University of Glasgow - Certified coach University of Cambridge, UK και επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Αιγαίου.