Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς ακόμα και μία μικρή βόλτα θα βοηθήσει τη συγκέντρωσή σου.
-Γιατί πρέπει να εξαφανίσεις το κινητό από το γραφείο σου. 


Τηλέφωνα, meetings, συνεχείς διακοπές. Δεν είναι εύκολο να καταφέρεις να παραμείνεις συγκεντρωμένος σε ένα “φασαριόζικο” περιβάλλον εργασίας. Ούτε μπορείς να κάνεις όλα όσα είναι στη λίστα με τις προτεραιότητές σου, όταν διαρκώς σε διακόπτουν. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για εσένα αν το γραφείο σου είναι ανοιχτού τύπου, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις ένα ήσυχο μέρος να συγκεντρωθείς και να παραμείνεις αποδοτικός. Και ξέρεις τι συμβαίνει τότε; Αγχώνεσαι διαρκώς γιατί μένεις πίσω στη δουλειά.

Κι όμως! Η επιστήμη υποστηρίζει ότι μπορείς να αντισταθείς στον θόρυβο γύρω σου, κάνοντας μικρές αλλαγές που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την απόδοσή σου. Μην τρομάζεις. Δεν θα χρειαστεί να παραμένεις στο γραφείο όταν έχουν φύγει όλοι  προκειμένου να δουλέψεις με ηρεμία.

Οι τρόποι που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις αποδοτικός – ακόμα και όταν το εργασιακό περιβάλλον δεν στο επιτρέπει:

1.Βάλε το περπάτημα στη ζωή σου

Μπορεί να σου ακούγεται εντελώς παράλογο το να φύγεις για λίγο από το γραφείο για να κάνεις το γύρο του τετραγώνου – ειδικά τις ημέρες που πνίγεσαι. Έρευνες ωστόσο υποστηρίζουν ότι ακόμα και μία μικρή βόλτα έξω μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητά σου όταν επιστρέψεις στο γραφείο. Όταν λοιπόν συνειδητοποίησεις πόσο καλό σου κάνει μία βόλτα έξω, μπορείς να συμπαρασύρεις και τους συναδέλφους σου να κάνουν το ίδιο. Μπορείτε μάλιστα να ξεκινήσετε να κάνετε τις συναντήσεις σας έξω – δοκιμάζοντας τα walking meetings, όπως έκανε ο Steve Jobs προκειμένου να αυξήσει τη δημιουργικότητά του, αλλά και εκείνη των υπαλλήλων του. Ό,τι και αν αποφασίσεις να κάνεις, είτε μόνος σου ή με παρέα, θα δεις ότι με μία μικρή βόλτα και η προσοχή σου αυξάνεται και το άγχος μειώνεται.

2.Εξαφάνισε τις ηλεκτρονικές σου συσκευές

Το πιο πιθανό είναι να περνάς σχεδόν όλη την ημέρα σου μπροστά από μία οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή. Λογικό. Επομένως, δεν χρειάζεται να έχεις στο γραφείο σου και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως για παράδειγμα το κινητό σου. Αν λοιπόν τις εξαφανίσεις, θα μπορέσεις να παραμείνεις συγκεντρωμένος σε ό,τι κάνεις. Σκέψου λίγο. Αν κάτι απαιτεί την αμέριστη προσοχή σου, το να δέχεσαι και να απαντάς σε μηνύματα ή και emails όλη την ημέρα, σίγουρα δεν θα σε βοηθήσει. Καλύτερα λοιπόν να συγκεντρωθείς σε ό,τι πρέπει να γίνει. Τώρα θα μου πεις και τι μπορώ να κάνω αν το γραφείο μου είναι ανοιχτού τύπου; Σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard, τέτοιου τύπου γραφεία έχουν σαν αποτέλεσμα περισσότερη ψηφιακή επικοινωνία – περισσότερα emails δηλαδή. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Μπορείς να δοκιμάσεις να διαβάζεις και να απαντάς στα περισσότερα emails σου στην αρχή και στο τέλος της ημέρας – όχι στο ενδιάμεσο.

3.Κατηγοριοποίησε 

Είναι πολύ εύκολο η προσοχή σου να αποσπαστεί όταν το περιβάλλον γύρω σου είναι θορυβώδες. Σκέψου όμως και το άλλο: τι γίνεται αν ο ρόλος και οι αρμοδιότητές σου δεν είναι σαφείς; Όταν δεν υπάρχει σαφής δομή αναφορικά με το τι κάνει ο καθένας, τότε κάθε τι που έχεις να κάνεις μπορεί να σε αγχώνει ακόμα περισσότερο κι εσύ να πήζεις στη δουλειά. Τι κάνεις σε αυτήν την περίπτωση; Βάλε προτεραιότητες. Χώρισε τα tasks σου σε σημαντικά και μη. Αν κάτι είναι ιδιαίτερα αγχωτικό, δοκίμασε να το χωρίσεις σε μικρότερα μέρη. Έτσι και θα μπορείς να παραμένεις συγκεντρωμένος και θα μπορείς να οργανώνεις καλύτερα όλα όσα έχεις να κάνεις. 

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Πόσες Φορές Πρέπει Να Σηκωθείς Από Την Καρέκλα Του Γραφείου Σου Για Να Αυξήσεις Την Αποδοτικότητα Σου

Έρευνα: Αύξησε Την Αποδοτικότητά Σου Μετά Μουσικής!

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.