Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Τι να κάνεις αν αρχίσει να τρεμοπαίζει η φλόγα.
– Τι είναι η αδελφοποίηση.


Θα κρατήσει αυτή η σχέση; Λες στην αρχή, καθώς νιώθεις την έντονη έλξη να σε κατακλύζει και τη μαγεία της ερωτικής σχέσης να σε ανεβάζει στα αστέρια. Κι αν συνεχίσετε να είστε μαζί, ανακαλύπτοντας μήνα με το μήνα πόσο πολύ ταιριάζετε, θα συνεχίσεις να αναρωτιέσαι: Θα παραμείνετε μαζί για πάντα; Όμως, ακόμα κι αν τελικά καταφέρετε να βαδίσετε στα μονοπάτια της μόνιμης σχέσης, είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα γυρίσεις και θα κοιτάξεις με τρόμο πίσω σου, συνειδητοποιώντας ότι κάτι χάθηκε στο δρόμο… Η ερωτική φλόγα έχει αρχίζει να τρεμοπαίζει ή ακόμα χειρότερα, είναι έτοιμη να σβήσει; Συμβαίνει σε όλους, θα σου πω! Αλλά μην αγχώνεσαι, επειδή λύσεις υπάρχουν.

Σε μια μακρόχρονη σχέση μπορεί να διατηρηθεί το ερωτικό ενδιαφέρον, αρκεί να αποφύγουν οι δύο σύντροφοι να πέσουν στις παγίδες που αποδεκατίζουν με μαθηματική ακρίβεια τον μεταξύ τους ερωτισμό

Πώς θα κρατήσεις ζωντανό τον έρωτα

Για να ανακεφαλαιώσουμε: θέλεις και διάρκεια στη σχέση και την ερωτική φλόγα να καίει όσο το δυνατόν πιο δυνατά; Παρόλο που εγώ από την πλευρά μου θα βιαστώ να σου πω ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε αυτή τη ζωή, για καλή σου τύχη η άποψη της ψυχολόγου Μαρίνα Μόσχας είναι άλλη. Εξηγεί, λοιπόν, ότι, ακόμα και σε μια μακρόχρονη σχέση, μπορεί να διατηρηθεί το ερωτικό ενδιαφέρον, αρκεί να αποφύγουν οι δύο σύντροφοι να πέσουν στις παγίδες που αποδεκατίζουν με μαθηματική ακρίβεια τον μεταξύ τους ερωτισμό. Το καλό με τις παγίδες είναι ότι, αν τις ξέρεις, είναι πιο εύκολο να τις αποφύγεις. Αν, λοιπόν, είσαι σε μόνιμη σχέση, όμως έννοια σου είναι, εκτός από την ασφάλεια, να κρατήσεις και τον έρωτα ζωντανό, θα ήταν έξυπνο να διαβάσεις σε ποιες παγίδες αναφέρεται η επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Μαρίνα Μόσχα.

Οι παγίδες που πρέπει να αποφύγεις

1.Το γκρέμισμα του ιδανικού: Όταν η μαγική περίοδος της εξιδανίκευσης στον έρωτα φτάνει στο τέλος της, αρχίζει το στάδιο όπου οι διαφορές μεταξύ των δύο συντρόφων αρχίζουν και αναδύονται. Είναι το στάδιο που βγάζουμε τα καλά μας ρούχα και φοράμε τα καθημερινά μας. Δεν αντέχουν όμως όλοι σε αυτή την απομυθοποίηση. Κάποιοι μπορεί να απογοητευτούν και να φτάσουν στον χωρισμό. Κι όμως, πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία, που μας προσγειώνει στην πραγματικότητα και μας φανερώνει μια μεγάλη αλήθεια: είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες. Αυτό που στην ουσία χρειάζεται να καταφέρει το ζευγάρι είναι να διαχειριστεί αρμονικά τις διαφορές του και να αποδεχτεί ο ένας την εικόνα του άλλου σε μια πιο ρεαλιστική βάση.

2.Η συνήθεια: Ένας από τους χειρότερους εχθρούς της σχέσης, όπου το πάθος, η φαντασία, η σεξουαλική διέγερση δηλητηριάζονται από τη συνήθεια, την επαναληψιμότητα και τη ρουτίνα, με αποτέλεσμα η σεξουαλική και ερωτική φλόγα να σιγοσβήνει. Οι ερωτικές επαφές μπορεί να αραιώσουν, ενώ είναι πιθανή και η εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων, όπως διαταραχές επιθυμίας, οργασμού, στυτικές δυσλειτουργίες, ενώ πολύ συχνά πλήττεται και η επικοινωνία. Κι όμως μπορείς να σώσεις μία σχέση σε κρίση. Πώς; Επιδιώκοντας όσο το δυνατόν πιο συχνά ποιοτικές στιγμές, που θα τους επιτρέπουν να περνούν χρόνο μαζί, ως θετικό αντίβαρο και ανάσα ζωντάνιας ή ακόμα και με τη μορφή της ευχάριστης ανατροπής στο καθιερωμένο πρόγραμμά τους.

3.Η καθημερινότητα: Οι καθημερινές υποχρεώσεις, τα προβλήματα, οι οικονομικές απαιτήσεις, ροκανίζουν τη μαγεία της σχέσης, εάν και εφόσον βέβαια οι δύο σύντροφοι δεν έχουν οριοθετήσει καταστάσεις. Αν λοιπόν μεταφέρουν την καθημερινότητα και στη σχέση τους, αν αφήνουν να επηρεάζεται η σεξουαλική τους ζωή, τότε η ερωτική επαφή χάνει το στοιχείο της φαντασίωσης και του ιδανικού, με αποτέλεσμα να χάνεται και η μαγεία της σεξουαλικής ηδονής και απόλαυσης. Το ζευγάρι δε θα πρέπει να εστιάζει μόνο στα προβλήματα και τις υποχρεώσεις. Θα πρέπει να ενδιαφέρεται και για το πώς θα περάσουν οι δυο τους καλύτερα.

4.Η παιδικότητα: Τα υποκοριστικά, ο παιδικός τρόπος ομιλίας, το παιδικό χιούμορ ως αντιστάθμιση της αμηχανίας των δύο συντρόφων, απογυμνώνει το ζευγάρι από τον έρωτα και το πάθος, καθώς φέρονται παιδικά ο ένας προς τον άλλον και βέβαια, αυτό μπορεί να πλήξει αρνητικά και τη σεξουαλική σχέση, επειδή υποσυνείδητα λειτουργεί η σκέψη ότι τα παιδιά «δεν κάνουν σεξ!». Επειδή λοιπόν είσαι σε σχέση με σύντροφο ενήλικα και όχι με σύντροφο παιδί, είναι προτιμότερο να αποφεύγονται αυτού του είδους οι συμπεριφορές ανάμεσα στους δύο συντρόφους, οι οποίοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ως ενήλικες έχουν μάλλον να κερδίσουν περισσότερα από ό,τι ως αιώνια παιδιά. 

5.Η αδελφοποίηση: Δεν είναι λίγες οι φορές, επίσης, που οι δύο σύντροφοι νιώθουν σαν αδελφάκια. Κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, μπορεί και να κάνουν ακόμα και μπάνιο μαζί, χωρίς όμως να νιώθουν ερωτικά ο ένας για τον άλλον. Η αδελφοποίηση είναι μια ύπουλη παρενέργεια στις μόνιμες σχέσεις και ως μέτρο πρόληψης είναι σημαντικό το ζευγάρι να διατηρεί σε ένα βαθμό την ατομικότητά του – δηλαδή χρόνο και χώρο για τον εαυτό του ο καθένας – πράγμα που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν ζωντανή τη μεταξύ τους ερωτική έλξη. 

Διάβασε ακόμα:

Οι 6 Διαφορετικοί Τρόποι Να Εκφράζεις Την Αγάπη Σου

Υπάρχει Έρωτας Με Την Πρώτη Ματιά;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.