Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να αποφεύγεις το κουτσομπολιό στο γραφείο.
-Γιατί δεν πρέπει να είσαι ευθυνόφοβος.


Μήπως το εργασιακό σου περιβάλλον δεν είναι τόσο φιλικό; Μήπως η γνώμη σου δεν μετράει ή μήπως φοβάσαι να την εκφράσεις; Αν γυρίζεις καθημερινά σπίτι σου και παραπονιέσαι για τη δουλειά, αν νιώθεις διαρκώς πίεση και άγχος, ίσως θα πρέπει να παραδεχτείς ότι η δουλειά σου είναι τοξική. Αν πάλι δεν είσαι σίγουρος, έχεις 6 τουλάχιστον λόγους που θα σε κάνουν να το πιστέψεις.

1.Το αφεντικό σου είναι control freak

Είναι το άτομο που θέλει να ελέγχει τα πάντα, δεν εμπιστεύεται την ομάδα του και δεν τους αναθέτει projects. Δεν πιστεύει στην έννοια της ομάδας και είναι ιδιαίτερα αυταρχικό. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η δημιουργικότητα και η γνώση νέων πραγμάτων εκλίπουν από ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον εργασίας,

2.Ο ένας κατηγορεί τον άλλον

Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του ή των λαθών του. Αντίθετα ο ένας κατηγορεί τον άλλον. Αν αυτό είναι η καθημερινότητα του περιβάλλοντος εργασίας σου, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φανείς ανώτερος των περιστάσεων. Μην κατηγορείς έναν συνάδελφό σου και προσπάθησε να αναλύεις αντικειμενικά τα γεγονότα. Και όταν κάνεις ένα λάθος, παραδέξου το.

3.Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης

Σε ένα εχθρικό περιβάλλον εργασίας, όπου δεν μπορείς να εμπιστευτείς τους συναδέλφους σου, δεν νιώθεις ασφαλής να μοιράζεσαι πληροφορίες ή να συνεργάζεσαι στενά μαζί τους. Αν το εργασιακό σου περιβάλλον είναι τόσο ανταγωνιστικό που δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε κανέναν, πώς θα καταφέρεις να επιβιώσεις σε αυτό;

4.Οι συνάδελφοί σου κουτσομπολεύουν

Σίγουρα ξέρεις ποιοι είναι. Θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με τέτοιου είδους άτομα, γιατί προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους και να επηρεάσουν αρνητικά όσους περισσότερους μπορούν. Ίσως λοιπόν σου φέρονται φιλικά στην αρχή για να κερδίσουν την εύνοια και την εμπιστοσύνη σου. Πρόσεξε όμως. Μην εμπλακείς ποτέ σε συζητήσεις που αφορούν σε έναν συνάδελφό σου ιδιαίτερα όταν εκείνος δεν είναι μπροστά. Ότι έχεις να πεις πες το στον ίδιο.

5.Οι συνάδελφοί σου είναι διπρόσωποι

Μήπως οι συνάδελφοί σου καλοπιάνουν το αφεντικό για να αποκτήσουν την εύνοιά του, εις βάρος των υπολοίπων; Μήπως παραείναι φιλικοί μαζί του, χαίρουν ειδικής συμπεριφοράς και τον χειραγωγούν προκειμένου να επιτύχουν αύξηση, bonus, έξτρα άδεια ή οτιδήποτε άλλο; Να είσαι πολύ προσεκτικός με τα άτομα που περνούν περισσότερο χρόνο με το αφεντικό σου από το συνηθισμένο.

6.Το αφεντικό σου σας αντιμετωπίζει σαν μηχανές παραγωγής 

Το αφεντικό σας δεν ενδιαφέρεται για την ευεξία, την ευτυχία, ή την ευημερία των υπαλλήλων του και δεν έχει κανένα ίχνος κατανόησης ή σεβασμού. Για εκείνον είστε απλά μηχανές παραγωγής. Όταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν έναν ηγέτη που να τους καθοδηγεί και παράλληλα να τους σέβεται, να τους εμπνέει και να τους κάνει να γίνονται καλύτεροι, νιώθουν έντονη συναισθηματική και ψυχική πίεση, με αποτέλεσμα να χάνουν το κίνητρό τους και να οδηγούνται στην εξουθένωση.

Αν διαπίστωσες ότι το εργασιακό σου περιβάλλον είναι τοξικό, μην αναλώνεσαι σε μία δουλειά που δεν σε γεμίζει και θέτει σε κίνδυνο την υγεία σου. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αποχωρήσεις.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Θα Καταλάβεις Ότι Ο Συνάδελφός Σου Είναι Τοξικός

Μήπως Η Δουλειά Σου Δεν Σε Γεμίζει; 

Author(s)

  • Marcel Schwantes

    ειδικός σε θέματα στρατηγικής ανάπτυξης

    Ο Marcel Schwantes είναι ειδικός σε θέματα στρατηγικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.