Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι καλό να δείχνεις ότι δεν είσαι τέλειος.

-Πόσο πολύ βοηθάει το χιούμορ.


“Με συμπαθούν οι γύρω μου”; Πολύ συχνά κάνεις αυτήν την ερώτηση στον εαυτό σου. Θέλεις τόσο πολύ να φαίνεσαι συμπαθητικός σε μία παρέα ή σε μία καινούργια δουλειά που κάποιες φορές το παρακάνεις. Αν αναρωτιέσαι αν οι γύρω σου σε συμπαθούν η λίστα που ακολουθεί θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ότι ίσως σε συμπαθούν περισσότερο από όσο νομίζεις. Ίσως όμως και όχι.

Κάνεις πολύ καλή πρώτη εντύπωση

Η πρώτη εντύπωση μετράει. Γι΄αυτό αν τα πας καλά στην πρώτη γνωριμία, να είσαι σίγουρος ότι θα σε συμπαθήσουν. Σε έρευνα του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Social Psychological and Personality Science, ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες να μελετήσουν κάποιες φωτογραφίες ανθρώπων προτού τους γνωρίσουν από κοντά. Παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες διατηρούσαν την εντύπωση που είχαν σχηματίσει για τους ανθρώπους των φωτογραφιών ακόμα και αφού τους γνώριζαν από κοντά.

Είσαι πολύ αισιόδοξος

Υποσυνείδητα οι γύρω σου επηρεάζονται από τα συναισθήματά σου. Αυτό δείχνει έρευνα των Ohio State University και University of Hawaii. Όπως μάλιστα εξηγεί ο επικεφαλής της, αυτό συμβαίνει γιατί μιμείσαι τις κινήσεις και τις συμπεριφορές των γύρω σου, το οποίο με τη σειρά του σε κάνει να αισθάνεσαι όπως αισθάνονται και εκείνοι. Αν λοιπόν είσαι αισιόδοξος και θετικός άνθρωπος, αυτό θα το μεταφέρεις και στους γύρω σου.

Δείχνεις ότι δεν είσαι τέλειος

Η επιστήμη υποστηρίζει ότι με το να δείχνεις ότι δεν είσαι τέλειος και αλάθητος, φαίνεσαι περισσότερο συμπαθητικός στους γύρω σου, γιατί έτσι δείχνεις πιο ευάλωτος. Είσαι πολύ ικανός, είσαι όμως και άνθρωπος με αδυναμίες και λάθη.

Ο Elliot Aronson, ερευνητής του University of Texas, ήταν ο πρώτος που έκανε αυτήν την παρατήρηση όταν παρατήρησε πως τα λάθη που κάνεις σε κάνουν πιο συμπαθητικό. Ο ίδιος ζήτησε από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα να ακούσουν κάποιες κασέτες, στις οποίες κάποια άτομα έδιναν απαντήσεις σε ένα quiz και να τους βαθμολογήσουν ανάλογα με το πόσο συμπαθητικοί ακούγονται. Παρατήρησε ότι οι φοιτητές έδωσαν μεγαλύτερη βαθμολογία σε όλους εκείνους που έδωσαν πολύ καλές απαντήσεις στο quiz, αλλά στο τέλος του ακούγονταν λίγο αδέξιοι καθώς έχυναν κατά λάθος τον καφέ τους. Θα πρέπει πρωτίστως να δείχνεις ότι έχεις τις ικανότητες να κάνεις κάτι, αλλά ότι ενδέχεται να κάνεις και κάποιο λάθος.

Αφήνεις τους άλλους να μιλούν για τον εαυτό τους

Οι άνθρωποι λατρεύουν να μιλάνε για τον εαυτό τους. Αν τους αφήνεις να το κάνουν, θα σε λατρέψουν.

Ερευνητές του Harvard ανακάλυψαν ότι το να μιλάς για τον εαυτό σου, σού κάνει πολύ καλό. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, οι ερευνητές πέρασαν τους συμμετέχοντες από μαγνητικό τομογράφο ενώ τους ρωτούσαν πώς βλέπουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, αλλά και πώς τους βλέπουν οι άλλοι. Παράλληλα τους ζήτησαν να έχουν μαζί έναν φίλο τους ή ένα μέλος της οικογένειάς τους και τους ενημέρωσαν ότι κάποιες από τις απαντήσεις θα τις μοιράζονταν με αυτό το άτομο, ενώ κάποιες άλλες όχι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονταν με το κίνητρο και την επιβράβευση κινητοποιούνταν περισσότερο όταν οι συμμετέχοντες μοιράζονταν τις απαντήσεις τους, αλλά και όταν μιλούσαν για τον εαυτό τους χωρίς να τους ακούει κανείς.

Έχεις μία καλή αίσθηση του χιούμορ

Αν έχεις την ικανότητα να δίνεις μία νότα χιούμορ σε καθετί που συμβαίνει, τότε θα είσαι περισσότερο συμπαθητικός στους γύρω σου.

Έρευνα των Illinois State University και California State University Los Angeles δείχνει ανεξαρτήτως πώς είναι ο ιδανικός φίλος ή σύντροφος για κάποιον, είναι πολύ σημαντικό το να έχει μία καλή αίσθηση του χιούμορ.

Παρόμοια έρευνα των DePaul και Illinois State University δείχνει ότι αν χρησιμοποιείς το χιούμορ σου όταν γνωρίζεις κάποιον για πρώτη φορά, εκείνος σε συμπαθεί περισσότερο.

Έχεις πολύ μεγάλη κατανόηση

Αν θέλεις οι γύρω σου να σε συμπαθούν, θα πρέπει να καλλιεργήσεις την κατανόησή σου. Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Surrey και Yale ανακάλυψαν ότι εργαζόμενοι με μεγάλη κατανόηση και έντονη συναισθηματική νοημοσύνη έχουν καλύτερες σχέσεις με τους συναδέλφους τους και κατέχουν υψηλότερες θέσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του 2014, οι επικεφαλής με μεγάλο βαθμό κατανόησης, ηγούνται καλύτερα των ομάδων τους. Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να καλλιεργήσεις την κατανόησή σου, ο ψυχολόγος του University of California, Dacher Keltner, έχει την απάντηση: να κάνεις ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, να ακούς προσεκτικά και να ρωτάς την γνώμη των άλλων.

Ξέρεις πότε και πώς να μοιράζεσαι κάτι προσωπικό σου

Φιλία είναι να μπορείς να εκμυστηρεύεσαι στον άλλον ότι σε απασχολεί. Αν όμως αποκαλύψεις σε κάποιον που γνωρίζεις πρώτη φορά κάτι πολύ προσωπικό σου, αυτό σε κάνει πολύ ανασφαλή και λιγότερο συμπαθητικό. Αυτό υποστηρίζει έρευνα του Old Dominion University.

Γι΄αυτό να ανοίγεσαι σταδιακά στον άλλον και να τον ενθαρρύνεις να κάνει και εκείνος το ίδιο.

Κάνεις νεύματα όταν μιλάει ένα άλλο άτομο

Το να κουνάς το κεφάλι σου, να κάνεις άλλες χειρονομίες και να δείχνεις ότι συμφωνείς με κάποιον όταν μιλάει, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κερδίσεις την εύνοιά του.

Ιαπωνική έρευνα ανακάλυψε ότι τα νεύματα σε κάνουν κατά 40% περισσότερο συμπαθητικό, ελκυστικό και προσιτό σε σχέση με κάποιον που παραμένει απαθής.

Κάνεις πολλές ερωτήσεις σε μία συζήτηση

Ερευνητές του Harvard ανακάλυψαν ότι κατά την διάρκεια μίας συζήτησης, τα άτομα που κάνουν πολλές ερωτήσεις είναι περισσότερο συμπαθητικά σε σχέση με όσα κάνουν λιγότερες. Μάλιστα οι συμπληρωματικές ερωτήσεις βοηθούν ακόμα περισσότερο. Γι΄αυτό μην φοβάσαι μήπως φανείς κουραστικός ή αδιάκριτος. Συνέχισε να ρωτάς και κάνε τους γύρω σου να σε συμπαθήσουν.

Διάβασε ακόμα:

Τα Σημάδια Που Αποκαλύπτουν Ότι Κάποιος Σε Συμπαθεί

Έρευνα: Πώς Να Γίνεις Πιο Συμπαθητικός Στην Δουλειά Σου

Author(s)

  • Το Business Insider είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα sites που εξειδικεύεται σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα και έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.