Το καλοκαίρι κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά και αποσυνδέεσαι για να ξεκουραστείς και να επαναφορτιστείς. Το καλοκαίρι όμως πέρασε και ακόμα και αν είσαι από τους τελευταίους που έφυγαν διακοπές, μάλλον έχεις γυρίσεις στο γραφείο, οπότε αναρωτιέσαι πώς θα γυρίσεις στη δουλειά και πώς θα καταφέρεις να συγκεντρωθείς και να οργανωθείς; Είναι σημαντικό να κάνεις μικρά βήματα για να ανακτήσεις την συγκέντρωση σου και να επιστρέψεις δριμύτερος!

Πώς θα το κάνεις αυτό;

Την πρώτη σου ημέρα μην προγραμματίσεις meetings

Την πρώτη ημέρα που θα γυρίσεις στο γραφείο, απόφυγε τα meetings. Μπορείς επίσης να καθιερώσεις τις «Δευτέρες χωρίς meetings», προγραμματισμένες κλήσεις, συναντήσεις ή διακοπές, εκτός από έκτακτες ανάγκες. Έτσι μπορείς να συγκεντρωθείς και να προγραμματίσεις την εβδομάδα σου, να οργανωθείς και να διαχειριστείς τα email σου!

Χαρτογράφησε την εβδομάδα

Ναι καλά διάβασες! Αφιέρωσε 15 λεπτά για να χαρτογραφήσεις την εβδομάδα. Πάρε μολύβι και χαρτί ή ό,τι άλλο σε βολεύει και σημείωσε τις σημαντικότερες προτεραιότητες της εβδομάδας. Σημείωσε επίσης όλες τα επερχόμενα tasks, projects και τις υποχρεώσεις σου, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν επίσης και την αυτοφροντίδα σου και πράγματα που σε αποφορτίζουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να ξεκινήσεις την εβδομάδα γεμάτος κίνητρο και ενέργεια.

Κλείσε τις εφαρμογές που αποσπούν την προσοχή

Σίγουρα δεν μπορείς να συγκεντρωθείς μετά από διακοπές όταν υπάρχουν άλλοι που αποσπούν την προσοχή – για παράδειγμα, θα μιλήσεις λίγο με τους συναδέλφους σου για ένα σύντομο catch up ή θα χαζέψεις για λίγο στο κινητό. Επειδή η προσοχή σου θα αποσπάται, είναι πολύ σημαντικό να μειώσεις άλλους περισπασμούς, όπως για παράδειγμα εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς πολύ. Περιόρισε τη χρήση των social media, δοκίμασε τα ακουστικά ή κάνε ό,τι άλλο πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς.

Γράψε την σημαντικότερή σου προτεραιότητα

Σημείωσε σε ένα post it ένα στόχο ή κάτι που θέλεις να κάνεις και βάλτο σε ένα εμφανές σημείο, έτσι ώστε να μπορείς να το βλέπεις ενώ δουλεύεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να επικεντρωθείς στον στόχο σου και να αγνοήσεις οτιδήποτε δεν είναι ευθυγραμμισμένο με αυτόν.

Φτιάξε τη λίστα με τις υποχρεώσεις σου το προηγούμενο βράδυ

Το προηγούμενο βράδυ φτιάξε μια λίστα με προτεραιότητες για την επόμενη μέρα. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις μεγαλύτερη οργάνωση και συγκέντρωση την επόμενη ημέρα στο γραφείο.

Προγραμμάτισε συγκεκριμένο χρόνο για τα email σου

Σίγουρα μετά τις διακοπές, τα εισερχόμενά σου είναι πολλά. Ίσως λοιπόν χρειαστεί να αφιερώσεις μεγάλο μέρος της πρώτης ημέρας σε αυτά – ή και ολόκληρη την ημέρα – για να μπορείς να τα βάλεις σε τάξη και να τα οργανώσεις. Αφού το κάνεις αυτό, τις υπόλοιπες ημέρες, προγραμμάτισε συγκεκριμένο χρόνο για τα email σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις εσύ τον έλεγχό τους.

Κάνε λίγη προετοιμασία το Σαββατοκύριακο πριν

Μπορείς να αφιερώσεις πέντε λεπτά και να γράψεις το πρόγραμμά σου για την ημέρα που θα επιστρέψεις, ώστε να ξέρεις ήδη τι θα κάνεις. Μπορείς ακόμα να ασχοληθείς λίγο με τα email σου και να τα οργανώσεις. Κάτι τέτοιο θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος της επιστροφής.

Ασχολήσου και με τις μικρές λεπτομέρειες

Επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν πάντα την διαφορά, μπορείς να σκεφτείς τα ρούχα που θέλεις να φορέσεις την πρώτη ημέρα, αλλά και το φαγητό που θέλεις να πάρεις μαζί. Αυτή η προετοιμασία, θα σε βοηθήσει να μπεις σιγά σιγά σε ένα κλίμα οργάνωσης.

Μην διστάσεις να πεις «όχι»

Ένας από τους πιο απλούς – αλλά και ταυτόχρονα πιο δύσκολους – τρόπους για να συγκεντρωθείς και να ανακτήσεις τον χρόνο και την ενέργειά σου είναι να μάθεις να λες όχι. Ίσως ανήκεις και εσύ σε εκείνους που λένε διαρκώς ναι, με αποτέλεσμα να προσπαθείς να κάνεις τα πάντα και να βοηθήσεις τους πάντες. Δεν θέλεις να εξαντληθείς από την πρώτη ημέρα, σωστά;

Μην ξεχνάς τα μικρά διαλείμματα

Φρόντισε να κάνεις μικρά διαλείμματα σας την πρώτη μέρα της επιστροφής. Σήκω από την καρέκλα σου, περπάτησε, βγες μία βόλτα έξω ή πάρε έναν φίλο σου. Κάνε ό,τι μπορείς για να διατηρήσεις την ενέργειά σου.

Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου

Μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου και να είσαι ευγενικός μαζί του. Η πρώτη μέρα είναι η πιο δύσκολη, αλλά σταδιακά θα μπορέσεις να προσαρμοστείς!

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.