Δεν είναι εύκολο να κάνεις ένα παιδί να αγαπήσει το διάβασμα. Με μικρά βήματα όμως μπορείς να το καταφέρεις. Ποια είναι αυτά;

 1. Δημιούργησε έναν κατάλληλο χώρο μελέτης, σε κάποια γωνία του σπιτιού.

  Ο χώρος πρέπει να είναι άνετος, φιλόξενος και ευχάριστος για το παιδί, με γλυκά χρώματα, με καλό φωτισμό και χωρίς αντιπερισπασμούς, όπως πχ θορύβους. Τοποθέτησε δίπλα στα βιβλία μία καρέκλα και ένα τραπεζάκι με παιδικές διαστάσεις ή απλά μία κουβέρτα και μαξιλάρια.
 2. Λάβε υπόψη την ηλικία, τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά του.

  Έλα κοντά με το παιδί σου, για να καταλάβεις τις προτιμήσεις του. Όταν το ίδιο το παιδί επιλέγει τα βιβλία του, έχει μεγαλύτερο ερέθισμα και ενθουσιασμό για την ανάγνωσή τους. Μπορείς να συμβουλευτείς τα βιβλιοπωλεία για τα βιβλία που είναι πιο κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού.
 3. Κάνε την ανάγνωση βιβλίων καθημερινή ρουτίνα.
  Επίλεξε καθημερινά το χρόνο που το παιδί σου θα αφιερώσει στην ανάγνωση πχ πριν κοιμηθεί ή μετά το απογευματινό του.
 4. Κάνε την ανάγνωση παιχνίδι.

  Συνδύασε δραστηριότητες που σχετίζονται με το ίδιο το βιβλίο και το περιεχόμενό του  πχ διαβάστε μαζί σε ένα κουκλάκι, μεταμφιεστείτε ή παρότρυνε το παιδί να φτιάξει μία ζωγραφιά που έχει σχέση με το περιεχόμενο του βιβλίου.
 5. Διαβάστε μαζί.

  Μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο, χρόνο ηρεμίας και ταυτόχρονα εκμάθησης. Στο τέλος της ανάγνωσης μπορείτε να συζητήσετε για το ποιο μέρος του βιβλίου άρεσε περισσότερο στο παιδί, ή να του ζητήσεις να διαφοροποιήσει την ιστορία ή να προσθέσει κάποιο άλλο πρόσωπο στην ιστορία.

Συστάσεις ανάγνωσης για παιδιά < 3 ετών

-Κάθισε κοντά στο παιδί, ώστε να έχετε σωματική επαφή.

-Διάλεξε παραμύθια μικρής διάρκειας, με έντονα χρώματα και ήχους.

-Διάβαζε δείχνοντας τις λέξεις με το δάχτυλό σου και με «χρωματιστή» φωνή.

-Επίτρεψέ του να αγγίξει το βιβλίο.

-Εάν σηκωθεί, συνέχισε να διαβάζεις δυνατά, ώστε να του τραβήξεις την προσοχή.

-Εάν κλαίει ή αντιδρά, μην επιμένεις, αλλά συνέχισε την επόμενη ημέρα.

Αρχική δημοσίευση στο site της Αλεξάνδρας Κοσμαρίκου.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί σε ενδιαφέρει να είσαι νορµοβαρής;

Άσκηση και διατροφή συμβάλλουν στην απώλεια βάρους;

Author(s)

 • Η Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Είναι Παιδίατρος και Ομοιοπαθητικός, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με υποτροφία, πάνω στην «Διατροφή κατά την Παιδική ηλικία». Ονειρεύεται μία Ιατρική με σεβασμό απέναντι στον ‘Ανθρωπο, με σωστή επικοινωνία μεταξύ Ιατρού και ασθενή και ολιστική ενίσχυση του οργανισμού. Στόχος της, μέσω της αρθρογραφίας της, είναι η επίλυση όλων των αμφιβολιών μας, έτσι ώστε να πορευόμαστε με χαμόγελο και αισιοδοξία στο ονειρεμένο αυτό ταξίδι που ονομάζεται ζωή!