Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι πρέπει να κάνεις τα πρώτα λεπτά της μέρας σου.
-Γιατί να επιβραβεύεις τον εαυτό σου.


Ποιος δεν θέλει να ξεκινήσει πολύ δυναμικά την ημέρα του; Ξέρεις ότι μέχρι να φτάσεις εσύ στο γραφείο σου, κάποιοι έχουν ήδη κάνει το μισό τους πρόγραμμα; Όταν εσύ κοιμάσαι, οι γύρω σου δουλεύουν και εκμεταλλεύονται την πιο παραγωγική ώρα της ημέρας.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην The Wall Street Journal, υποστηρίζει ότι η πιο παραγωγική ώρα της ημέρας είναι στις 4.00 τα ξημερώματα! Ναι, πολύ καλά διάβασες. Αν αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό, η απάντηση είναι πολύ απλή. Καταρχάς τίποτα δεν σου αποσπά την προσοχή εκείνη την ώρα, κανείς δεν σου στέλνει μηνύματα ή emails και δεν υπάρχει τίποτα να δεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Άρα; Μπορείς να δουλέψεις ανενόχλητος. Αν νομίζεις ότι αυτό είναι εξωπραγματικό και παράλογο, μάθε ότι αποτελεί το μυστικό πολλών επιτυχημένων ατόμων. Εκείνων που ξεκινούν την ημέρα τους μεταξύ 3.45 και 4:30. Ανάμεσά τους είναι ο Tim Cook, της Apple που ξεκινάει την ημέρα του στις 3.45, η Sallie Krawcheck CEO της Ellevest στις 4.00 ενώ ο David Cush CEO της Virgin America στις 4.15.

Εσύ όμως συνεχίζεις να επιλέγεις τον ύπνο σου. Και πολύ καλά κάνεις! Επειδή όμως αυτά που κάνεις το πρωί όταν ξυπνήσεις μπορούν να καθορίσουν το υπόλοιπο της ημέρας σου, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείς μία πρωινή ρουτίνα. Διαφορετικά, με το που φτάνεις στο γραφείο θα χάνεσαι ανάμεσα σε τηλεφωνήματα, emails, πελάτες και το αφεντικό σου. Και μάντεψε. Είναι ακόμα 09.00.

Η Melissa Gratias, ειδική σε θέματα αποδοτικότητας, σου δίνει 5 συμβουλές και σου προτείνει να τις ακολουθήσεις με το που φτάσεις στο γραφείο σου:

1.Ακολούθησε μία συγκεκριμένη ρουτίνα

Σκέψου τα πρώτα 30 – 60 λεπτά της ημέρας σου. Τι πρέπει να κάνεις για να αρχίσεις σωστά την ημέρα σου και πόσο χρόνο πρέπει να διαθέσεις στο καθετί που πρέπει να κάνεις.

Φτάνεις στο γραφείο και χάνεσαι ανάμεσα σε τηλεφωνήματα, emails, πελάτες και το αφεντικό σου. Και μάντεψε. Είναι ακόμα 09.00.

2.Ασχολήσου με τα σημαντικά

Δες το ημερολόγιο με το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα, κάνε update στη λίστα με όσα πρέπει να γίνουν, δες ποια αποτελούν προτεραιότητα και ποια όχι και απόφυγε κάθε task που σε καθυστερεί κάνοντάς σε μη αποδοτικό.

3.Απόφυγε τα email σου

Με το που θα ανοίξεις τα εισερχόμενά σου, θα βομβαρδιστείς από πράγματα που θέλουν οι άλλοι να κάνεις. Δώσε προτεραιότητα στα πιο σημαντικά task σου και άσε την ηλεκτρονική αλληλογραφία για το τέλος.

4.Περιόρισε τον θόρυβο

Βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο και απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις από τα email σου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ίδιο κάνε κι εσύ όμως. Μην ενοχλείς τους συναδέλφους σου και μην τους διακόπτεις διαρκώς και χωρίς λόγο. Στο διάλειμμά σου μπορείς να ασχοληθείς με καθετί που σου τρώει χρόνο από τη δουλειά σου.

5.Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Ίσως σου είναι δύσκολο να μένεις συγκεντρωμένος και να ακολουθείς όλες αυτές τις συμβουλές. Ίσως πάλι δυσκολεύεσαι να ασχοληθείς με task λιγότερο ευχάριστα. Κάνε όμως το εξής: επιβράβευσε τον εαυτό σου κάθε φορά που κάνεις κάτι δύσκολο και απαιτητικό. Αυτό θα σου δίνει κίνητρο να συνεχίσεις την καλή προσπάθεια και να είσαι αποδοτικός χωρίς να ξυπνάς από τις 04.00!

 

Διάβασε ακόμα:

7 Συνήθειες Στο Γραφείο Που Πρέπει Οπωσδήποτε Να Αλλάξεις

Μία Εβδομάδα Έχει 168 Ώρες. Μάθε Να Τις Αξιοποιείς Αποτελεσματικά

Author(s)

  • Marcel Schwantes

    ειδικός σε θέματα στρατηγικής ανάπτυξης

    Ο Marcel Schwantes είναι ειδικός σε θέματα στρατηγικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.