Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα ξαναμπείς στο αγαπημένο σου τζιν!
-Γιατί ο ύπνος είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους σου.


Πολλές γυναίκες βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές επίσης ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν ποτέ να χάσουν μετά τον τοκετό το βάρος που πήραν και αν θα καταφέρουν να επανέλθουν στη φυσική κατάσταση που είχαν πριν την εγκυμοσύνη. Όλες αυτές οι ανησυχίες είναι απόλυτα φυσιολογικές! Αν λοιπόν κι εσύ αναρωτιέσαι πώς θα ξαναμπείς στο αγαπημένο σου τζιν, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

Ας ξεκινήσουμε με απλούς κανόνες!

1.Θέσε ρεαλιστικούς στόχους για την απώλεια βάρους

Συνηθίζεται να ενθαρρύνουμε τις νέες μητέρες να διατηρήσουν κάποιες από τις αλλαγές που έκαναν στον τρόπο διατροφής τους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Η διατροφή μετά τον τοκετό αλλάζει αρκετά μεταξύ γυναικών που θηλάζουν και γυναικών που δεν θηλάζουν. Παρόλα αυτά, θα πρέπει η απώλεια βάρους να είναι σταδιακή, 2 κιλά περίπου το μήνα, έτσι ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να επανέλθει στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση, δίχως να ταλαιπωρηθεί περαιτέρω.

Οι θερμίδες πρέπει να λαμβάνονται μέσα από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, το οποίο θα αποτελείται από 3 πλήρη γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό – όχι δεν παχαίνει το βραδινό) και δύο ενδιάμεσα μικρογεύματα.

2.Ακολούθησε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής

Συστήνεται οι νέες μητέρες να καταναλώνουν προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, ημίαπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά και άπαχο κόκκινο κρέας.

Εμπλούτισε το διαιτολόγιό σου με άφθονα φρούτα και λαχανικά (5-9 μερίδες) και κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε εδώδιμες (φυτικές) ίνες, οι οποίες καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, προκαλούν κορεσμό και χορταίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ίνες αυτές χωρίζονται σε διαλυτές και αδιάλυτες και βρίσκονται στα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρια, κριθάρι, βρώμη και σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως (δημητριακά που περιέχουν πίτουρο, ψωμιά ολικής αλέσεως και πολύσπορα).

Επίλεξε καλά λιπαρά οξέα, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, ελιές, σπόρια. Απόφυγε ζάχαρη – πρόσεξε πολύ την κρυφή ζάχαρη – κορεσμένα λιπαρά, όπως έτοιμα σνακς, τηγανητά φαγητά, πατατάκια κ.α και φρόντισε  να προσλαμβάνεις επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών καταναλώνοντας κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, αβγό και όσπρια (πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας). Μην ξεχνάς να συμπεριλαμβάνεις το ψάρι στη διατροφή σου, το οποίο είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Επιτρέπεται η εβδομαδιαία κατανάλωση της τάξεως των 220-340γρ.

Τέλος, κατανάλωνε 2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως (1 μερίδα = 80γρ τυρί, 240ml γάλα και 220γρ γιαούρτι). Λόγω της περιεκτικότητας του σε ασβέστιο συμβάλλει στη ενδυνάμωση και διατήρηση της οστικής μάζας.

3.Κοιμήσου! Βοηθάει να χάσεις βάρος!

Νεότερες μελέτες έχουν συσχετίσει τις λίγες ώρες ύπνου με δυσκολία στην απώλεια βάρους. Με άλλα λόγια ο ύπνος είναι το μυστικό για να τρως υγιεινά. Ο ελλιπής ύπνος συνδυάζεται με διαταραχή δύο ορμονών οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους: της λεπτίνης (η ορμόνη που μας «λέει» πότε να σταματήσουμε να τρώμε) και της γκρελίνης (η ορμόνη που μας «λέει» πότε να φάμε). Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά τα επίπεδα της λεπτίνης είναι πολύ χαμηλά και της γκρελίνης είναι πολύ υψηλά.

Όταν νιώθεις κόπωση το σώμα σου παράγει περισσότερη κορτιζόλη και άλλες ορμόνες που δεν συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, διότι διεγείρουν το αίσθημα της πείνας. Όταν συμβαίνει αυτό, οι επιλογές στο φαγητό δεν θα είναι πάντα οι πιο υγιεινές και θρεπτικές ενώ ο μεταβολισμός είναι πιο αργός. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντική η αναπλήρωση του ύπνου. Όποτε κοιμάται το μωρό λοιπόν φρόντισε να κοιμάσαι και εσύ.

4.Γυμνάσου

Το τελευταίο βήμα για να επανέλθει το σώμα σου γρήγορα μετά τον τοκετό είναι η άσκηση. Για απώλεια βάρους προτείνονται τα 200-300 λεπτά /εβδομάδα. Για διατήρηση βάρους τα 150 λεπτά.

Να θυμάσαι ότι χρειάζεσαι χρόνο

Το σώμα σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σταδιακά διαφοροποιείται. Επομένως κι η επαναφορά του δεν γίνεται από τη στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή! Μην ξεχνάς ότι έχεις ένα μωρό στο σπίτι που απαιτεί από εσένα αρκετό χρόνο και ενέργεια. Απόλαυσε αυτή την υπέροχη εμπειρία και νέα περίοδο στη ζωή σου και να θυμάσαι ότι αργά ή γρήγορα όλα θα μπουν σε μια σειρά.

Διάβασε ακόμα:

Διατροφή Για Ζευγάρια Που Θέλουν Να Συλλάβουν

Οι Θετικές Αλλαγές Που Θα Σε Βρουν, Αν Είσαι Ή Πρόκειται Να Γίνεις Μαμά

Author(s)

  • Νίκολη Θανοπούλου

    Διατροφολόγος

    Η Νίκολη Θανοπούλου είναι διατροφολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Roehampton University του Λονδίνου με εξειδίκευση στη Κλινική Διαιτολογία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, έχει εμφανιστεί σε εκπομπές, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια καθώς σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος του Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης & Διαιτολογίας της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΡΕΑ και ως διαιτολόγος σε Κέντρο Φυσικής Υγείας.