Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
-Γιατί πρέπει το γραφείο σου να είναι σε τάξη.
-Πότε πρέπει να κλείσεις επιτέλους το laptop σου.
Και ενώ σίγουρα και εσύ προσπαθείς να μένεις πιστός στην to-do λίστα σου, σίγουρα υπάρχουν μέρες που το μυαλό σου ταξιδεύει αλλού, αναβάλεις όλα όσα πρέπει να κάνεις ή ακόμα χειρότερα πέφτεις στην παγίδα του multitasking, με αποτέλεσμα να βλάπτεις την αποδοτικότητά σου.
Η αλήθεια είναι ότι οι καθημερινές απαιτήσεις δεν σταματούν ποτέ. Πώς περιμένεις λοιπόν να παραμείνεις συγκεντρωμένος; Με μικρές αλλαγές στις συνήθειές σου, θα δεις τεράστια διαφορά. Εμείς σου προτείνουμε 11 focus tips για να σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις:
Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις του κινητού σου
Ξέρεις πόσο μεγάλη διαφορά θα δεις αν απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις το κινητό σου; Ο λόγος είναι πολύ απλός: δεν θα αφήνεις τίποτα να αποσπά την προσοχή σου και έτσι θα είσαι περισσότερο συγκεντρωμένος στη δουλειά σου.
Δημιούργησε “distraction time”
Ναι καλά διάβασες! Για να αυξήσεις τη συγκέντρωσή σου, θα πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμά σου και πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή. Για παράδειγμα, μπορείς να αφιερώνεις μισή ώρα κάθε ημέρα στα social media, ή 20 λεπτά δύο φορές την ημέρα σου για να διαβάζεις τα email. Αν αφαιρέσεις αυτές τις ώρες, ξέρεις πόσες σου περισσεύουν για να δουλέψεις αναπόσπαστος;
Βγάλε από το λεξιλόγιό σου μερικές λέξεις
Λέξεις όπως “αν”, “ίσως”, “δεν ξέρω”, “θα δούμε “δεν χωράνε στο λεξιλόγιό σου – ειδικά όταν πρέπει να συγκεντρωθείς σε κάτι. Αντικατάστησέ τες με το “μπορώ να το κάνω”. Ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλεις, αλλάζοντας λεξιλόγιο, θα είσαι πιο παραγωγικός και θα έχεις περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.
Ξέχνα για λίγο την τεχνολογία
Πόσο εύκολο σου είναι να κλείσεις όλα τα tabs του internet; Να μην μπεις στον πειρασμό να σώσεις όλα τα αρχεία σου στο σωστό φάκελο, να στείλεις ένα ακόμα email, να κλείσεις επιτέλους το laptop σου και να χαλαρώσεις επιτέλους; Αν θέλεις να σημειώσεις κάτι, άσε το κινητό σου και πάρε μολύβι και χαρτί. Σημείωσε όλα όσα θέλεις και φτιάξε τη λίστα προτεραιοτήτων σου για αύριο!
Δοκίμασε ένα καινούργιο app
Υπάρχουν εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να συγχρονίσεις την to-do λίστα σου με το calendar σου. Μπορείς να βάζεις deadlines και reminders για κάθε ένα task, να τα μετακινείς ανάλογα με το πόσο σημαντικά είναι ή όχι, να βάζεις προτεραιότητες και να φτιάχνες λίστες για διαφορετικά projects και φυσικά να σβήνεις όλα αυτά που ολοκληρώνεις.
Υιοθέτησε μία νέα ρουτίνα
Για παράδειγμα ξύπνα νωρίς, πιες τον καφέ σου, στρώσε το κρεβάτι σου, πήγαινε στο γραφείο και δες την to-do λίστα που έχεις ετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ. Ακολούθησε μία συγκενκριμένη πρωινή ρουτίνα και θα δεις πόσο καλύτερα θα συγκεντρώνεσαι.
Κάνε μία βόλτα
Αν νιώθεις υπερβολικά κουρασμένος και παλεύεις να συγκεντρωθείς, δοκίμασε να κάνεις μία βόλτα. Ακόμα και το τετράγωνο του γραφείου σου να κάνεις – ή ακόμα καλύτερα ένα walking meeting – είναι αρκετό για να γυρίσεις πιο ανανεωμένος και γεμάτος όρεξη ξανά στη δουλειά.
Προγραμμάτισε τα πάντα στο ημερολόγιό σου
Το να τα προγραμματίζεις όλα στο κινητό ή το ημερολόγιό σου, από τα μικρά διαλείμματα μεταξύ δουλειάς και meetings, μέχρι τα πιο δύσκολα tasks ή όλα όσα πρέπει να θυμηθείς, είναι ένας ακόμη τρόπος να βοηθήσει τη συγκέντρωσή σου και να μην ξεχνάς τίποτα.
Τακτοποίησε το γραφείο σου
Αν έχεις ένα τεράστιο project και απαιτεί όχι μόνο πολλές ώρες, αλλά και πολλή συγκέντρωση, ένα τακτοποιημένο γραφείο θα βοηθήσει. Οργάνωσέ το, τακτοποίησε τα συρτάρια σου. Όσο και αν δεν το πιστεύεις, η ακαταστασία αποσπά την προσοχή σου.
Κράτα μόνο ένα tab ανοιχτό
Δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθείς σε ένα task, αν δεν κλείσεις όλα τα παράθυρα που έχεις ανοιχτά στον υπολογιστή σου. Έτσι, δεν θα μπαίνεις στον πειρασμό να τσεκάρεις ένα καινούργιο email ή να διαβάσεις ειδήσεις ή ακόμα και να σερφάρεις σταsocial media.
Βάλε το τηλέφωνό σου σε λειτουργία πτήσης
Μία από τις σημαντικότερες και απλούστερες στρατηγικές που θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος είναι να βάζεις το κινητό σου σε λειτουργία πτήσης, όταν έχεις υπερβολικά πολλή δουλειά. Το να απαντάς σε ασήμαντα τηλεφωνήματα, ή σε κάθε μήνυμα που δέχεσαι ή ακόμα και να μπαίνεις στα social media συνεχώς, σίγουρα δεν θα σε βοηθήσει. Μην φοβαίσαι λοιπόν. Απλά βάλ’ το σε λειτουργία πτήσης.
Καλή χρονιά με περισσότερη συγκέντρωση!