Ψάχνεις για κάτι άλλο. Κάτι νέο, διαφορετικό. Που θα σε πάει σε άλλο επίπεδο. Επίπεδο ικανοποίησης, χαράς, δημιουργίας.
Τώρα είναι η ώρα να επαναξιολογήσεις τη δουλειά σου, τις δεξιότητες σου και να ψάξεις για μια άλλη ικανοποίηση. Καλύτερη θέση. Καλύτερη δουλειά.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να καταλάβεις τι πραγματικά ψάχνεις και θέλεις να κάνεις στη ζωή σου μετά από τον χαμό της πανδημίας.
- Θέλεις να ανέβεις τη σκάλα της ιεραρχίας μέσα στην επιχείρηση που εργάζεσαι τώρα;
- Θέλεις να αλλάξεις τμήμα;
- Θέλεις να αποκτήσεις και άλλες εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες που θα εμπλουτίσουν το βιογραφικό σου;
- Θέλεις να κάνεις κάτι δικό σου και να ανοίξεις τα φτερά σου στον κόσμο;
Ότι και να θέλεις, όποιο και να είναι το όραμα σου, προχώρα, τόλμησε. Προκάλεσε τη τύχη σου. Αλλά με σχέδιο. Φτιάξε το δικό σου σχέδιο. Τι δεξιότητες, ειδικότητες, ικανότητες πρέπει να αναπτύξεις, να βελτιώσεις, να προσθέσεις, ώστε να σου ανοίξουν νέες πόρτες, νέες ευκαιρίες;
Πως θα το πετύχεις αυτό. Ποια είναι τα αδύνατα σημεία στον χαρακτήρα, στις γνώσεις, στην εμπειρία σου; Όταν ξέρεις που υστερείς, τι θέλεις να βελτιώσεις, να μάθεις, να δοκιμάσεις, τότε ξέρεις και τι χρειάζεται να κάνεις για να καλύψεις αυτά τα αδύνατα σημεία.
Ευτυχώς το internet προσφέρει άπειρες πηγές (και μάλιστα δωρεάν) πληροφόρησης (μαθήματα, σεμινάρια, εφαρμογες κ.α.) για όλα τα εργασιακά και επιχειρηματικά σχέδια που έχεις στο μυαλό σου. Αλλά είναι απαραίτητο να αφιερώσεις χρόνο σ’ αυτό το ταξίδι. Να ακούσεις, να διαβάσεις, να δεις, να δικτυωθείς. Με λίγα λόγια, να επενδύσεις σε εσένα.
Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσεις τις ευκαιρίες. Μην περιμένεις να σου έρθουν όλα όπως τα θέλεις, όταν εσύ αράζεις. Μην βρίσκεις δικαιολογίες, ότι τίποτα δεν σου πάει καλά. Κάνε κάτι. Κουνήσου. Προκάλεσε. Δημιούργησε. Δικτυώσου.
Δικτύωση. Μια καλή ενέργεια για δράση. Γνώρισε κόσμο. Μην ντρέπεσαι. Αντάλλαξε κάρτες, μίλησε με άλλους ανθρώπους από άλλες θέσεις και δουλειές. Όσο περισσότερο δικτυώνεσαι, τόσες περισσότερες πόρτες και ευκαιρίες ανοίγεις.
Μια πρόσφατη έρευνα του GALLUP έδειξε ότι το 48% των εργαζομένων είτε ψάχνει για δουλειά, είτε ψάχνει για νέες ευκαιρίες. Και το ποσοστό αυξάνει συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι νέες ευκαιρίες απασχόλησης ανοίγονται μπροστά σου. Είτε γιατί άλλοι θέλουν να αλλάξουν δουλειά, είτε γιατί θέλουν να ανέβουν επίπεδο στην ιεραρχία, είτε γιατί βαρέθηκαν αυτό που κάνουν, είτε γιατί ψάχνουν αλλού είδους εργασιακή ικανοποίηση. Όποιος και αν είναι ο λόγος, αυτό είναι θετικό για εσένα που ψάχνεις για δουλειά. Γιατί:
- Δείχνει ότι στο άμεσο μέλλον (ήδη γίνεται) θα υπάρξει έλλειψη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, άρα πιο πολλές διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
- Αυτή η τάση κινητικότητας θα δημιουργήσει χώρο για προώθηση, ανέλιξη, προαγωγή, επιχειρηματικότητα.
Άρα ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους όρους εργασίας.
Όπου και να κοιτάξετε και να μιλήσετε, θα ακούσετε για επιχειρήσεις που παραπονούνται ότι δεν βρίσκουν αρκετή προσφορά για εργασία και ότι οι εργαζόμενοι παραιτούνται για κάτι άλλο, καλύτερο. Επομένως, υπάρχει διαπιστωμένη έλλειψη ταλέντων και δεξιοτήτων. Δηλαδή, για εσένα, νέες ευκαιρίες.
Και η πανδημία έχει βάλει το χεράκι της. Ανεξάρτητα από κλάδο, επιχείρηση, περιοχή, τόπο, είδος, αντικείμενο, τίτλο, οι επιχειρήσεις ζητούν κόσμο (εργαζομένους) για να λειτουργήσουν. Με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να κάνουν υποχωρήσεις, αλλαγές και προσαρμογές σε εργασιακά θέματα, ωράριο, ώρες εργασίας, συνθήκες εργασίας, αμοιβές, κίνητρα, επιδόματα, bonus. Οι επιχειρήσεις είναι πιο χαλαρές ως προς τις απαιτήσεις και δεξιότητες που απαιτούν οι θέσεις εργασίας.
Και όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί νέες ευκαιρίες για εσένα. Αλλά:
- Να ξέρεις τι είσαι,
- Να θέλεις να δοκιμάσεις κάτι άλλο, κάτι νέο,
- Να σκέφτεσαι διαφορετικά,
- Να είσαι ορατός (δικτύωση),
- Να εκφράζεις την άποψη σου με θάρρος,
- Να μην ντρέπεσαι να πεις τη γνώμη σου.
Δημιούργησε τις δίκες σου ευκαιρίες. Άνοιξε τις πόρτες. Κάνε ένα βήμα μπροστά. Είτε έχεις δουλειά, είτε ψάχνεις για δουλειά. Τόλμησε, προκάλεσε.
Αρχική δημοσίευση από τον Θεόδωρο Κόκκορη στο epixeiro.gr.