Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς οι παιδικές αναμνήσεις μειώνουν την πιθανότητα να εκδηλώσεις χρόνιες ασθένειες.
– Γιατί επηρεάζουν θετικά τις σχέσεις αλλά και την καριέρα σου.


Θυμάσαι εκείνο το μεσημέρι που με τον μπαμπά σου καταφέρατε να ανεβάσετε στον ουρανό τον χαρταετό; Τα κουλουράκια που έφτιαξες στο τραπέζι της κουζίνας βοηθώντας τη μαμά σου; Τη στιγμή που ο παππούς σου σού φώναξε “μπράβοοο”, επειδή επιτέλους κατάφερες να ισορροπήσεις στο ποδήλατο κάνοντας πετάλι; Τα βράδια που έπαιζες μαξιλαροπόλεμο ή πηδούσες στο στρώμα του κρεβατιού με τον αδερφό ή την αδερφή σου; Τα ασταμάτητα ξεκαρδίσματα με την παιδική σου φίλη ή τον διπλανό σου στο θρανίο τις ώρες που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να κάνετε ησυχία;

Σίγουρα οι θετικές αναμνήσεις από την παιδική σου ηλικία είναι πολλές. Πόσο, όμως, συχνά γυρνάς πίσω σε αυτές; Πόσο συχνά τις αναπολείς; Κι αν σου έλεγα ότι θα έπρεπε να το κάνεις και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο συχνά, πώς θα σου φαινόταν; Κι όμως, υπάρχει λόγος που πρέπει να το κάνεις και έχει άμεση σχέση με την ενίσχυση της ευεξίας σου.

Ας δούμε τι έδειξε μια ομολογουμένως ενδιαφέρουσα έρευνα.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ενήλικες, που διατηρούν στη μνήμη τους ευχάριστες αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια, φαίνεται ότι έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και χαμηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που έχουν φυλακίσει στη μνήμη τους λιγότερες θετικές αναμνήσεις από εκείνο το διάστημα της ζωής τους. Αυτό έδειξε έρευνα που διεξήχθη από το Michigan State University και δημοσιεύθηκε στο American Psychological Association.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, ιδιαίτερη σημασία φαίνεται ότι παίζουν οι αναμνήσεις από τις σχέσεις με τους γονείς κατά την παιδική μας ηλικία. Στην ομάδα που ανέφερε μεταξύ άλλων θετικές αναμνήσεις που είχαν προκύψει από τη σχέση και την επαφή με τους γονείς και ιδιαίτερα με τη μητέρα, διαπιστώθηκε χαμηλότερο ποσοστό κατάθλιψης αλλά και χρόνιων ασθενειών όπως διαβήτης, προβλήματα με το θυρεοειδή και υπέρταση.

Το ενδιαφέρον είναι πάντως ότι προηγούμενη έρευνα, που διεξήχθη από το ίδιο πανεπιστήμιο, έδειξε ότι νέοι με θετικές αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια εκτός από καλύτερη υγεία και ψυχική ευεξία είχαν καλύτερη απόδοση στην εργασία τους και πιο ποιοτικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Οι ενήλικες, που διατηρούν στη μνήμη τους ευχάριστες αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια, φαίνεται ότι έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και χαμηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη.

Άραγε μια αναδρομή στο παρελθόν στη “Χώρα Του (δικού σου) Ποτέ” μπορεί να σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις από μία δύσκολη μέρα στο γραφείο ή να κάνεις πιο γρήγορα ειρήνη μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο; Δεν αποκλείεται αυτό να ισχύει.

Πώς εξηγείται όμως;

Οι επικεφαλής της έρευνας εξηγούν ότι οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων ενεργοποιούν έναν νοητικό μηχανισμό στον εγκέφαλο που ρυθμίζει το συναίσθημα, ακόμα κι όταν αυτό έχει απορρυθμιστεί ή διαταραχθεί λόγω μιας πιεστικής κατάστασης ή ενός άσχημου γεγονότος. Επιπλέον, επειδή συνήθως η παιδική ηλικία είναι συνώνυμη της ανεμελιάς, η αναδρομή σε αυτή μπορεί να επιδράσει χαλαρωτικά μειώνοντας άμεσα το στρες.

Φυσικά, δεν είναι όλες οι αναμνήσεις από την παιδική ηλικία ευχάριστες. Και βέβαια υπάρχουν κάποιοι από εμάς που έχουν περάσει πιο δύσκολα παιδικά χρόνια από άλλους. Σίγουρα όμως υπάρχουν στην πορεία των παιδικών μας χρόνων ευχάριστες αναμνήσεις και αδιαμφισβήτητα βοηθά να τις ανακαλούμε και μερικές φορές μάλιστα να εστιάζουμε σε αυτές.

Άλλαξε τρόπο… αναδρομής

Την επόμενη φορά επομένως που θα γυρίσεις τον νου σου πίσω στο παρελθόν σκέψου ευέλικτα. Απόφυγε να σκεφτείς για ακόμα μία φορά τι στραβό έκανε η μητέρα σου ή ο πατέρας σου, πόση κόντρα ή συναγωνισμό είχες με τον αδερφό ή την αδερφή σου ή ποιος και τι έφταιγε και απομακρύνθηκες από τους παιδικούς σου φίλους.

Προτίμησε αντί για αυτό να αναπολήσεις μία (τουλάχιστον) θετική ανάμνηση μαζί τους. Σίγουρα υπάρχει! Κι αν πραγματικά δυσκολεύεσαι, μπορείς να δοκιμάσεις αυτό: Άνοιξε το άλμπουμ με τις φωτογραφίες των παιδικών σου χρόνων και είναι βέβαιο ότι, κοιτάζοντας τις φωτογραφίες η μία θετική ανάμνηση θα φέρει την άλλη. Μετά, εξάλλου, από όσα διάβασες ξέρεις ακριβώς ποιο είναι το όφελος από αυτή την αναδρομή στο παρελθόν.

Διάβασε ακόμα:

7 Λόγοι Για Να Συνεχίσεις Να Ονειροπολείς

Τα Γενέθλιά Σου Αποκαλύπτουν

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.