Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Tι μαγνητίζει την προσοχή σου στο Facebook.
-Πώς μεταβάλλεται η αίσθηση του χρόνου.


Πόσο χρόνο σπαταλάς σκρολάροντας στην οθόνη του κινητού σου χαζεύοντας τις φωτογραφίες και τα status updates των φίλων σου στο Facebook; Ή κάνοντας δικές σου αναρτήσεις και παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του “κοινού” σου; Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, ο χρόνος τελικά που μπορεί να αφιερώνεις στα social media πιθανότατα είναι περισσότερος από όσο νομίζεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενασχόληση με το internet ή το Facebook μπορεί να διαστρεβλώσει την αίσθηση του χρόνου. Οι επικεφαλής της έρευνας Lazaros Gonidis και Dr. Dinkar Sharma, του Centre for Cognitive Neuroscience and Cognitive Systems στο University of Kent στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσφατα δημοσίευσαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο Journal of Applied Social Psychology.

Πώς αλλάζει το Facebook τον χρόνο

Για την έρευνά τους, οι επικεφαλής αποφάσισαν να μελετήσουν πώς η χρήση του διαδικτύου και του Facebook επηρεάζει την αντίληψη του χρόνου. Πρόκειται για έναν συσχετισμό που ίσως δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον κίνδυνο ανάπτυξης εθισμού λόγω υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου.  Για να διεξάγουν την έρευνα, χρησιμοποίησαν 44 ενήλικες. Σε αυτούς  παρουσίασαν διάφορες εικόνες. 5 από αυτές τις εικόνες σχετίζονταν με το Facebook, 5 σχετίζονταν με το διαδίκτυο γενικότερα, ενώ οι υπολοιπες 10 ήταν απλές εικόνες. Οι συμμετέχοντες παρατηρούσαν κάθε εικόνα για διαφορετικό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, ο καθένας από αυτούς ανέφερε εάν ένιωθε ότι είχε παρατηρήσει την εικόνα για μεγάλο ή μικρό χρονικό διάστημα.

Τόσο το διαδίκτυο όσο και το facebook μεταβάλλουν την αίσθηση του χρόνου τροποποιώντας τη διαδικασία της εστίασης της προσοχής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να μην εκτιμούν σωστά τη διάρκεια του χρόνου που αφιέρωσαν κοιτώντας εικόνες σχετικές με το διαδίκτυο και το Facebook, συγκριτικά με εκείνους που κοιτούσαν τις απλές εικόνες.

Οι επικεφαλής υποστηρίζουν ότι αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τόσο το διαδίκτυο όσο και το Facebook μεταβάλλουν την αίσθηση του χρόνου τροποποιώντας τη διαδικασία της εστίασης της προσοχής.

Σου υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με μία αναφορά από το Pew Research Center το 2016, περίπου το 76% των χρηστών ανέφερε ότι επισκέπτεται το Facebook καθημερινά και το 55% αυτών αρκετές φορές την ημέρα. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή χρήση του Facebook μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών διαταραχών.

Δεν είναι μόνο επομένως ότι η ενασχόληση με τα social media σου τρώει χρόνο και μπορεί να μειώσει την παραγωγικότητά σου. Μπορεί επίσης να σαμποτάρει σοβαρά την ευεξία σου. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψη.

Διάβασε ακόμα:

Instagram Και Φιλτραρισμένες Selfie: Γιατί Είναι Κακός Συνδυασμός

Έρευνα: Ποια Συναισθήματα Αυξάνουν Τη Χρήση Του Κινητού