Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πού εστιάζουν οι καλοί ηγέτες.
-Γιατί είναι πιο αποτελεσματική η ομαδική εργασία.


Σύμφωνα με τον Mark Powell, ιδρυτή της εταιρείας XD που στόχο έχει να βοηθήσει τα ανώτερα στελέχη και τις ομαδες τους να ανταποκριθούν στις δυσκολίες που ανακύπτουν, ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της καλής συνεργασίας είναι η σημασία του ηγέτη και της προσέγγισής του/της. Η αφοσίωση του ηγέτη σε μια ομάδα, η ποιότητα του ηγέτη ώστε να μοιραστεί την επιτυχία με την ομάδα του και η πνευματική και συναισθηματική του ικανότητα να έχει απήχηση σε διαφορετικές προσωπικότητες είναι όλα κρίσιμα συστατικά.

Υπάρχουν πολλοί δυνατοί ηγέτες που δεν χτίζουν καλά την ομάδα. Πιθανότατα δεν εκτιμούν τη σημασία της ομάδας. Μερικές φορές μια ολόκληρη ομάδα δεν είναι απαραίτητη, αλλά όποιος έχει δουλέψει με μια πολύ αποδοτική ομάδα, γνωρίζει την πραγματική αξία της συνεργασίας. Οι καλύτερες ομάδες είναι αποδοτικές πάντα και και συνεχίζουν να προκαλούν τα μέλη τους να βάζουν τα δύνατά τους. Η ομαδική εργασία αντιμετωπίζει καλύτερα την περιπλοκη αλλαγή συγκριτικά με τους ειδικούς και επιταχύνει την καινοτομία που μεταμορφώνει τον οργανισμό. Όταν λειτουργεί καλά, μια δυνατή ομάδα θα μεγεθύνει σημαντικά τον στρατηγικό αντίκτυπο.

Ωστόσο, μια καλή ομάδα χρειάζεται έναν καλό ηγέτη. Η εμπειρία και η έρευνα έχουν αποκαλύψει μερικά χαρακτηριστικά των ηγετών επιτυχημένων ομάδων:

-Οι team leaders έχουν το κίνητρο που είναι απαραίτητο για να ηγηθούν, αλλά όχι τόσο ώστε να καταπνίξουν τη συνεργασία. 

-Θέλουν να κερδίζουν. Αλλά εστιάζουν στη μεγαλύτερη εικόνα, πέρα από τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

-Δεν λαμβάνουν πολλές κρίσιμες αποφάσεις και μερικές στρατηγικές και αναθέτουν αυτές τις αποφάσεις από την ομάδα. Αυτό τους επιτρέπει να ασχολούνται με μεγαλύτερες προκλήσεις.

-Είναι συγκεντρωμένοι. Κατανοούν τις στρατηγικές προτεραιότητες του ευρύτερου οργανισμού και δεν αποσπώνται.

-Δεν είναι εγωκεντρικοί. Κατανοούν ότι η δύναμή τους προέρχεται από την απόδοση των άλλων.

-Ένα κρίσιμο καθήκον κρατά την ομάδα συνδεδεμένη με τον ευρύτερο όραμα και σκοπό. 

-Ελέγχουν τα δεδομένα για να εντοπίσουν τα πεδία που μπορούν να εκμεταλλευτούν περισσότερο.

-Συνειδητοποιούν τους κινδύνους του υπερβολικού δογματισμού. Η εμπειρία τους τούς έχει διδάξει ότι πολλές αλήθειες συμβαδίζουν.

-Αυτό τους επιτρέπει να γιορτάζουν τη διαφορετικότητα και τη διαφορετική οπτική χωρίς δυσκολίες. 

-Έχουν ισχυρή αυτογνωσία και αυθεντική προσωπικότητα. 

-Φαίνεται ότι έχουν θετική προηγούμενη εμπειρία καλής συνεργασίας. 

Η λίστα των χαρακτηριστικών θα μπορούσε να περιοριστεί σε 4 πεδία. Ο Mark Powell κατέληξε σε 4 ικανότητες που δίνουν ζωή στην παραπάνω λίστα και προσφέρουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Οι 4 ικανότητες των καλών ηγετών 

-Η απόκτηση ενός ξεκάθαρου συλλογικού σκοπού και κατεύθυνσης, μαζί με διαφάνεια σχετικά με τους ρόλους και τους στόχους.

-Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος αξιοπρέπειας και εμπιστοσύνης ώστε λιγότερος χρόνος και προσπάθεια να σπαταλούνται στην “πολιτική” και τις διαμάχες.

-Η διεξαγωγή των σημαντικών και και σκληρών συζητήσεων εντός της ομάδας που τη βοηθούν να συνδεθεί με το ευρύτερο πλαίσιο του οργανισμού. 

-Η ικανότητα να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό του κάθε μέλους της ομάδας, ώστε να αξιοποιείται στο έπακρο η διαφορετικότητα.

Αν είσαι ηγέτης, τσέκαρε αν ταυτίζεσαι με αυτά τα χαρακτηριστικά και δες τι μπορείς να αλλάξεις.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Οι πολλαπλές κρίσεις δημιουργούν μια γενιά “ετοιμοπόλεμων” CEOs

Πολύτιμες ερωτήσεις για ατομικές συναντήσεις στο γραφείο