Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς συνδέεται η άσκηση με τη συναισθηματική ανθεκτικότητα.
-Γιατί να βάλεις ξυπνητήρι 30 λεπτά πριν πας στο κρεβάτι.


Αυτήν την περίοδο άνευ προηγουμένου, η ανάγκη για ηγέτες που εμπνέουν είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Αν είσαι ένας manager που ξαφνικά εργάζεται από το σπίτι λόγω της πανδημίας, ίσως μπαίνεις στον πειρασμό να δουλέψεις περισσότερο -στο κάτω κάτω, χωρίς την ανάγκη να πας στο σπίτι, ίσως δεν βιάζεσαι να κλείσεις το laptop σου και να τελειώσεις τη μέρα σου. 

Αλλά η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη αυτήν τη στιγμή -και είναι εξίσου σημαντικό να είσαι το πρότυπο για την ομάδα σου. Αυτό σημαίνει να έχεις όρια σχετικά με τις ώρες εργασίας σου, αλλά, επίσης, να προσέχεις ολιστικά την ευεξία σου. Για παράδειγμα, αντί να δουλεύεις χωρίς διαλείμματα, θα μπορούσες να φας ένα ολοκληρωμένο μεσημεριανό για να ενισχύσεις την απόδοσή σου για την υπόλοιπη μέρα. Κι αντί να κάθεσαι όλη τη μέρα, σχεδίασε να εντάξεις λίγη κίνηση στο σπίτι. Μία έρευνα του Harvard διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική ανθεκτικότητα στο μακροχρόνιο στρες. 

Με άλλα λόγια, η διατήρηση της υγείας δεν έχει υπάρξει ποτέ πιο σημαντική. Και ως ηγέτης, είναι ζωτικής σημασίας μαζί με τη φροντίδα του εαυτού σου, να ενθαρρύνεις τους υπαλλήλους σου να κάνουν το ίδιο. Καθώς πολλοί εργαζόμενοι ανησυχούν για τη δουλειά τους εν μέσω της αβεβαιότητας, ίσως τείνουν να δουλεύουν διαρκώς για να αποδείξουν την αξία τους. Από σένα εξαρτάται αν θα αποτελέσεις το καλό παράδειγμα και να υπενθυμίσεις σε όλους ότι ο τρόπος για να είναι καλύτεροι είναι να αποσυνδεθούν και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Αυτό θα σου επιτρέψει να επιστρέψεις στη δουλειά ανανεωμένος και με ενέργεια την επόμενη μέρα. 

Ακολουθούν 5 απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να το κάνεις: 

Στο επόμενο ομαδικό meeting, πες στους εργαζομένους σου πώς φροντίζεις τον εαυτό σου

Αν απομακρύνεσαι από τον υπολογιστή σου κάθε απόγευμα για να πας μια βόλτα ή να κάνεις βιντεοκλήση με την οικογένειά σου, το να μοιραστείς αυτή τη συνήθεια θα εκλογικεύσει αυτά τα σημαντικά διαλείμματα και θα ανοίξει τη συζήτηση για να μοιραστούν κι εκείνοι τις συνήθειές τους. 

Πήγαινε για μια σύντομη βόλτα έξω, αν μπορείς

Οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση σε εξωτερικό χώρο έχει τρομερά σωματικά και πνευματικά οφέλη. Αν δεν είσαι άρρωστος, αν φοράς μάσκα και κρατάς αποστάσεις, μια βόλτα στο φρέσκο αέρα μπορεί να γίνει ένα απλό, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο. Και τις μέρες που αυτό δεν είναι δυνατό, το να ανοίξεις ένα παράθυρο και να κάνεις απλές ασκήσεις μέσα στο σπίτι θα σε ωφελήσει εξίσου.

Εξάσκησε την ενσυνειδητότητα

Αν δεν εξασκείς ήδη κάποιο είδος ενσυνειδητότητας, γιατί δεν αρχίζεις τώρα; Η επιστήμη δείχνει ότι η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός μπορούν να αυξήσουν διάφορες πλευρές της λειτουργίας του εγκεφάλου και να μειώσουν το στρες. Λίγα μόνο λεπτά ήσυχης ανασκόπησης θα μπορούσαν να σε χαλαρώσουν και κατ’ επέκταση να επηρεάσουν την ηγετική σου πλευρά. 

Βάλε ένα ξυπνητήρι 30 λεπτά πριν πας για ύπνο 

Αν είσαι ηγέτης την περίοδο του COVID-19, ο ύπνος είναι πιο σημαντικός από ποτέ, γιατί ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει αρνητικά την υγεία, τη διάθεση και τις επικοινωνιακές δεξιότητες, κάθε πλευρά, δηλαδή, της ευεξίας. Ένα ξυπνητήρι θα σου υπενθυμίσει ότι, αν θες να πας για ύπνο εγκαίρως, πρέπει να αρχίσεις να ετοιμάζεσαι.

Αν ένας συνάδελφος προσπαθεί να φροντίσει τον εαυτό του, ενθάρρυνέ τον

Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν αφιερώνουμε χρόνο να βοηθάμε ή απλώς να είμαστε παρόντες για τους άλλους, η αίσθηση του δικού μας χρόνου αυξάνεται. Αναθεώρησε την αξία όλων όσα κάνεις για σένα και πώς σε βοηθούν να αισθάνεσαι καλύτερα ψυχικά και σωματικά, ακόμα και να βελτιώσεις την αποδοτικότητά σου.

Διάβασε ακόμα:

Είσαι ικανός ηγέτης, όταν τα πράγματα είναι δύσκολα;

Έρευνα: 2 μυαλά είναι καλύτερα από 1