Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη για το λάθος σου.
-Πώς να μην επαναλάβεις το λάθος σου.


Μπορεί να σου έχει συμβεί να πεις κάτι άσχημο κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με ένα συνάδελφο στη δουλειά ή ένα φίλο. Να συνειδητοποίησες το λάθος σου και να ζήτησες γρήγορα συγγνώμη για να συνεχίσεις τη συζήτηση σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί το λάθος σου και να κάνεις λες και δεν έγινε τίποτα. 

Ίσως με αυτόν τον τρόπο πίστεψες ότι κανείς δεν θα έδινε σημασία στο λάθος σου, αν και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το άτομο που έθιξες θα το θυμάται. “Δεν θα θεώρησε ότι ζήτησες ειλικρινά συγγνώμη”, υποστηρίζει η Lauren Bloom, J.D., συγγραφεάς του Art of the Apology: How, When, and Why to Give and Accept Apologies. “Μια συγγνώμη πρέπει να είναι ειλικρινής και να τη θεωρεί ειλικρινή και το άτομο στο οποίο απευθύνεται, αλλιώς είναι αποτυχημένη,” αναφέρει. 

Η Bloom, η οποία έγραψε το βιβλίο της για να βοηθήσει τους ανθρώπους να λύσουν τα προβλήματά τους πριν το δικαστήριο “γιατί κανείς δεν κερδίζει στο δικαστήριο, πέρα από τους δικηγόρους”, μοιράζεται μαζί μας τη διαδικασία 5 βημάτων της για μια ουσιαστική και αποτελεσματική συγγνώμη

1. Ζήτα συγγνώμη αυτοπροσώπως

“Ο πιο δύσκολος τρόπος για να αναγνωρίσεις ένα λάθος είναι πρόσωπο με πρόσωπο,” υποστηρίζει, αλλά κάνοντάς το δίνεις στην κατάσταση τη βαρύτητα που της αναλογεί. (Επίσης, το email δεν είναι καλό εργαλείο όταν εμπλέκονται συναισθήματα.) “Και μην αξιολογείς τη συγγνώμη, αυτό δείχνει αμυντική στάση”, ισχυρίζεται. 

2. Ανάλαβε την ευθύνη 

Η Bloom συστήνει να αναλαμβάνεις την ευθύνη εκείνη τη στιγμή ή αμέσως μετά. Ο σκοπός είναι να παραδεχτείς πλήρως το λάθος σου. Θα μπορούσες να πεις “Δεν έπρεπε να το κάνω ή να το πω αυτό. Πρέπει να είμαι πιο προσεκτικός όταν μιλάω”. 

3. Δείξε διάθεση συμφιλίωσης

Διόρθωσε τον εαυτό σου ρωτώντας το άλλο άτομο τι μπορείς να κάνεις για να συμφιλιωθείτε. Όπως, “Τι μπορώ να κάνω για να διορθώσω την κατάσταση;” προτείνει η Bloom. Αν δουλέψεις σκληρά για να ξαναχτίσεις τη σχέση, μπορείς να την κάνεις ακόμα πιο δυνατή. 

4. Εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου

“Κάνε μια συναισθηματική δήλωση εκφράζοντας πόσο σημαντικό είναι για σένα το άλλο άτομο,” συστήνει η Bloom. Πες κάτι σαν, “Πραγματικά σε σέβομαι και νοιάζομαι για σένα και δεν θα ήθελα με τίποτα να σε πληγώσω. Ήταν ένα χαζό λάθος. Λυπάμαι.” “Σε κάθε σχέση, τα συναισθήματα είναι το κερασάκι στην τούρτα,” αναφέρει η Bloom.

5. Μην το ξανακάνεις 

Βρες μια στρατηγική για να μην ξανακάνεις το ίδιο λάθος δεύτερη φορά. Αν, για παράδειγμα, αργείς στα ραντεβού σου, κάτι που μοιάζει με έλλειψη σεβασμού, ξεκίνα να ετοιμάζεσαι 10-15 λεπτά νωρίτερα, για να αποφύγεις να επαναλάβεις το ίδιο λάθος.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Τα 5 στοιχεία που σε βοηθούν να σκεφτείς και να δράσεις πιο αποτελεσματικά

9 Φράσεις που πρέπει να σταματήσεις να λες

Author(s)

  • Stephanie Fairyington

    Συντάκτρια στο Thrive Global

    Η Stephanie Fairyington είναι συντάκτρια του Thrive Global. Τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, στη Boston Globe και σε άλλα γνωστά έντυπα.